Μεγάλη Εβδομάδα: Τι αποφασίστηκε για μετακινήσεις, περιορισμό κυκλοφορίας και τις ιερές ακολουθίες

  • Τετάρτη, 21 Απριλίου, 2021 - 19:29

Τις εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν κατά τις ημέρες του Πάσχα, μετέφερε ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης ενημέρωσης.

Όπως είπε:

Κατά τη διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, το ανώτατο όριο των πιστών που θα επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στους ναούς, θα προκύπτει από την αναλογία 1 ατόμου ανά 25τ.μ. και φυσικά τηρώντας όλα τα γνωστά υγειονομικά μέτρα (μάσκες, αποστάσεις κλπ). Στους εξωτερικούς χώρους των ναών θα απαιτηθεί η τήρηση της ενδεδειγμένης απόστασης, ει δυνατόν 10 μέτρων, μεταξύ των πιστών. Ειδικά όσον αφορά στη χρήση μάσκας, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε τη χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Περαιτέρω αποφασίστηκε η διενέργεια προληπτικού τεστ για τους ιερείς και το προσωπικό των ναών.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και ειδικότερα αυτή της Μεγάλης Παρασκευής, η Επιτροπή πρότεινε, η περιφορά του Επιταφίου να λάβει χώρα στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς αν είναι δυνατόν να γίνει πομπή και δεύτερον, το καθιερωμένο προσκύνημα του Επιταφίου να διενεργηθεί εκτός ναού.

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας, κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα η Επιτροπή εισηγήθηκε να ξεκινά από τις 10μμ, ενώ κατά την ημέρα του Πάσχα, από τις 9μμ. Από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου), ο περιορισμός κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 11μμ.

Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η συγκέντρωση δύο οικογενειών, με ανώτατο αριθμό 9 ατόμων στη συνάθροιση. Εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο, επιτρέπεται η συγκέντρωση δύο ευρύτερων οικογενειών με συνάθροιση έως 12 ατόμων.