Εν αναμονή της έγκρισης της μελέτης για την αποκατάσταση των εξωτερικών επιφανειών του Δημαρχείου της Σύρου

Η πίσω όψη του «μεγαλείου»

  • Τετάρτη, 10 Μαρτίου, 2021 - 06:14

Το Δημαρχιακό Μέγαρο Σύρου – Ερμούπολης, που συγκαταλέγεται στη λίστα με τα πιο επιβλητικά δημαρχεία της Ελλάδας αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα αρχιτεκτονικό μνημείο απείρου κάλλους και αισθητικής, καθώς επίσης, πόλο έλξης και θαυμασμού για τους επισκέπτες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων από όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, η ανάγκη για επεμβάσεις στις εξωτερικές επιφάνειες του εντυπωσιακού κτιρίου είναι επιτακτική, καθώς οι φθορές που έχουν σημειωθεί στο πέρασμα του χρόνου είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς, ιδιαιτέρως στην πίσω όψη του Δημαρχείου, όπου κανείς μπορεί να παρατηρήσει τα σπασμένα πήλινα ακροκέραμα στα παράθυρα, όπως επίσης κι άλλα στοιχεία που χρήζουν άμεσης συντήρησης και επισκευής.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης βρίσκεται εν αναμονή της έγκρισης της μελέτης για την αποκατάσταση των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου από το Υπουργείο Πολιτισμού. «Μόλις εγκριθεί, θα προχωρήσουμε στα τεύχη δημοπράτησης και την κοστολόγηση των εργασιών, ώστε να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση από το υπουργείο, καθώς το κτίριο αποτελεί μνημείο πανελλήνιας εμβέλειας», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής.

Κατέστησε μάλιστα γνωστό πως πολλά από τα διακοσμητικά στοιχεία της πίσω όψης, που είχαν αποκολληθεί, αφαιρέθηκαν προκειμένου να μην πέσουν και σπάσουν. Αυτά θα αξιοποιηθούν μαζί με τα νέα που θα κατασκευαστούν βάσει της μελέτης, με την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης επί των εξωτερικών επιφανειών του κτιρίου που αποτελεί στολίδι της Σύρου και της Ερμούπολης κι έτσι ακριβώς, πρέπει να παραμείνει.