Πρόγραμμα ενδυνάμωσης περιβαλλοντικών οργανώσεων

  • Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:33

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά είναι μία από τις 44 περιβαλλοντικές οργανώσεις και ομάδες της Κοινωνίας των Πολιτών από όλη την Ελλάδα που ξεκινούν ένα ταξίδι ενδυνάμωσης μέσα από το νέο 6μηνο πρόγραμμα του Social Dynamo του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Το πρόγραμμα, που έχει ως στόχο να υποστηρίξει τις οργανώσεις στα επόμενα βήματά τους και να μεγιστοποιήσει τον κοινωνικό τους αντίκτυπο, υλοποιείται με την υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund και του Ionian Environment Foundation.

Η θεματική εξειδίκευση των εξάμηνων προγραμμάτων του Social Dynamo προσανατολίζεται στην ενδυνάμωση δεξιοτήτων, την ανάδειξη πρωτοβουλιών από όλο το φάσμα δραστηριότητας του μη κερδοσκοπικού τομέα και την ενθάρρυνση σύναψης συνεργειών.

Το εν λόγω πρόγραμμα διαμορφώθηκε βάσει αναγκών και προτεραιοτήτων περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας, όπως αυτές χαρτογραφήθηκαν στο πλαίσιο σχετικής έρευνας που διεξήχθη από το Social Dynamo, το Cyclades Preservation Fund και το Ionian Environment Foundation.

Οι επιλεγμένες οργανώσεις θα συμμετέχουν σε διαδικτυακές επιμορφωτικές δραστηριότητες που αφορούν στην οργανωσιακή τους εξέλιξη, στη διαχείριση περιβαλλοντικών προκλήσεων και την αειφορία, θα λάβουν υπηρεσίες συμβουλευτικής και θα έχουν, επίσης, ευκαιρίες δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, σε κάθε οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών που εντάσσεται στο Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης του Social Dynamo παρέχονται:

– Eπιμόρφωση, μέσω της συμμετοχής  σε ένα πλούσιο πρόγραμμα σεμιναρίων και εργαστηρίων προσαρμοσμένo στις ανάγκες και τις προτεραιότητες των συμμετεχόντων ομάδων και οργανώσεων.

– Eπαγγελματική υποστήριξη, προσαρμοσμένη στο εκάστοτε εξάμηνο πρόγραμμα, που μπορεί να περιλαμβάνει υπηρεσίες συμβουλευτικής από έμπειρους επαγγελματίες, καθώς και δυνατότητα παροχής mentoring, αλλά και εξατομικευμένου coaching σε μέλη των οργανώσεων/ομάδων που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, από το πρόγραμμα Solidarity Coaching του Ελληνικού Συνδέσμου Coaching.

– Eυκαιρίες δικτύωσης, μέσω συμμετοχής σε ειδικές εκδηλώσεις.

Ενεργή η παρουσία των Κυκλάδων

Μεταξύ των 44 οργανώσεων που επιλέχτηκαν να λάβουν μέρος στο εξάμηνο πρόγραμμα, βρίσκονται: ο Αλιευτικός Επαγγελματικός Σύλλογος Αμοργού »Η Χοζοβιώτισσα», ο Εξωραιστικός Σύλλογος Μώλου Μαρμάρων Πάρου «Ο Άγιος Νικόλαος», το Κέντρο Σύγχρονης Έρευνας & Δράσης για την Άνδρο, η ΚοινΣ.Επ. Καλλονή Κελλιά Τήνου, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας για την Δημιουργία, Διαχείριση και Προστασία του Περιβαλλοντικού Πάρκου Απάνω Μεριάς Νήσου Σύρου, η Προστασία Υποθαλάσσιων Σχηματισμών Ηφαιστείου Σαντορίνης (Dive In Action), To Μιτάτο της Αμοργού, οι Φίλοι Τηνιακού τοπίου, ο Οργανισμός «All For Blue» και το Ecolodge Tinos.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο 2021.