“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” ΛΑΡΙΣΑΣ

Τραγωδία σε ιδιωτική κλινική. Τον καταπλάκωσε αναβατόριο!

ΝΕΚΡΟΣ Ο ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤ. ΚΟΥΤΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ «ΠΑΤΣΙΔΗ»
  • Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021 - 06:24

Σοκαρισμένη είναι η ιατρική κοινότητα αλλά και η τοπική κοινωνία στη Λάρισα και στα Γιάννενα με τον χαμό του αναπληρωτή καθηγητή Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Στέλιου Κούτσια, ο οποίος βρήκε χθες το μεσημέρι τραγικό θάνατο στην κλινική του Ευτύχιου Πατσίδη, όπου βρισκόταν για να χειρουργήσει.

Ο καθηγητής βρέθηκε στο υπόγειο της κλινικής εγκλωβισμένος κάτω από βοηθητικό - εσωτερικό αναβατόριο από το οποίο τραυματίστηκε θανάσιμα, γεγονός που αναδεικνύει εκ νέου τη χρήση των συγκεκριμένων μηχανημάτων για άλλους σκοπούς πλην της μεταφοράς φορτίων και μηχανημάτων.

Λίγα μόλις λεπτά πριν τις 12 το μεσημέρι, σύμφωνα με καλά πληρηφορημένες πηγές, ο άτυχος καθηγητής βρέθηκε εγκλωβισμένος κάτω από βοηθητικό - εσωτερικό αναβατόριο κτιρίου, στον χώρο του υπογείου. Συνάδελφοί του και εργαζόμενοι έσπευσαν στο σημείο και τον απεγκλώβισαν για να τον μεταφέρουν σε θάλαμο ανάνηψης, όπου παρά τις προσπάθειες των ιατρών απεβίωσε. Στον χώρο έσπευσαν αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Λάρισας, που ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος στο πλαίσιο της σχετικής προανάκρισης.

Η είδηση του δυστυχήματος μεταδόθηκε αστραπιαία βυθίζοντας στη θλίψη την ιατρική κοινότητα, ενώ λίγη ώρα αργότερα η Γενική Κλινική «Ευτύχιος Πατσίδης Α.Ε.» με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε το τραγικό γεγονός, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της προς την οικογένεια και τους οικείους του Στέλιου Κούτσια.

Στην ανακοίνωσή της η διεύθυνση της κλινικής αναφέρει: «Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για το θλιβερό συμβάν που έλαβε χώρα σήμερα στη Γενική Κλινική «Ευτύχιος Πατσίδης Α.Ε.» που είχε ως αποτέλεσμα την τραγική απώλεια του εξαίρετου ιατρού.

Απευθύνουμε θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και την οικογένειά του καθώς και την αμέριστη συμπαράσταση στο πένθος τους».

Τη θλίψη του για τον τραγικό χαμό του εξαίρετου επιστήμονα και αγαπητού γιατρού Στέλιου Κούτσια εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντίνος Γιαννακόπουλος, απευθύνοντας τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ο Στέλιος Κούτσιας υπήρξε ο πρώτος επιμελητής ειδικός Αγγειοχειρουργός, της Πανεπιστημιακής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στενός συνεργάτης του προέδρου της Ιατρικής Σχολής καθηγητή Αθανάσιου Γιαννούκα. Από τον Ιανουάριο του 2011 έχει εκλεγεί Λέκτορας Αγγειοχειρουργικής - Ενδοαγγειακής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ από τον Ιούνιο 2018 ανέλαβε αναπληρωτής Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων και υπεύθυνος του Αγγειοχειρουργικού Τμήματος της Πανεπιστημιακής Χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείων Ιωαννίνων.

*Συλλυπητήριο ψήφισμα εξέδωσε και η διοίκηση και το διδακτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το οποίο εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την πρόωρη απώλεια του Στυλιανού Κούτσια.

ΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ

Στο μεταξύ ο Σύνδεσμος Αδειούχων Εγκαταστατών – Συντηρητών Ανελκυστήρων Κεντρικής Ελλάδος, με αφορμή τον τραγικό θάνατο ακόμη ενός ανθρώπου, ο οποίος «φέρεται να καταπλακώθηκε από αναβατόριο σε ιδιωτική κλινική στην πόλη της Λάρισας» σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής:

Το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν είναι ανελκυστήρας, αλλά μηχάνημα μεταφοράς φορτίων και επιτρέπεται μόνο η μεταφορά φορτίων. Απαγορεύεται η μεταφορά προσώπων γιατί διέπεται από Ασφαλιστικές Διατάξεις που προβλέπονται στην οδηγία για Μηχανές και όχι από Ασφαλιστικές Διατάξεις που προβλέπονται για την Ασφαλή Λειτουργία των Ανελκυστήρων. Πρέπει να επισημάνουμε πως τέτοια Ανυψωτικά Μηχανήματα υπάρχουν και λειτουργούν πολλά στην πόλη της Λάρισας και στη γύρω περιοχή (σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τη μεταφορά εμπορευμάτων), αλλά δυστυχώς και σε μονοκατοικίες για τη μεταφορά ατόμων. Πρέπει οι χρήστες αυτών των μηχανημάτων να γνωρίζουν και να τους γίνει βίωμα ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΤΟΜΩΝ.

Να υπενθυμίσουμε ότι είναι το τρίτο δυστύχημα που λαμβάνει χώρα στην πόλη της Λάρισας τα τελευταία χρόνια με τέτοιου είδους ανυψωτικά μηχανήματα.

Η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να μετριέται με οικονομικό κόστος, μία τέτοια κατασκευή αργά ή γρήγορα θα μετατραπεί σε τραγωδία.

Δ.Κ.