“ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ”

Σε κλοιό κακοκαιρίας όλη η Κρήτη

  • Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:24

Στον κλοιό της κακοκαιρίας «Μήδεια» βρίσκεται ολόκληρη η Κρήτη, με ισχυρές βροχοπτώσεις αλλά και χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά του νησιού, ενώ ακόμα εντονότερα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να εκδηλωθούν σήμερα. Παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση.

Ο μηχανισμός της περιφέρειας και των δήμων είναι σε επιφυλακή. Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί επίσης αστυνομία και πυροσβεστική, προκειμένου εάν χρειαστεί να επιχειρήσουν όπου κληθούν.

Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μην κυκλοφορούν παρά μόνο εάν υπάρχει απόλυτη ανάγκη.

Ειδικότερα, από νωρίς χθες το απόγευμα ντύθηκαν στα λευκά τα Ανώγεια, τα ορεινά του Μυλοποτάμου αλλά και το Αμάρι, όπου κλειστό παραμένει το οδικό τμήμα Σπήλιου – Γερακαρίου εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης, όπως επίσης κλειστός έμεινε και ο δρόμος προς τον ΧΥΤΑ Αμαρίου.

Προβλήματα παρατηρούνται στον δρόμο Παντάνασσα – Απόστολοι – Φουρφουράς καθώς και στον δρόμο Αρκάδι – Θρόνος όπου εκχιονιστικά μηχανήματα εργαζόταν μέχρι αργά το βράδυ για να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα ορεινά του Μυλοποτάμου και των Ανωγείων, όπου τα μηχανήματα προσπαθούσαν να απομακρύνουν το χιόνι από τους δρόμους. Στα Ανώγεια το ύψος του χιονιού έφτασε τα 15 εκατοστά, ενώ απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για τα ΙΧ που θέλουν να μετακινηθούν στα ορεινά της ενδοχώρας. Ήδη χθες κάποια αυτοκίνητα «κόλλησαν» στο χιόνι και χρειάστηκε η συνδρομή των συνεργείων του δήμου για τον απεγκλωβισμό τους. Παράλληλα εφιστάται η προσοχή των οδηγών και λόγω του παγετού.

Ο προϊστάμενος του τμήματος πολιτικής προστασίας Ρεθύμνου Νίκος Βότσογλου απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην μετακινούνται, παρά μόνο αν κρίνεται απολύτως αναγκαίο και πάντα τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Όπως είπε, μηχανήματα θα βρίσκονται στους δρόμους καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και της σημερινής ημέρας, προκειμένου το οδικό δίκτυο να παραμείνει λειτουργικό.

Αντίστοιχες είναι και οι συστάσεις από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, που καλεί τους πολίτες να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου αν πρόκειται να μετακινηθούν.

Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.). και να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.

Τονίζεται ότι εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων με απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρίας Λιονή κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο όλα τα σχολεία του νομού Ρεθύμνου για λόγους ασφαλείας. Επίσης σήμερα και αύριο δεν θα λειτουργήσουν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου Ρεθύμνου.

Εν τω μεταξύ, σε ισχύ είναι το απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Ηρακλείου για τον Πειραιά, καθώς και από το λιμάνι των Χανίων για Πειραιά, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο και, σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν κατά τόπους τα 9 και 10 μποφόρ. Αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ θα διατηρηθούν στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι, ενώ μετά τις μεσημβρινές ώρες, βαθμιαία, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.