“ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ”

To Ρέθυμνο δίνει το “σήμα” για πράσινες λύσεις που θα συνδυάζουν την ηλιακή ενέργεια με την ηλεκτροκίνηση

  • Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021 - 06:22

Η βιώσιμη κινητικότητα και ανάπτυξη αποτελούν επί σειρά ετών, μια από τις βασικές στοχεύσεις για την πόλη, την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον, με τον Δήμο Ρεθύμνης να έχει επενδύσει σε άξονες όπως οι παραπάνω, δίνοντας πλέον στο “σήμα” της εκκίνησης για εξ ολοκλήρου πράσινες λύσεις που θα συνδυάζουν την ηλιακή ενέργεια με την ηλεκτροκίνηση.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ο δήμος Ρεθύμνης δείχνει τον δρόμο μέσα από δράσεις που υλοποιεί αξιοποιώντας όλες τις διαθέσιμες “πράσινες” λύσεις και τεχνολογίες για την μετακίνηση εντός του αστικού ιστού.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επιδεικτική δράση που υλοποίησε ο Δήμος Ρεθύμνης, με την προμήθεια εξοπλισμού προώθησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτροκίνησης με συνολικό προϋπολογισμό 85 χιλιάδων ευρώ, στο πλαίσιο του έργου INCIRCLE του προγράμματος Ιnterreg Med.

Με στόχο να αναδείξει τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης που κινούνται στους άξονες που προωθεί ο Δήμος Ρεθύμνης σε ό,τι αφορά την βιώσιμη κινητικότητα, και να ενθαρρύνει κι άλλους φορείς και ιδιώτες να προχωρήσουν σε αντίστοιχες δράσεις, μέσα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, προχώρησε σε εγκατάσταση του εξοπλισμού σε δύο σημεία, την μαρίνα Ρεθύμνου και το πάρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολίτες και επισκέπτες να φορτίσουν “καθαρά” τα οχήματά τους, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην “Κ.Ε” ο υπεύθυνος του έργου INCIRCLE για το Δήμο Ρεθύμνης, Βασίλης Μυριοκεφαλιτάκης, στόχος μέσα από το έργο αυτό ήταν να προωθηθεί η ηλεκτροκίνηση σε συνδυασμό ωστόσο με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσα από μια επιδεικτική δράση, που θα ωθήσει κι άλλους να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό και να αξιοποιήσουν την ηλεκτρική ενέργεια που έχει παραχθεί από ανανεώσιμες πηγές και είναι φιλική προς το περιβάλλον. “Θέλαμε να δείξουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλοι τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο καθένας μπορεί να εγκαταστήσει τον εξοπλισμό ανάλογα με τις δυνατότητες του, ακόμη και οι ιδιώτες και να δημιουργήσουν μικρούς σταθμούς φόρτισης με ανανεώσιμες πηγές. Έχουμε πολλαπλά οφέλη, εξοικονόμηση, μείωση ρύπων συνολικά και ένα μέσο δωρεάν φόρτισης των οχημάτων μας” ανέφερε ο ίδιος.

Τα στέγαστρα εγκαταστάθηκαν στα δύο σημεία και τοποθετήθηκαν τα φωτοβολταϊκά καθώς και σταθμοί φόρτισης στη Μαρίνα και το Πάρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων και είναι διαθέσιμα στους πολίτες προκειμένου να τα δοκιμάσουν και να φορτίσουν το ηλεκτρικό τους όχημα. Το έργο ήδη έχει αναγνωριστεί ως καλή πρακτική και ο Δήμος Ρεθύμνης έχει ήδη λάβει προσκλήσεις προκειμένου να το παρουσιάσει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε ό,τι αφορά το έργο που υλοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α) και Εθνικούς Πόρους και εντάσσεται στον άξονα πρωτοβουλίας: «Προστασία των φυσικών πόρων και της πολιτισμικής κληρονομιάς» και στην θεματική ενότητα: «Βιώσιμος Τουρισμός». Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η προώθηση της ανάπτυξης του βιώσιμου και υπεύθυνου τουρισμού στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές των συμμετεχουσών χωρών τη Μεσογείου, με την υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Η δράση ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με την ΑΕΝΑΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, η οποία δεν παρέλειψε σε ανακοίνωσή της να ευχαριστήσει τον Δήμαρχο Ρεθύμνου και τον σύμβουλο του Δήμου Ρεθύμνης Βασίλης Μυριοκεφαλιτάκη για την συνεισφορά τους στο έργο και στο όραμα της πράσινης ενέργειας.

Ο εξοπλισμός που εγκαταστάθηκε είναι:

-Ένα φωτοβολταϊκό στέγαστρο εγκατεστημένης ισχύος 10KW στην Μαρίνα Ρεθύμνου. Στην θέση του στεγάστρου υπάρχουν επίσης δύο φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων με δυνατότητα ταυτόχρονης φόρτισης τεσσάρων οχημάτων ενώ έχουν οριοθετηθεί και 4 θέσεις στάθμευσης/φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

- Ένα φωτοβολταϊκοό στέγαστρο εγκατεστημένης ισχύος 20KW στο Parking των 4ων Μαρτύρων και ένας νέος φορτιστής για δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Παράλληλα οριοθετήθηκαν και 2 θέσεις στάθμευσης/φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Ένας σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών πατινιών και ποδηλάτων στην εξωτερική πλευρά του Parking των 4ων Μαρτύρων που περιλαμβάνει 5 διατάξεις φόρτισης με 4 πρίζες η κάθε μία και 2 μπάρες στάθμευσης για 10 ποδήλατα συνολικά.

Επιπλέον, δημιουργήθηκε ο πρώτος σταθμός φόρτισης ποδηλάτων και πατινιών στον Δήμο.

Στο προσεχές διάστημα τα δύο φωτοβολταϊκά στέγαστρα μέσω ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) θα καλύπτουν μέρος των χρημάτων που απαιτούνται για την φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.