Ένας κήπος, ένα βιωματικό μάθημα για τη βιωσιμότητα
- Τρίτη, 8 Ιουνίου, 2021 - 06:13
Μετά το Δημοτικό Σχολείο Νάουσας Πάρου, τώρα πλέον και το Δημοτικό Σχολείο Κιμώλου, έχει τον δικό του βοτανόκηπο, στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δράσεων “Greening Schools” του Cyclades Preservation Fund και την πολύτιμη συμβολή της Οργάνωσης “Άγονη Γραμμή Γόνιμη”.
Η δράση αυτή που χρηματοδοτείται από το Cyclades Preservation Fund έχει στόχο την εκπαίδευση των παιδιών, εμπνέοντας μέσα στη νέα γενιά τους μελλοντικούς ηγέτες, που θα διαθέτουν περιβαλλοντική συνείδηση και θα έχουν εξοικειωθεί με τις περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές.
Το “πρασίνισμα” των σχολείων σε τοπικές κοινότητες έχει ξεκινήσει ήδη με την δημιουργία βοτανόκηπου στο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας Πάρου, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι σχετικές εργασίες και στο Δημοτικό Σχολείο της Κιμώλου. Οι δράσεις αυτές αποτελούν μέρος ενός μακροπρόθεσμου πλάνου από πλευράς του CPF, το οποίο θα συμπεριλάβει διάφορες επιπλέον δραστηριότητες στα “πράσινα” σχολεία, όπως τον καθαρισμό και την υιοθέτηση παραλιών από σχολεία, την ανάπτυξη δράσεων ανακύκλωσης κλπ.
Γιατί βοτανόκηποι;
Στη φύση των Κυκλάδων, τα φυτά ξεχωρίζουν! Πολλά από αυτά είναι σπάνια, άλλα μοναδικά και ενδημικά, άλλα έχουν θεραπευτικά αποτελέσματα και άλλα αποτελούν βασικά συστατικά της τοπικής γαστρονομίας. Η διατήρησή τους αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τη διατήρηση της σπάνιας φύσης των νησιών όσο και για την τοπική ευημερία λόγω του αντίκτυπου που έχουν στην τοπική οικονομία (οικολογικός τουρισμός, γαστρονομία κ.λπ.). Επιπλέον, η έννοια του φυσικού «κήπου» και η εξάπλωσή του έχει μεγάλη σημασία για την πρόληψη κινδύνων όπως η διάβρωση του εδάφους, το οποίο αποτελεί μεγάλο πρόβλημα σήμερα στις Κυκλάδες. Σε αυτό το πλαίσιο, αυτό το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί για να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για την τοπική χλωρίδα και την αξία του σε πολλπλά επίπεδα.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Ιδρύματος πρόκειται να διαμορφωθούν μικροί βοτανικοί κήποι σε ορισμένες σχολικές αυλές, που θα περιέχουν μόνο εγγενή φυτά (κυρίως βότανα και γηγενή δέντρα) και οι οποίοι θα διατηρηθούν με την υποστήριξη παιδιών, γονέων, δασκάλων και άλλων τοπικών συλλογικοτήτων και θα αποτελέσουν ένα ζωντανό παράδειγμα μιας προσπάθειας να αναδειχθεί το τοπικό οικοσύστημα ως κάτι που πρέπει να προστατεύσουμε και να διατηρούμε. Το αισιόδοξο σενάριο, μάλιστα, “θέλει” να δοθεί η δυνατότητα διαμόρφωσης μικρών πέτρινων τοιχίων σε μορφή ξερολιθιάς, γύρω από τους βοτανόκηπους, ως μέρος της πολιτιστικής παράδοσης, που θα ωφελήσει επίσης τα φυτά και τη βιοποικιλότητα γύρω τους. Θα υπάρξουν επίσης σεμινάρια / προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σχετικά με την προστιθέμενη αξία των εγγενών φυτών, τον ρόλο τους στο οικοσύστημα και τον τρόπο διατήρησής τους.
Ο βοτανόκηπος της Κιμώλου
Το έργο στην Κίμωλο πραγματοποιήθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες, με τη συνεργασία της ΜΚΟ «Άγονη Γραμμή Γόνιμη», η οποία διεξάγει εκπαιδευτικά προγράμματα σε περιοχές όπου τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ευκαιρίες των πόλεων και ανέλαβε τον συντονισμό της δράσης για την δημιουργία του βοτανόκηπου.
Το πρόγραμμα επίσης περιελάμβανε παρουσιάσεις και διαδραστικές δραστηριότητες με άλλους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, όπως το Bee Camp και το MedCulture.
Σημαντική ήταν η συνεργασία με την κ. Πόπη Γραμματικοπούλου και τον κ. Γιώργο Πετράκη, προϊστάμενο του Τμήματος Αποκατάστασης Τοπίου της Imerys, για τη δωρεά των επιλεγμένων αυτοφυών φυτών, καθώς και η συμβολή της κ. Έλενας Συμεωνίδου και του κ. Φώτη Μαρινάκη.
Στο πλαίσιο της δράσης συμμετείχαν επίσης ο Δήμος Κιμώλου, οι εκπαιδευτικοί και η Διευθύντρια του Σχολείου, καθώς και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και προπαντός οι μικροί μαθητές, που θα αποτελέσουν και τους κύριους φροντιστές του κήπου.
Βοτανικός κήπος με εμβληματικά φυτά και στη Νάουσα
Υπενθυμίζεται, ότι την αρχή έκανε το Δημοτικό Σχολείο Νάουσας, όπου με τη συνεργασία του Ναυτικού Ομίλου Νάουσας Πάρου “ΝΑΪΑΣ” και του σωματείου “Φίλοι της Πάρου”, καθώς και τη δωρεά ιδιωτών, δημιουργήθηκε βοτανικός κήπος με τα εμβληματικότερα φυτά της Κυκλαδικής χλωρίδας.
Μέσω του βοτανικού κήπου τα παιδιά θα εξοικειωθούν με βιώσιμες τεχνικές κηπουρικής, προσαρμοσμένες στις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και στις συνθήκες της αυλής του σχολείου συγκεκριμένα.
Τα φυτά αναγνωρίζονται και κοντά τους τοποθετούνται πινακίδες σήμανσης με το όνομά τους στη σύγχρονη ελληνική γλώσσα, αλλά και την επιστημονική τους ονομασία, μία πρακτική που τα παιδιά της Πάρου έχουν δει να χρησιμοποιείται και στον Βοτανικό Κήπο του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Πάρκου της Πάρου, άλλη μια δράση που υποστηρίζει το Cyclades Preservation Fund.
Παράλληλα, τα παιδιά, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τις τοπικές συλλογικότητες μεριμνούν για τη συντήρηση του κήπου, ενώ αναμένεται και η εγκατάσταση ενός συστήματος κομποστοποίησης, προκειμένου να παράγεται λίπασμα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Οδηγός για υπεύθυνο αλιευτικό τουρισμό από το Cyclades Preservation Fund
17 Ιαν. 2024 - 6:18 - Οι Κυκλάδες εκπαιδεύονται στις πράσινες ψηφιακές δεξιότητες
3 Μαΐου. 2023 - 6:15 - Οι Πράσινοι Εθελοντές επιστρέφουν στις Κυκλάδες
8 Φεβ. 2023 - 6:15 - Στην Πάρο η 4η συνάντηση νησιωτών για το περιβάλλον από το CPF
28 Νοε. 2022 - 18:54 - Ενημερωτική εκστρατεία για τα λιβάδια ποσειδωνίας σε Αμοργό και Κουφονήσια
17 Ιουν. 2022 - 11:58