Περισυλλογή των ληγμένων φαρμάκων από τους πράσινους κάδους των φαρμακείων της Σύρου μία φορά τον μήνα

Ανακύκλωση με χαμόγελο και υπευθυνότητα

  • Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021 - 06:14

Στην προστασία τόσο της ατομικής και δημόσιας υγείας, όσο και του περιβάλλοντος, αποσκοπεί η ανακύκλωση των ληγμένων φαρμάκων στους ειδικούς κάδους του ΙΦΕΤ.

Σήμερα τα φάρμακα, κατά κανόνα, καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων, ή στις αποχετεύσεις όπου πολλά νοικοκυριά αδειάζουν τα υγρά από τα μπουκαλάκια στο νεροχύτη προτού πετάξουν τη συσκευασία με τα υπόλοιπα σκουπίδια. Αποτέλεσμα να προκαλούνται βλαβερές συνέπειες λόγω αθροιστικού αποτελέσματος στην ατομική και δημόσια υγεία, καθώς οι δραστικές ουσίες που περιέχουν, επιστρέφουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Αποσύροντας τα ληγμένα φάρμακα στους πράσινους κάδους που υπάρχουν και στα φαρμακεία της Σύρου, συμβάλλουμε στην ασφαλή καταστροφή τους. Μετά από τη συλλογή, τα φάρμακα αποστέλλονται είτε στο εξωτερικό για αδρανοποίηση και καύση, είτε για διαχείριση από αδειοδοτημένη μονάδα, η οποία έχει τη δυνατότητα για χημική και βιολογική επεξεργασία και τη μετατροπή τους σε μη επικίνδυνα.

Σημειώνεται πως, μετά την κατάργηση του ΦΟΣΔΑ Σύρου - Ερμούπολης, η περισυλλογή των ληγμένων φαρμάκων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα πραγματοποιείται κάθε μήνα από το Τμήμα Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου. Το Τμήμα με υπεύθυνο τον Αντιδήμαρχο Πέτρο Μώτο στελεχώθηκε με επιπρόσθετο προσωπικό που ανέλαβε τις περισυλλογές  της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι, τα φάρμακα που δεν έχουν λήξει, μπορούμε να τα προσφέρουμε στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου (Κ. Μαρούλη- κτήριο ΚΑΠΗ Ερμούπολης).