“ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ”

Από τη δομή στο κλειστό γυμναστήριο Σπάρτης οι μετανάστες

Μετά από μια μαραθώνια ημέρα έντασης και ταλαιπωρίας - Παραμένουν σε αναμονή εγγράφων για την αποχώρησή τους
  • Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021 - 06:25

Ύστερα από στιγμές έντασης και πολύωρες διαβουλεύσεις που εξελίχθηκαν την Τετάρτη 3 Μαρτίου, οι 75 μετανάστες-πρόσφυγες που φιλοξενούνταν στη δομή Σπάρτης (ξενοδοχείο Sparta Inn) τελικά αποχώρησαν και μεταφέρθηκαν, μετά από πρόταση του Δ. Σπάρτης, στον χώρο του κλειστού γυμναστηρίου όπου και θα διαμείνουν προσωρινά. Κι αυτό καθώς δεν κατέστη δυνατή, μέχρι την Τετάρτη, η ολοκλήρωση της διαδικασίας των εγγράφων παραμονής με την παράλληλη ένταξή τους στο πρόγραμμα «Helios».

Προηγουμένως, εκπρόσωποι των μεταναστών βρέθηκαν στον χώρο του κλειστού κι αφού ενημέρωσαν σχετικά τους υπόλοιπους διαμένοντες στη δομή, στη συνέχεια οδηγήθηκαν με λεωφορείο στο γυμναστήριο. Αν και οι εγκαταστάσεις ουδόλως προσφέρονται για στέγαση ανθρώπων, από τον Δ. Σπάρτης αναφέρθηκε πως ήταν η ύστατη λύση κι έτσι άνδρες, γυναίκες και παιδιά θα φιλοξενηθούν στο κλειστό για λίγες ημέρες μέχρι να αποπερατωθεί το γραφειοκρατικό σκέλος των εγγράφων. Το γεγονός της αναγκαστικής διαμονής -λόγω της περίστασης- σε έναν χώρο που δεν διαθέτει κατάλληλες παροχές (όπως κλίνες, θέρμανση κ.α.) αναδεικνύει την απουσία απαραίτητων υποδομών φιλοξενίας που πρέπει να δημιουργηθούν στην πόλη.

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα «Filoxenia», μετά από δίμηνη παράταση, ολοκληρώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου και οι αλλοδαποί κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τον χώρο ήδη από τη Δευτέρα 1/3. Μετά από προσωπική μεσολάβηση του δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα δόθηκε ολιγοήμερη παράταση στη διαμονή τους στο «Sparta Inn» που έληξε κι αυτή την Τετάρτη. Παρ’ όλα αυτά, ήταν χαρακτηριστική η απουσία της Πρόνοιας του Δ. Σπάρτης το τελευταίο τριήμερο στη σίτιση των μεταναστών, στην πλειονότητα των οποίων είναι ανήλικα παιδιά.

«Κύμα» αγάπης και προσφοράς

Από την πρώτη στιγμή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης των μεταναστών. Αξιοσημείωτο είναι πως απλοί πολίτες, ανώνυμα και χωρίς ιδεολογικό και κομματικό πρόσημο, με μοναδικό κριτήριο τον ανθρωπισμό τους και στην προοπτική να βρεθούν οι μετανάστες στον δρόμο υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, κινητοποιήθηκαν δυναμικά. Μετά από οργανωμένη προσπάθεια έσπευσαν να προσφέρουν τρόφιμα, διάφορα είδη πρώτης ανάγκης και κάθε δυνατή βοήθεια, αρκετοί εξ’ αυτών μάλιστα από το υστέρημά τους.

Χαρακτηριστική είναι ακόμα η περίπτωση μεγαλοεπιχειρηματία της νότιας Λακωνίας ο οποίος διέθεσε μεγάλη ποσότητα φρούτων και λαχανικών.

Άμεση ήταν και η ανταπόκριση από σύσσωμο το προσωπικό της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας-Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας που κατέβαλαν συγκινητικές προσπάθειες για τη συγκέντρωση αγαθών πρώτης ανάγκης (κουβέρτες, παπλώματα, είδη προσωπικής υγιεινής, καθαριστικά κ.α.).

Στιγμές έντασης

Το μεσημέρι της Τετάρτης, πριν από την εκκένωση του «Sparta Inn», υπήρξε έντονη κινητικότητα στη δομή φιλοξενίας. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στον χώρο, καθώς όπως δήλωσε στον «Λακωνικό Τύπο» ο διευθυντής Αστυνομίας Λακωνίας κ. Βασίλης Τσιγαρίδης υποβλήθηκε μήνυση από τον ιδιοκτησία του ξενοδοχείου. Καθώς τα πνεύματα ήταν οξυμένα, λίγο αργότερα ξέσπασε αναταραχή και ακολούθησαν επεισοδιακές στιγμές στον ισόγειο χώρο του ξενοδοχείου όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι μετανάστες. Μάλιστα, μια γυναίκα λιποθύμησε και χρειάστηκε η διακομιδή της στο Νοσοκομείο Σπάρτης. Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, λίγη ώρα αργότερα επανήλθε κλίμα ηρεμίας στη δομή.

Χρήστος Πετρούλιας