Συνεργασία του ΚΑΠΗ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με το «Κέντρο φ» για την πραγματοποίηση διαδικτυακών ενημερωτικών ομιλιών για θέματα ψυχικής υγείας

«Ζω την τρίτη ηλικία χωρίς φόβο»

Τη δυνατότητα παρακολούθησης διαδικτυακών ομιλιών από την επιστημονική ομάδα του «Κέντρου φ» θα προσφέρει στα μέλη του, στους ωφελούμενους  του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες το ΚΑΠΗ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Το «Κέντρο φ» αποτελεί μια σύμπραξη νέων επιστημόνων ψυχικής υγείας που ξεκίνησε τη δράση του τον Οκτώβριο του 2017 με στόχο την αναχαίτιση των αρνητικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στον ψυχισμό των ηλικιωμένων ανθρώπων, πραγματοποιώντας ενημερωτικές διά ζώσης ομιλίες σε πάνω από 38 ΚΑΠΗ των Δήμων της Αττικής

H βασική δομή και φιλοσοφία του Κέντρου είναι η παροχή δωρεάν ψυχοθεραπευτικής υποστήριξης βασιζόμενη στις κάτωθι αρχές :

α) προώθηση του δικαιώματος στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων αλλά όχι περιοριζόμενων σε μετανάστες, πρόσφυγες, ανέργους, άπορους, Ρομά, άτομα με κινητικές δυσκολίες που χρήζουν επίσκεψη κατ’ οίκον, άτομα τρίτης ηλικίας κ.ά.

β) αναγνώριση της καθολικότητας και τη σπουδαιότητας του δικαιώματος στην υγεία όπως αυτό ορίστηκε για πρώτη φορά το 1946 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πνευματική υγεία.​

γ) δέσμευση των κοινωνιών από την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που τέθηκε σε ισχύ το 2008.

Υπέρτατοι στόχοι του Κέντρου «φ» αποτελούν: μια κοινωνία ψυχικά υγιής, η καθολική και ισότιμη πρόσβαση στο δικαίωμα της ψυχικής υγείας, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός προς τους ψυχικά ασθενείς, η σωστή ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου για την ψυχική υγεία και τις ψυχικές διαταραχές πέρα από προκαταλήψεις και η ολοκληρωμένη ψυχολογική υποστήριξη.

Δωρεάν παροχή εξειδικευμένης τηλεφωνικής ψυχολογική υποστήριξης

Δεδομένων των αλλαγών που προήλθαν λόγω της πανδημίας, η επιστημονική ομάδα του «Κέντρου φ» ανέλαβε τη δωρεάν παροχή σειράς διαδικτυακών ομιλιών (σε συμφωνημένο χρόνο με τους υπεύθυνους του Δήμου) με θέματα που αφορούν την Τρίτη Ηλικία, μέσω –του χρηματοδοτούμενου από το  ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα – προγράμματος «Ζω την Τρίτη Ηλικία χωρίς Φόβο». Σημειώνεται ότι δίνεται η δυνατότητα σε όποιον/α επωφελούμενο/η από τις ομιλίες επιθυμεί να στραφεί στο Κέντρο φ για την παροχή εξειδικευμένης τηλεφωνικής υποστήριξης.

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, το «Κέντρο φ» γνωστοποίησε με την αρ. 4216/10-03-2021 πρόταση συνεργασίας με το ΚΑΠΗ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, την πρόθεσή του να παρέχει δωρεάν μια σειρά διαδικτυακών ομιλιών για θέματα ψυχικής υγείας με σκοπό την προαγωγή της ψυχικής υγείας των ωφελουμένων του ΚΑΠΗ, του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και γενικότερα κάθε ενδιαφερόμενου δημότη άνω των 60 ετών, καθώς και τη δωρεάν παροχή εξειδικευμένης τηλεφωνικής ψυχολογική υποστήριξης των ενδιαφερόμενων συμμετεχόντων στη δράση έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, ημερομηνία λήξης του προγράμματος «Ζω την Τρίτη Ηλικία Χωρίς Φόβο».

Η σειρά μηνιαίων διαδικτυακών ομιλιών με θέματα ψυχικής υγείας που θα διεξαχθούν για τους πολίτες της Σύρου από 31 Μαρτίου έως 25 Αυγούστου 2021 περιλαμβάνεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΚΑΠΗ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Οι δράσεις αυτές αφορούν πρωτίστως στην παροχή συστηματικής εξωιδρυματικής προστασίας σε άτομα της τρίτης ηλικίας, μέσω της συμμετοχής τους σε ένα πλαίσιο παροχής υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και φροντίδας εντός του οποίου μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφόρηση, επιμόρφωση κ.α. με στόχο, μεταξύ άλλων της αποφυγή της αποκοινωνικοποίησης/περιθωριοποίησης, την τόνωση του ηθικού και την παράταση της ζωτικότητας.

Έξι μηνιαίες «συναντήσεις»

Η πραγματοποίηση της δράσης, καθώς και η υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας του ΚΑΠΗ με το «Κέντρο φ» από τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο του Τμ. Κοινωνικής Προστασίας (Τομέας ΚΑΠΗ), Μάρκο Ρούσσο, θα τεθούν προς έγκριση στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα προβεί στην ενημέρωση των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας του Δήμου για την παροχή των εξ’ αποστάσεως εκστρατειών ενημέρωσης από το Κέντρο, που θα διεξαχθούν μέσω της πλατφόρμας «zoom».

Οι διαδικτυακές ομιλίες ενημέρωσης προγραμματίζονται –σύμφωνα με τις διαθέσιμες ημερομηνίες του «Κέντρου φ» και βάσει της διαθεσιμότητας της πλατφόρμας zoom, έπειτα από συνεννόηση με το Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου στις παρακάτω ημερομηνίες και με τα παρακάτω θέματα:

Τετάρτη 31/03/2021 στις 13:00: «Δυσκολίες στις διαπροσωπικές Σχέσεις – Επικοινωνία με το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον»

Τετάρτη 28/04/2021 στις 13:00: «Ψυχική Υγεία –Πότε χρειάζεται η συνδρομή ειδικού»

Τετάρτη 26/05/2021 στις 13:00: «Άγνοια-Συμπτώματα και Πρόληψη»

Τετάρτη 23/06/2021 στις 13:00: «Πένθος και απώλεια – Νόημα και Διαχείριση»

Τετάρτη 21/07/2021 στις 13:00:  «Απώλεια λειτουργικότητας και Πόνος – Διατήρηση της ποιότητας ζωής. Ο ρόλος του φροντιστή».

Τετάρτη 25/08/2021 στις 13:00: «Μοναξιά και Κοινωνική Απομόνωση – Συνέπειες και Τρόποι Αντιμετώπισης».

Σημειώνεται πως, από την υλοποίηση της δράσης δεν θα προκύψει καμία οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο.