Εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών με κινητικά προβλήματα μέσα από την ενίσχυση υποδομών και δικτύων επικοινωνίας και πληροφόρησης σε ολόκληρο το νησί

Ενίσχυση του προσβάσιμου τουρισμού στη Σύρο

Στην ενίσχυση των υποδομών του για την εξυπηρέτηση των ατόμων με προβλήματα κινητικότητας και όρασης θα προβεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μέσα από τη συμμετοχή του στην πράξη «Δημιουργία Δικτύου Προσβασιμότητας σε περιοχές φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της Βιώσιμης Κινητικότητας- ΠΡΟΣΒΑΣΗ».

Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 636.080,25€ χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020. Κύριος δικαιούχος της Πράξης είναι η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου και δικαιούχοι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λεμεσού και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Σημειώνεται, ότι ο προσβάσιμος τουρισμός δεν σχετίζεται μόνο με την παροχή πρόσβασης στα άτομα με αναπηρίες, απευθύνεται και στη δημιουργία καθολικού σχεδιασμού περιβάλλοντος, υπηρεσιών και πληροφοριών που θα μπορούν να υποστηρίζουν ανθρώπους με αναπηρία, οικογένειες και ηλικιωμένους.

Με την υλοποίηση της πράξης, θα προκύψει ότι οι ταξιδιωτικοί και τουριστικοί προορισμοί που διαθέτουν παραλίες (όπως οι περιοχές παρέμβασης), καθώς και άλλοι χώροι ψυχαγωγίας και αναψυχής (Δασικά πάρκα, Μεσαιωνικός οικισμός -Σύρος), έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τις αγορές - στόχους τους και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους.

Τα ΑμεΑ αποτελούν μια ιδιαίτερη ομάδα τουριστών, που επιλέγει τους προορισμούς που θα επισκεφτεί με συγκεκριμένα κριτήρια. Η προσέλκυση ενός στοχευμένου κοινού σε τουριστικούς χώρους, όπως είναι τα ΑμεΑ, θα συμβάλει στη ανάπτυξη των δύο νησιών, καθώς με την περαιτέρω αξιοποίηση των πολιτιστικών και φυσικού ενδιαφέροντος χώρων θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Έχει αποδειχτεί ότι ο «προσβάσιμος» τουρισμός συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης στον τομέα του τουρισμού.

Οι στόχοι του έργου σχετίζονται άμεσα με τους στόχους του Προγράμματος, το οποίο υιοθετεί την καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων και την προαγωγή της ισότητας ευκαιριών κα της μη διάκρισης και της προσβασιμότητας των ΑμεΑ ως οριζόντιο (cross-cutting) θέμα. Επιπρόσθετα, το έργο συμβάλλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τη βελτίωση της ελκυστικότητας των περιοχών φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Τέλος, το έργο συνάδει με τους στόχους του προγράμματος στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και στην κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικά ομάδων του.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα λάβει το ποσό των 293.858,00€ για την ενίσχυση των υποδομών του σε περιοχές παρέμβασης και την προμήθεια εξοπλισμού σε όλα τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος του νησιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Οικονομική Επιτροπή αποδέχτηκε την υλοποίηση της πράξης σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που ορίζεται ανά δικαιούχο εταίρο.

Υποδομές Προσβασιμότητας στο Κίνι

Το εν λόγω παραδοτέο αφορά στην τοποθέτηση ξύλινου αρθρωτού διαδρόμου για ΑΜΕΑ και στην εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος πρόσβασης στη θάλασσα, στην παραλία Κινίου.

Ο ξύλινος διάδρομος θα αποτελείται από λυόμενα τμήματα με μέγιστο μήκος 2,5 μ.. Το ελάχιστο πλάτος τους θα είναι 1,5μ. ώστε να εξασφαλίζεται η ανεμπόδιστη όδευση των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων. Τα όποια διάκενα ή ανοίγματα στην επιφάνεια του δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε πλάτος τα 2 εκ. Ο διάδρομος θα διαθέτει διάκενα εγκάρσια της διαδρομής όδευσης για την απομάκρυνση της άμμου. Η απόσταση μεταξύ των διάκενων για την όδευση της άμμου θα είναι μικρότερη των 20 εκ και το πλάτος τους δεν θα ξεπερνά τα 2 εκ. Για την εξασφάλιση της ομαλής κίνησης χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων πάνω στο διάδρομο, τα λυόμενα τμήματά του θα πρέπει να είναι άκαμπτα δημιουργώντας επίπεδες επιφάνειες ακόμα και όταν το έδαφος είναι ιδιαίτερα τραχύ.

Ο μηχανισμός αυτόνομης πρόσβασης των ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα θα είναι εύκολος στη χρήση χωρίς να απαιτείται καμία ιδιαίτερη εκπαίδευση του τελικού χρήστη και θα εξασφαλίζει απόλυτη ασφάλεια στους χρήστες ή και τους συνοδούς αυτών.

Τα μηχανήματα, συσκευές, υλικά και εξαρτήματα θα είναι καινούργια, άριστης ποιότητας, στιβαρής κατασκευής και ασφαλούς λειτουργίας, μη υποκείμενα σε ταχεία φθορά και ικανά να λειτουργήσουν με την ελάχιστη κατά το δυνατό συντήρηση.

Η υποδομή για το σύστημα περιλαμβάνει: ράμπα πρόσβασης ΑμεΑ στη θάλασσα, πύργο ελέγχου με αυτοματισμό, μηχανισμό κίνησης και φωτοβολταϊκό στοιχείο για την αυτόνομη ηλεκτροδότηση της διάταξης, σιδηρόδρομο από τον πύργο ελέγχου έως το τερματικό σημείο στη θάλασσα, κουπαστή (χειρολισθήρας) στο τέλος της διαδρομής για την εύκολη αποβίβαση, καρέκλα με φορείο για την κίνηση επί της σιδηροτροχιάς, φωτεινή σηματοδότηση όλου του μήκους της σιδηροτροχιάς που βρίσκεται εκτός νερού για τη σήμανση τη νύχτα, διπλό διάδρομο με πλωτήρες για τη σήμανση εντός της θάλασσας και 10 τηλεχειριστήρια.

Ο χρήστης μόλις επιβιβαστεί στο κάθισμα θα μπορεί να ενεργοποιήσει το μηχανισμό κίνησης μέσω τηλεχειριστηρίου. Τότε το κάθισμα, μέσω συρματόσχοινων ή αλυσίδων,  που συνδέονται με τον  ηλεκτροκίνητο μηχανισμό που βρίσκεται εντός του ερμαρίου του πύργου, θα μπορεί να ολισθαίνει προς την κατεύθυνση της θάλασσας πάνω σε μια σταθερή τροχιά/διαδρομή  μήκους ανάλογου με τις απαιτήσεις της παραλίας που τοποθετείται. Ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα είτε να αποβιβαστεί στο σημείο που επιθυμεί (εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό)  είτε να συνεχίσει την διαδρομή προς το άκρο των ραγών.  Στο τερματικό σημείο της διαδρομής το κάθισμα θα σταματά αυτόματα. Εκεί, ο χρήστης με τη βοήθεια του χειρολισθήρα θα μπορεί να αποβιβαστεί εντός της θάλασσας.

Εξοπλισμός σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος

Στο πλαίσιο της πράξης, θα τοποθετηθούν λυόμενα, συναρμολογούμενα ξύλινα αποδυτήρια, καθώς και ξύλινες ομπρέλες για ΑΜΕΑ, στις παραλίες Βάρης, Κινίου και Βούλγαρη. Οι ομπρέλες θα καλύπτονται με καλαμωτή, οι κολώνες και τα τμήματα τους θα είναι ξύλινα κυλινδρικά με προστατευτική βαφή άχρωμη. Το ελεύθερο ύψος των ομπρελών θα είναι 2,2 μέτρα από το έδαφος. Θα συμπεριλαμβάνεται η βάση στήριξης των ομπρελών η οποία θα τοποθετηθεί με έμπηξη στην άμμο. Περιμετρικά, θα τοποθετηθούν τέσσερις πινακίδες με την διεθνή ένδειξη ΑμεΑ.

Επιπλέον, ο Δήμος θα προμηθευτεί και θα τοποθετήσει πληροφοριακές πινακίδες σήμανσης με στύλο στήριξης για την κατάδειξη των θέσεων βοηθητικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών εξυπηρέτησης ΑμεΑ στις παραλίες Κινίου, Βάρης και Γαλησσά, στο μονοπάτι Γαλησσά και στην Ερμούπολη. Συγκεκριμένα, πλησιάζοντας στην ακτή θα προσδιορίζεται το σημείο της παραλίας που είναι προσβάσιμο για ΑμεΑ. Επιπλέον θα υπάρχουν πινακίδες για τις θέσεις στάθμευσης, την τουαλέτα (W.C.), το αποδυτήριο, τον προσβάσιμο λουτήρα και τον διάδρομο πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμεΑ. 

Το σύστημα ανάβασης σκάλας αναπηρικού αμαξιδίου θα δώσει τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία ή σοβαρά κινητικά προβλήματα να μετακινηθούν στον μεσαιωνικό οικισμό του λόφου της Άνω Σύρου. Θα διαθέτει ηλεκτροκίνητο μηχανισμό ανάβασης σκάλας, θα διευκολύνει την άνοδο και κάθοδο σε σκάλες ευθείες ή κυκλικές καθώς επίσης, σε ανηφόρες, χωρίς να απαιτείται κόπος από το συνοδό. Θα διαθέτει ηλεκτρονική, πολυλειτουργική οθόνη στον πίνακα ελέγχου με σύστημα αυτοδιάγνωσης, κουμπί διακοπής έκτακτης ανάγκης και ζώνη ασφαλείας. Ο ηλεκτροκίνητος μηχανισμός ανάβασης σκάλας σε συνδυασμό με την πλατφόρμα θα μετατρέπεται σε ένα άνετο και ασφαλές μέσο μετακίνησης ευρέως φάσματος αναπηρικών αμαξιδίων.

Στον εξοπλισμό συμπεριλαμβάνεται ένας εύκαμπτος διάδρομος, ο οποίος θα τοποθετηθεί στο μονοπάτι του Γαλησσά. Θα είναι κατασκευασμένος από αντιολισθητικό τρισδιάστατο πλέγμα πολυεστέρα για την μετακίνηση των αναπηρικών αμαξιδίων ή των αναπηρικών scooters σε έδαφος χωμάτινο. Στο ίδιο σημείο θα είναι διαθέσιμα βαρέως τύπου ηλεκτρικά αναπηρικά scooter, τετράτροχα με μοτέρ, µε ικανότητα μεταφοράς ατόµου 180 κιλών. Θα φέρουν κάλυπτρο οροφής για την βροχή και τον ήλιο και θα διαθέτουν σύστημα φωτισμού "LED".

Επιπλέον, ο Δήμος θα προμηθευτεί ηλεκτρικά αναπηρικά scooter ελαφρού τύπου µε ικανότητα μεταφοράς ατόµου 120 κιλών σε παραδοσιακό πλακόστρωτο δρόμο για την Ερμούπολη.

Δύο ξύλινοι οικίσκοι φόρτισης των scooters, διαμορφωμένοι για την εύκολη μετεπιβίβαση των ΑμΕΑ από τα αναπηρικά αμαξίδια τους θα τοποθετηθούν στο μονοπάτι του Γαλησσά και την Ερμούπολη. Θα περιλαμβάνουν ξεχωριστούς χώρους φόρτισης για κάθε scooter, θα διαθέτουν τέσσερις κλειστούς χώρους με ηλεκτρονική κλειδαριά για την ασφάλιση του αναπηρικού αμαξιδίου του χρήστη κατά την διάρκεια της μετακίνησης του με το scooter. Κάθε οικίσκος θα περιλαμβάνει χώρους για τέσσερα scooter.

Τέλος, οι παραλίες Βάρης και Γαλησσά θα αποκτήσουν από ένα σύστημα καθοδήγησης ατόμων με προβλήματα όρασης. Το σύστημα θα χρησιμοποιείται για την αναζήτηση και τον εντοπισμό της ακριβούς τοποθεσίας εντός της θάλασσας (βάθους και απόστασης από την παραλία) καθώς και για τη λήψη οδηγιών για την μετακίνηση στην παραλία, ώστε τα άτομα με προβλήματα όρασης να εισέρχονται στη θάλασσα, να κολυμπούν με ασφάλεια και να επιστρέφουν στη θέση τους στην παραλία. Επιπλέον πρέπει να διαθέτει τη δυνατότητα αναζήτησης βοήθειας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.