Τριήμερο δράσεων αφιερωμένο σε περιβάλλον και ωκεανούς στην Σαντορίνη

  • Πέμπτη, 3 Ιουνίου, 2021 - 13:25

Με τρεις εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα, Περιβάλλοντος το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021, και Ημέρα των Ωκεανών την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021, συνεχίζει τις δράσεις της η περιβαλλοντική οργάνωση Dive In Action, στα πλαίσια της συνεργασίας με τον Δήμο Θήρας για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και των περιορισμό της "πλαστικής" ρύπανσης.

Το Σάββατο 5 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί παράκτιος καθαρισμός στην παραλία του Κουλούμπου στην Οία και την Κυριακή 6 Ιουνίου θα γίνει υποβρύχιος καθαρισμός στο Ηφαίστειο στον όρμο Ταξιάρχη στη Νέα Καμένη.

Ανοικτή ημερίδα για τη Θάλασσα

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τον προγραμματισμό ανοικτής διαδικτυακής Ημερίδας την Τρίτη 8 Ιουνίου στις 12:00, με κεντρικούς ομιλητές δυο επιστήμονες σε θαλάσσια ζητήματα και γνώση της Καλντέρας της Σαντορίνης την Αναπλ. Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών κα Παρασκευή Νομικού και τον Εκπαιδευτή Επιστημονικής και Τεχνικής Κατάδυσης κ. Νικόλαο Καρατζά. Την έναρξη της ημερίδας με χαιρετισμό του θα κάνει ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας.

Οι εκδηλώσεις του τριημέρου υλοποιούνται με την συνεργασία του Δήμου Θήρας και της Δημοτικής Επιχείρησης ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ, την πολύτιμη συνδρομή της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας ενώ την επίβλεψη των ανοικτών δράσεων έχει το Λιμεναρχείο Θήρας και ενημερώνεται η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος HELMEPA.

Ο υποβρύχιος καθαρισμός της Κυριακής στον Ταξιάρχη υποστηρίζεται από καταδυτικά κέντρα της Σαντορίνης. Συγκεκριμένα το Santorini Diving Center και προσωπικά τον Παύλο Στεφανίδη και το επιτελείο του με τη διάθεση σκάφους για μεταφορά εξοπλισμών και δυτών. Τους Aegean Divers, το Atlantis Oia Diving Center, το Caldera Diving Center, το Santorini Scuba Academy και το Diving Safari.

Τα απορρίμματα μετά την αναλυτική καταγραφή τους οδηγούνται στο Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών Θήρας.

Οι δράσεις

- Η επιλογή της παραλίας του Κουλούμπου για τον παράκτιο καθαρισμό γίνεται λόγω των συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι βόρειες ακτές του νησιωτικού συμπλέγματος Σαντορίνης - Θηρασιάς από ιδιαίτερα από τους χειμερινούς βόρειους ανέμους. Η δράση στοχεύει στην συγκέντρωση πλαστικών μιας χρήσης και άλλων ρυπογόνων αντικειμένων στη μεγαλύτερη έκταση της ακτογραμμής.

- Ο υποβρύχιος καθαρισμός στον όρμο Ταξιάρχη της Νέας Καμένης πραγματοποιείται στα πλαίσια της βιωσιμότητας των δράσεων της Dive In Action στη Σαντορίνη με επιθεώρηση για τυχόν νέες απορρίψεις, καταγραφές και συντήρηση του βυθού του όρμου.

Στις δράσεις χρησιμοποιούνται επαναχρησιμοποιούμενα υλικά γάντια σάκοι κλπ, σημάνσεις επιφάνειας και στο χώρο διανομής κι εξοπλισμών ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα μέτρα υγειονομικής προστασίας για την πανδημία, τήρηση απαραίτητων αποστάσεων, χρήση μάσκας και αντισηψίας.

Το πρόγραμμα των 3 ημερών

  • Σάββατο 5 Ιουνίου 2021, παράκτιος καθαρισμός στην παραλία του Κουλούμπου στις 10:00 πμ

  • Κυριακή 6 Ιουνίου 2021, υποβρύχιος καθαρισμός στον Ταξιάρχη στη Νέα Καμένη, Ηφαιστείου Σαντορίνης, έναρξη στις 11:30

  • Τρίτη 8 Ιουνίου 2021, διαδικτυακή ημερίδα με θέμα "Οι θάλασσες μας και η σημασία τους" στις 12:00. (Τις επόμενες ημέρες θα κοινοποιηθεί το link της ημερίδας)

Ομιλητές:

- Εύη Νομικού, με θέμα "Η Καλντέρα στο επιστημονικό μικροσκόπιο"

- Νικόλαος Καρατζάς, με θέμα "Καταδυτικό Λεύκωμα". Τι συναντά ο δύτης στις Ελληνικές Θάλασσες.

Οι ομιλητές της ημερίδας:

Η Παρασκευή Νομικού πήρε πτυχίο Γεωλογίας το 1996 και διδακτορικό το 2004 από το ΕΚΠΑ. Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. (από το 1999).

Έχει δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργασίας τόσο με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Ευρώπης όσο και της Αμερικής συμμετέχοντας σε πάνω από 80 επιστημονικούς πλόες με Γεωφυσικό/Γεωλογικό ενδιαφέρον με το Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ και ξένα ωκεανογραφικά σκάφη (R/V ISKATEL, R/V Marion Dufresne, E/V Nautilus, R/V Pourqoui Pa, R/V METEOR, R/V Marcus LANGSETH, R/V POSEIDON, R/V CELTIC EXPLORER, R/V FALKOR) στη Μεσόγειο, στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Ειρηνικό και Ατλαντικό ωκεανό. Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία στο σχεδιασμό και την εκτέλεση ωκεανογραφικών αποστολών κυρίως σε θέματα υποθαλάσσιας χαρτογράφησης και τεκτονικής, με κύριο ενδιαφέρον τα υποθαλάσσια ηφαίστεια και τα ενεργά ρήγματα.

Τα επιστημονικά πεδία ενδιαφέροντος της περιλαμβάνουν θέματα υποθαλάσσιας μορφολογίας, τεκτονικής, εξέλιξη υποθαλάσσιων ηφαιστείων, κατολισθήσεων και σεισμικής στρωματογραφίας.

Έχει γεννηθεί στη Σαντορίνη και τα τελευταία χρόνια ασχολείται εντατικά με την μελέτη του ηφαιστειακού πεδίου της Σαντορίνης τόσο στο χερσαίο όσο και στον υποθαλάσσιο χώρο, κυρίως με το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου (7 Κμ ΒΑ της Σαντορίνης). Έχει συγγράψει 340 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά (125 peer review Journals & Conf. Proc.) με h-index:21 (Δεκέμβριος 2020) και h-index:26 (Google Scholar, Δεκέμβριος 2020).

Ο Νίκος Καρατζάς είναι εκπαιδευτής επιστημονικής και τεχνικής κατάδυσης.

Έχει συμμετάσχει σε σημαντικές καταδυτικές αποστολές όπως HMHS Britannic 2016 – 100 Year Anniversary, στο Milos Dive Project και KEA Dive Expedition. Το 2012, με μια ομάδα συνεργατών και με τη συνεργασία καταδυτικών ομάδων, ξεκίνησε την έρευνα για τον εντοπισμό και καταγραφή αεροπορικών ναυαγίων στον Ελληνικό θαλάσσιο χώρο. (Aviation Archaeology in Greece)

Σε επίπεδο επιστημονικών και ερευνητικών καταδύσεων έχει λάβει μέρος ως υπεύθυνος καταδύσεων, δύτης και τεχνικός εξοπλισμού σε αποστολές του Ινστιτούτου “ΚΟΡΣΕΑΙ”- Φούρνοι Ικαρίας,  του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών, στην Ενάλια Αρχαιολογική Έρευνα Κάσου, καθώς και σε Επιστημονικά / Πανεπιστημιακά Καταδυτικά Προγράμματα. Είναι εξωτερικός συνεργάτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πρόγραμμα «Μεθοδολογία και τεχνικές επιστημονικής κατάδυσης».

Ετικέτες: