“Η ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ”

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ξεσηκώνουν τους κατοίκους στην Ήπειρο

  • Δευτέρα, 24 Μαΐου, 2021 - 06:26

Τις φωνές τους ένωσαν το πρωί της Πέμπτης, κάτοικοι τριών περιοχών της Ηπείρου από τους Δήμους Ζίτσας, Σουλίου και Πωγωνίου ενάντια σε δρομολογούμενες επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που προκαλούν αντιδράσεις σε κάθε μια από τις τρεις περιοχές.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη παρέμβαση που έγινε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, η διοίκηση της οποίας στις δύο από τις τρεις περιπτώσεις θα είναι αυτή που λάβει την τελική απόφαση για την αδειοδότηση των επενδύσεων, ενώ για την τρίτη περίπτωση, του Δήμου Σουλίου και των κοινοτήτων Γαρδικίου και Προδρομίου συγκεκριμένα οι άδειες έχουν δοθεί από το 2016, όταν κανένας δεν πήρε χαμπάρι τι επρόκειτο να γίνει και σύντομα οι μονάδες πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία.

Οι εκπρόσωποι των κατοίκων και των Επιτροπών Αγώνα των τριών περιοχών είχαν συνάντηση με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Βασίλη Μιχελάκη ο οποίος στις δηλώσεις του, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν άφησε να διαφανεί η πορεία της εγκριτικής διαδικασίας που θα περάσει πρώτα από το λεγόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) που απαρτίζεται από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης και από έναν Γενικό Διευθυντή της ίδιας υπηρεσίας, από δύο Γενικούς Διευθυντές της Περιφέρειας Ηπείρου και από έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού. Η γνωμοδότηση του ΠΕΣΠΑ ωστόσο, είναι ενδεικτική της τελικής απόφασης.

Εκπροσωπώντας το σύνολο των τριών επιτροπών αγώνα, ο Αντώνης Θρούδας, αντιπρόεδρος της επιτροπής αγώνα Γραμμενοχωρίων μίλησε για την κοινή αφετηρία που συνδέει τους κατοίκους των τριών περιοχών, ενάντια σε ΑΠΕ που ως στόχο έχουν τα κέρδη κάποιων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

H Βούλα Στεφάνου από την επιτροπή αγώνα Λύγγου – Γραμμενοχωρίων ανέφερε πως τα εργοστάσια των βιορευστών που σχεδιάζονται για την περιοχή της, πρόκειται να επεξεργάζονται μεταλλαγμένους σπόρους και ελαιοκράμβη που θα έρχεται από ξένες χώρες και η λειτουργία των μονάδων θα σημάνει καταστροφή τους περιβάλλοντος, ρίπους και καταστροφή των πολιτιστικών μνημείων της περιοχής των Δήμων Ζίτσας και Δωδώνης. Για τη συγκεκριμένη επένδυση, ο κ. Μιχελάκης τόνισε στις δηλώσεις του πως μετά από αιτήματα των κατοίκων και της εταιρείας ζητήθηκε η αναβολή συζήτησης στο τελευταίο συμβούλιο και ζητήθηκε επίσης να αποσταλεί και στο Πανεπιστήμιο αίτημα για να γνωμοδοτήσει. Το θέμα έρχεται στο ΠΕΣΠΑ στις 25 του μήνα και ο κ. Μιχελάκης όπως είπε, δεν κατανοεί το νόημα της κινητοποίησης.

Για τη μονάδα βιοαερίου στην Κοινότητα των Άνω Ραβενίων του Δήμου Πωγωνίου

ο πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργος Γκιόκας ζήτησε από τον επενδυτή να αποσύρει από το συγκεκριμένο σημείο τα σχέδια για νέα μονάδα και να τη μεταφέρει εκεί που δραστηριοποιείται σήμερα. Όπως είπε ο κ. Γκιόκας ο επενδυτής δεν δείχνει διάθεση για συνεργασία, η μονάδα ωστόσο απειλεί να μολύνει την εποχική λίμνη τα νερά της οποίας διοχετεύονται στον ποταμό Καλαμά, το δάσος και να προκαλέσει τεράστια όχληση στην παρακείμενη δομή της Κιβωτού του Κόσμου. 107 τόνοι φρέσκιας κοπριάς δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να συνυπάρξει όπως είπε. Για τη συγκεκριμένη μονάδα ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε την αντίφαση ανάμεσα στην αρνητική γνώμη που έχει ο Δήμος Πωγωνίου και οι τοπικές κοινότητες και την θετική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου.

“Αυτός ο γνωμοδοτικός ρόλος δημιουργεί τα πλείστα όσα προβλήματα και η Περιφέρεια θα μπορούσε να είχε εκδώσει περιβαλλοντικούς όρους γιατί είναι θετικές οι γνωμοδοτήσεις της” σημείωσε χαρακτηριστικά αφήνοντας αιχμές ο κ. Μιχελάκης.

Τέλος, ο Βασίλειος Αναστασόγλου από την Επιτροπή Αγώνων του Δήμου Σουλίου κατά των μονάδων βιορευστών, είναι από αυτούς που αντιδρούν όψιμα απέναντι σε μια επένδυση που αδειοδοτήθηκε το 2016-2017. Εδώ και τρεις μήνες περίπου αντιλήφθηκαν οι κάτοικοι την όχληση που θα προκληθεί από την επένδυση και όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, “μόνο ΑΠΕ δεν είναι καθώς θα καίνε λάδια έξω από τα σπίτια μας με πατέντες και μηχανές 900 αλόγων”… “Δε θέλουμε να ζήσουμε τον εφιάλτη αυτών των μονάδων έξω από τα σπίτια μας, πολλοί σκέφτονται να εγκαταλείψουν τις περιοχές μας” πρόσθεσε. Ο κ. Μιχελάκης χαρακτήρισε παράξενη την απόφαση που πήρε πρόσφατα η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου γιατί η αδειοδότηση έχει τελεσιδικήσει εδώ και πέντε χρόνια. Η Αποκεντρωμένη εδώ δεν μπορεί να παρέμβει για να ακυρώσει παλιότερες αποφάσεις, ούτε, όπως εκτίμησε, μπορεί ο Υπουργός να ανακαλέσει τις προηγούμενες αδειοδοτήσεις, εκτός αν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση βιορευστών ανά την Ελλάδα.

Το παρόν στην κινητοποίηση έδωσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Γιώργος Πρέντζας που χαρακτήρισε τις επιτροπές αγώνα τα πρώτα “σκιρτήματα” ενάντια στην σχεδιαζόμενη “πράσινη ανάπτυξη” που δεν είναι σε καμία περίπτωση “παραδεισένια ιστορία”. “Είναι ένα τεράστιο παραμύθι και το τσουνάμι των αδειών από τη ΡΑΕ θα το δούμε δίπλα μας” σημείωσε τονίζοντας πως αποκρύπτεται το κύριο νόημα της επιχειρούμενης επενδυτικής προσπάθειας από λίγους και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ