Σε τρεις συνοικίες της Ερμούπολης συνεχίζονται οι στειρώσεις αδέσποτων γατιών από την We Live Together - Συμβιώνουμε

Η κουλτούρα της στείρωσης αναπτύσσεται στη Σύρο

Στις περιοχές Λιβοχωρίου και Δόξας έχει στρέψει την προσοχή της, αυτή την περίοδο, η Κοιν.Σ.Επ. «We Live Together - Συμβιώνουμε», στο πλαίσιο των εθελοντικών κτηνιατρικών της δράσεων που αφορούν στη στείρωση αδέσποτων γατιών.

Η ομάδα έχει ξεκινήσει μια συστηματική καταγραφή των γατιών που υπάρχουν στις δύο αυτές συνοικίες της Ερμούπολης, καθώς και των ανθρώπων που τις περιποιούνται. Όπως υπογραμμίζεται, οι άνθρωποι που φροντίζουν για το φαγητό και το νερό τους, αποτελούν το «κλειδί» για τον εντοπισμό τους. Τα μέλη της έχουν στη διάθεσή τους κάποια στοιχεία από μηνύματα που έχουν λάβει, ωστόσο αναζητούν περισσότερα για να είναι πιο αποτελεσματική η δράση.

Η Κοιν.Σ.Επ. ψάχνει ενεργούς κατοίκους που θα επικοινωνήσουν και ενδεχομένως θα συνδράμουν στο έργο, κυρίως της παγίδευσης, μετά από κάποια απλή εκπαίδευση στη χρήση εξοπλισμού που είναι ασφαλής για τα ζώα και τους ανθρώπους.

Τέτοιου τύπου συμπράξεις έχουν επιφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα στο πρόσφατο παρελθόν, με χαρακτηριστικές τις δράσεις στις περιοχές της Φλέβας και της Αληθινής, ενώ πολλοί κάτοικοι έχουν χρησιμοποιήσει τα κλουβιά για τις γάτες της αυλής τους. Έτσι εξοικονομείται κόπος και χρόνος για την ομάδα, αφού οι γάτες είναι πολύ εξοικειωμένες με τους τροφούς τους και η σύλληψη γίνεται πιο εύκολα από αυτούς. 

Μάχιμη και παραγωγική ομάδα

Το πρωτόγνωρο σχήμα του κτηνιατρείου της Κοιν.Σ.Επ. ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020 , αρχικά με δύο ημέρες την εβδομάδα δουλειά και από τον Νοέμβριο του ίδιου έτους συνέχισε το έργο του επί καθημερινής βάσεως. Στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν συνολικά 424 στειρώσεις, ενώ για το 2021, υπολογίζεται ότι οι στειρώσεις θα ξεπεράσουν τις 400 μέχρι το τέλος Απριλίου.

“Δεν ξέρω αν είμαι αισιόδοξος αλλά σίγουρα η ομάδα είναι μάχιμη”, τονίζει ο κτηνίατρος και ιδρυτής της «We Live Together – Συμβιώνουμε», Μανώλης Βορρίσης. Ωστόσο, καθιστά γνωστό πως, από τις 424 στειρώσεις του προηγούμενου έτους, ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης χρηματοδότησε 50 , ενώ τίποτα δεν είναι δεδομένο από πλευρά του Δήμου για το 2021.

«Ποιος πληρώνει λοιπόν τις στειρώσεις, πώς τα καταφέρνουμε; Σίγουρα όχι εύκολα, αλλά πολύ όμορφα…Το πιο όμορφο όμως είναι ότι στο κτηνιατρείο μας βλέπουμε κόσμο που ποτέ δεν είχαμε δει να προσκομίζει το ζώο του για στείρωση στον κτηνίατρο. Η κουλτούρα της στείρωσης αναπτύσσεται πολύ καλά τα τελευταία χρόνια στη Σύρο. Ο αγώνας βέβαια είναι πάντα συνεχής αφού το είδος της γάτας είναι δύσκολο δεδομένου την εύκολη αναπαραγωγή του».

Όπως εξηγεί ο κ. Βορρίσης στην «Κοινή Γνώμη», το έργο των στειρώσεων υποστηρίζεται σε κάποιον βαθμό από τον φιλοζωικό φορέα «Animal Action», αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους καλύπτεται από τα έσοδα της Κοιν.Σ.Επ.

Παράλληλα με τις περιοχές του Λιβοχωρίου και της Δόξας, η ομάδα έχει αναλάβει δράση και στα Βαπόρια. Στειρώσεις γατιών έχει πραγματοποιήσει επίσης στον Ξηρόκαμπο, στην Άνω Σύρο και στην Ποσειδωνία.

Ο Γατούλης Χαλεπάς γρατζούνισε στην Τήνο

Πριν από λίγες ημέρα τοποθετήθηκε σε κεντρικό σημείο της Χώρας Τήνου η ταΐστρα που φέρει την υπογραφή του «Γατούλη Χαλεπά». Εκεί, συγκεντρώνονται κάθε πρωί στις 11 ένα τσούρμο γάτες, περιμένοντας τη Λήδα να τις φροντίσει. Κονσέρβες, ξηρά τροφή και απομονώνει μία γάτα από τις άλλες για να την ταΐσει μόνο κοτόπουλο.

Αφορμή για την τοποθέτηση έδωσε η παρουσία στην Τήνο του συνεργείου της εκπομπής «Πλάνα με Ουρά» της ΕΡΤ2, που αυτή την περίοδο καταγράφει τα φιλοζωικά δρώμενα στις Κυκλάδες.

Ο Γατούλης Χαλεπάς είναι ο εκπρόσωπος της Τήνου στο «Πειγατικό» και φιλοτεχνήθηκε από τον Πάρη Ξυνταριανό Τσιροπινά, ιδρυτικό μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ μας. Την ιστορία του την έχει σχεδόν τελειώσει η συγγραφέας  Χαρά Γιανακοπούλου και θα κυκλοφορήσει, μόλις ολοκληρωθεί και η εικονογράφηση.

Στην Τήνο θα εμφανιστούν προσεχώς άλλα δύο έργα – ταΐστρες του Γατούλη Χαλεπά σε σημεία που θα επιλεγούν με βάση την υπεύθυνη στάση του τοπικού εθελοντή προς την ταΐστρα και τα ζώα. Να την κρατάει δηλαδή σε αξιοπρεπή κατάσταση.