«Επιβεβλημένο να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη του τόπου»

  • Τρίτη, 1 Ιουνίου, 2021 - 06:13

Στη Μακρόνησο βρέθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης, κ. Δωρόθεος Β’, ο Έπαρχος Κέας – Κύθνου, η Δήμαρχος Κύθνου, ο επίτιμος δημότης Κέας και ευεργέτης, κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, καθώς και ελάχιστοι πολίτες, για να αποτίσουν φόρο τιμής στο μαρτυρικό παρελθόν του νησιού.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου και Κέας, Δωρόθεος Β’, παρουσία της Δημάρχου Κέας, κ. Ειρήνης Βελισσαροπούλου, του Επάρχου Κέας – Κύθνου, κ. Ιωάννη Ευαγγέλου, του εφοπλιστή και επίτιμου δημότη Κέας, κ. Αθανάσιου Μαρτίνου και του προέδρου της “Παμποντιακής Ελλάδος”, λ. Γ. Βαρυθυμιάδη, ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Μακρόνησο, ο οποίος ανακαινίστηκε εκ βάθρων το 2014 με χορηγία του κ. Μαρτίνου.

Μετά το τέλος της λειτουργίας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο νότιο άκρο της Μακρονήσου, όπου η Ένωση Ποντίων Ελλάδας είχε αιτηθεί την τοποθέτηση μνημείου στη μνήμη των προγόνων τους που μεταφέρθηκαν στο νησί το 1923 μετά τη γενοκτονία των Ποντίων.

Η Δήμαρχος Κέας, κ. Βελισσαροπούλου, στην ομιλία της καλωσόρισε τους παριστάμενους στο νησί, εφόσον η Μακρόνησος και η Κέα αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα του Δήμου Κέας, και συμπλήρωσε ότι σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης δημοτικής περιόδου υπερψήφισε στις 15 Μαρτίου 2019 την τοποθέτηση του μνημείου. Υπερθεμάτισε την διοργάνωση εκδηλώσεων μνήμης στην Μακρόνησο, τονίζοντας, πως «είναι επιβεβλημένο να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη όσων διαδραματίστηκαν στον τόπο αυτό, ως την καλύτερη διασφάλιση ώστε στο μέλλον να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος».

Το μνημείο σχεδιάστηκε μετά από ιστορική και επιστημονική έρευνα ετών και έχει στόχο να φέρει για πρώτη φορά σε επαφή με το ευρύ κοινό αυτήν την πτυχή της ιστορίας της Μακρονήσου. Στο σημείο έγινε επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια ένας λυράρης έπαιξε και τραγούδησε έναν παραδοσιακό Ποντιακό επιμνημόσυνο ύμνο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, «ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ στην ομιλία του αναφέρθηκε στο νόημα της σημερινής εορτής της Μεσοπεντηκοστής και ευχήθηκε στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο όπως ευχόταν ο λαός της Κωνσταντινούπολης στον Αυτοκράτορα τέτοια μέρα, μετά την αναχώρησή του από το Ναό του Αγίου Μωκίου, "Εἰς πολλούς καί ἀγαθούς χρόνους ὁ Θεός ἀγάγει τήν ζωήν ὑμῶν", ώστε να προσφέρει στην Εκκλησία και την Πατρίδα μας έργα αγάπης και φιλανθρωπίας. Εν συνεχεία στο ακρότατο σημείο της Μακρονήσου, όπου ο Σύλλογος Ποντίων "Παμποντιακή Ελλάδος" τοποθέτησε αναθηματική πινακίδα στη μνήμη των Ποντίων που έχασαν τη ζωή τους το 1923, όταν μεταφέρθηκαν εκεί μετά τη γενοκτονία των Ποντίων, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ τέλεσε τρισάγιο, με την παρουσία του Προέδρου της "Παμποντιακής Ελλάδος" κ. Γ. Βαρυθυμιάδη, των Δημάρχων Λαυρεωτικής κ. Δ. Λουκά, Σαρωνίδος κ. Π. Φιλίππου, της Δημάρχου Κέας κ. Ειρήνης Βελισσαροπούλου, της διατελέσασας Περιφερειάρχη κ. Ρένας Δούρου και του Επάρχου Κέας Κύθνου κ. Ιωάννου Ευαγγέλου. Ο Σεβασμιιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, ο οποίος μετέφερε εκεί από το προσωπικό του Εικονοστάσιο της Εικόνα της Παναγίας "Σουμελά", στην προσλαλιά του ανέφερε ότι "η Παναγία Σουμελά έρχεται εδώ όχι για να «καρφώσει με ένα θαλασσινό σταυρό την φεγγαρόκτιστη πλεξίδα της στην αμμουδιά», όπως έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος, αλλά για να καμαρώσει τα πνευματικά της παιδιά που έρχονται εκατό χρόνια μετά να τιμήσουν τη μνήμη των προγόνων τους, και που σήμερα επιτελούν έργα προόδου τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό».

Ετικέτες: