“ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ”

Τελικά πόσα χρήματα λαμβάνουν οι μετανάστες και από πού;

  • Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021 - 06:25

Ένα από τα πολλά fake news που κυκλοφορούν ευρέως, είναι ότι ο κάθε πρόσφυγας ή μετανάστης λαμβάνει από το κράτος το ποσό των 450 ευρώ.

Όπως διαπιστώθηκε και διασταυρώθηκε απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Από τον Αύγουστο του 2016 κάθε πρόσφυγας ή μετανάστης λαμβάνει ένα ποσό μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ από το ευρωπαϊκό ταμείο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μετά την καταγραφή τους, περνούν στη βάση δεδομένων της Ύπατης Αρμοστείας και λαμβάνουν μια προπληρωμένη κάρτα με την οποία κάθε μήνα μπορούν να εισπράξουν από την τράπεζα το ποσό που τους αναλογεί.

Για τους ανήλικους πρόσφυγες χωρίς οικογένεια δεν δίνονται χρήματα, με απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης. Κάθε ενήλικος πρόσφυγας ή μετανάστης, άνω των 18 ετών λαμβάνει μηνιαίως 90 ευρώ, ενώ κάθε μετανάστης ή πρόσφυγας που έχει ενταχθεί σε κάποιο από τα προγράμματα και νοικιάζει σπίτι, λαμβάνει 150 ευρώ μηνιαίως.

Από εκεί και πέρα τα ποσά διαμορφώνονται αναλόγως της οικογενειακής τους κατάστασης: Ένα ζευγάρι ή ένας γονιός με παιδί λαμβάνουν 140 ευρώ, μία οικογένεια τριών ατόμων 190 ευρώ, τεσσάρων 240 ευρώ, πέντε 290 ευρώ, έξι των 310 ευρώ. Μία οικογένεια εφτά και παραπάνω ατόμων/ παιδιών λαμβάνει 330 ευρώ.

Αγγελική Κ. Δαλαμάγκα