“ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ”

Με ρομπότ η ξενάγηση στο σπήλαιο Αλιστράτης από τον ερχόμενο Ιούλιο

  • Παρασκευή, 28 Μαΐου, 2021 - 06:26

Με χρήση εξελιγμένης ρομποτικής τεχνολογίας θα ξεναγούνται στο σπήλαιο Αλιστράτης οι επισκέπτες από τον Ιούλιο του 2021. Η «Περσεφόνη», ένα ρομπότ εξελιγμένης τεχνολογίας, θα βοηθά τους επισκέπτες να γνωρίσουν το σπήλαιο, από την είσοδο έως τα επόμενα 100 μέτρα εντός του σπηλαίου, θα δέχεται ερωτήσεις και θα απαντά σε απορίες.

Ίσως όλα αυτά να ακούγονται κάπως μακρινά από την πραγματικότητα της περιοχής μας, ωστόσο πολύ σύντομα και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο του 2021 θα γίνουν πράξη, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο επιστημονικός Διευθυντής του Σπηλαίου, Νίκος Καρτάλης, ο οποίος είναι και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Η προσπάθεια του σπηλαίου να εφαρμόσει ένα σύστημα ρομποτικής ξενάγησης άρχισε ουσιαστικά πριν από 15 χρόνια, όπως εξήγησε στα «Χ» ο κ. Νίκος Καρτάλης. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε το 2006 με ένα ρεπορτάζ σε τηλεοπτικό κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας, που αναφερόταν σε ρομπότ που κατασκεύασε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας με έδρα την Κρήτη, το οποίο έκανε ξενάγηση σε μια γκαλερί. Τότε, λοιπόν, ο επιστημονικός διευθυντής του Σπηλαίου Αλιστράτης, κ. Νίκος Καρτάλης, αποφάσισε να επικοινωνήσει με τον αρμόδιο καθηγητή του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, προκειμένου να επισκεφθεί το σπήλαιο και να εξετάσει αν μπορεί να εφαρμοστεί και ένα ρομποτικό αυτοκινούμενο σύστημα ξενάγησης στο σπήλαιο της Αλιστράτης. Η απάντηση του καθηγητή Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας ήταν θετική και αμέσως μετά, όπως εξηγεί στα «Χ» ο κ. Νίκος Καρτάλης, ακολούθησε μία μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί χρηματοδότηση για το έργο που η αξία του ξεπερνούσε τις 100.000 ευρώ.

Αυτό το ποσό δεν ήταν δυνατόν να καλυφθεί από τις οικονομικές δυνατότητες του σπηλαίου, εξηγεί ο κ. Καρτάλης και διευκρινίζει ότι στη συνέχεια έγινε προσπάθεια να βρεθούν χορηγίες ή προγράμματα χρηματοδότησης αυτού του σχεδίου, κάτι που αρχικά δεν στάθηκε εφικτό.

Ο επιστημονικός διευθυντής του Σπηλαίου, Νίκος Καρτάλης

«Δεν μας χρηματοδοτούσε κανείς. Δεν μας βάζανε σε προγράμματα. Ωστόσο, το 2016 καταφέραμε να μπούμε σε ένα πρόγραμμα Interreg, το οποίο ονομάζεται «MyCaves» και δεν αφορά μόνο την εγκατάσταση ενός ρομποτικού συστήματος ξενάγησης, αλλά και την τεχνολογία virtual reality, μέσω της οποίας κάποιος θα μπορεί να δει το σπήλαιο σε ειδική αίθουσα».

Ο στόχος της εφαρμογής του VR είναι η ανάπτυξη και κατασκευή μίας πλατφόρμας εικονικής πραγματικότητας (λογισμικό) σε τελευταίας τεχνολογίας αιχμής κράνη (head mounted displays). Η πλατφόρμα αυτή θα επιτρέπει στους επισκέπτες του σπηλαίου να περιηγηθούν σε σημεία μη εύκολα προσπελάσιμα (π.χ. ο χρήστης να πετάξει μέσα στο εικονικό σπήλαιο) αλλά και να περιηγηθεί στο εικονικό σπήλαιο διαδικτυακά από το σπίτι του ή το κινητό του τηλέφωνο. Η εικονική πραγματικότητα αποτελεί πια μοναδικό εργαλείο προσέλκυσης εκπαιδευτικών δράσεων, ανάδειξης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω διαδραστικών αναπαραστάσεων σε επισκέπτες, μαθητές, πολίτες αλλά και ως πλατφόρμα δημιουργίας καινούργιων, καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών. Στόχος της είναι να μεταφέρει τους χρήστες σε ένα συνθετικό, τεχνητό, εικονικό και φτιαγμένο από υπολογιστή, τρισδιάστατο ρεαλιστικό περιβάλλον όπου ο χρήστης έχει την εντύπωση της ύπαρξης του μέσα σε αυτό και επιπλέον έχει την ικανότητα να πλοηγηθεί και να χειριστεί τα αντικείμενά του.

Παράλληλα, μία καθοδηγημένη εφαρμογή οπτικής πρόσβασης θα παρέχει περιεχόμενο πολυμέσων στους επισκέπτες του σπηλαίου, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία QR. Οι χρήστες θα μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή και το περιεχόμενο πολυμέσων στην αρχή της επίσκεψής τους. Εξερευνώντας το σπήλαιο, θα μπορούν να σαρώσουν τους κωδικούς ετικετών QR στη διαδρομή τους, ενεργοποιώντας το περιεχόμενο πολυμέσων σε σχέση με τη θέση τους. Ο χρήστης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την κάμερα και την οθόνη του smartphone/tablet του, για να δει μέσα στο σπήλαιο. Η προβολή που εμφανίζεται θα εμπλουτίζεται με πληροφορίες πολυμέσων σε πραγματικό χρόνο. Σε πολύ μικρά είδη, η οθόνη της συσκευής θα λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός.

Η Περσεφόνη θα ξεναγεί σε 40 γλώσσες τους επισκέπτες του σπηλαίου και θα απαντά σε ερωτήσεις

Σε ό,τι αφορά την «Περσεφόνη», όπως εξήγησε στα «Χ» ο κ. Καρτάλης, θα είναι αυτοκινούμενο ρομποτικό σύστημα, το οποίο θα μπορεί να ξεναγεί σε 40 γλώσσες, μέσα στις οποίες εντάχθηκαν και τα αρχαία ελληνικά. «Θέλουμε να προσελκύσουμε φοιτητές αλλά και μαθητές οι οποίοι μαθαίνουν αρχαία ελληνικά, όπως και ξένους επισκέπτες που γνωρίζουν αρχαία ελληνικά. Το βασικότερο είναι όμως ότι το ρομποτικό σύστημα θα μπορεί να απαντά σε συγκεκριμένες ερωτήσεις». Μετά την περιήγηση των 100 μέτρων στο σπήλαιο με το robot-ξεναγό και την εφαρμογή του QR, οι μαθητές θα οδηγούνται σε μια εκπαιδευτική αίθουσα στην οποία θα εφαρμόζεται το VR όπου οι μαθητές θα βλέπουν εικονικά τη δημιουργία του σπηλαίου αλλά και τα άλλα σημεία του τα οποία δεν είναι προσβάσιμα. Με το τέλος αυτής της εκπαίδευσης θα οδηγούνται για την κατασκευή ενός πιστού αντιγράφου ρομπότ με ειδικά τουβλάκια και με τα οποία θα προγραμματίζεται για τη διαδρομή σε ειδικό διάδρομο που αναπαριστά τον διάδρομο του Σπηλαίου.

«Η εφαρμογή αυτή είναι μοναδική στον κόσμο. Δεν υπάρχει σε άλλο σημείο του κόσμου ξεναγός ρομπότ» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Καρτάλης. Η εφαρμογή του robot ξεναγού, αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του συστήματος αλληλεπίδρασης μηχανής – ανθρώπου. Η αλληλεπίδραση μηχανής – ανθρώπου μπορεί να παραθέσει με εύκολο και κατανοητό τρόπο οπτικοακουστική πληροφορία για τα εκθέματα τα οποία παρουσιάζει. Επιπλέον, το σύστημα θα παρέχει δυνατότητα επιλογής της γλώσσας παρουσίασης της ξενάγησης από την παρακάτω λίστα γλωσσών: Ελληνικά, Αρχαία Ελληνικά, Αγγλικά, Ρωσικά, Αραβικά, Γλώσσες Ε.Ε, Σερβικά, Αλβανικά, Τουρκικά, Κινεζικά, Ινδικά, Ισραηλιτικά. Πέραν των παραπάνω, το robot θα παρέχει εύκολο και χρηστικό σύστημα εισαγωγής επιλογών, όπως ερωτήσεις τις οποίες θα απαντήσει ο ρομποτικός ξεναγός.

Η τεχνολογία VR και το ρομπότ θα παραληφθούν από το σπήλαιο Αλιστράτης στα μέσα Ιουλίου.