Πρωτοβουλία του Τμήματος Υγείας του εσπ. ΕΠΑΛ Σύρου για την προμήθεια απινιδωτών που τους καλοκαιρινούς μήνες θα διατίθενται για τη θωράκιση των λουόμενων

Αλληλοστήριξη ΕΠΑΛ Σύρου και τοπικής κοινωνίας

Σε μία σημαντική δράση προχωρά το ΕΠΑΛ Σύρου, σχετικά με την αναζήτηση χορηγών, προκειμένου το Τμήμα Υγείας να εξοπλιστεί με απινιδωτές για την ανάγκη της εκπαίδευσης των σπουδαστών, με την πρόβλεψη ωστόσο, τα μηχανήματα, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, να διατίθενται στους αρμόδιους φορείς, για τη θωράκιση των λουόμενων στις παραλίες.

Η εφημερίδα ήρθε σε επικοινωνία με τον υπεύθυνο της Β’ τάξης του Τμήματος Υγείας, εκπαιδευτικό, κ. Απόστολο Ευκαρπίδη, ο οποίος μίλησε για την προσπάθεια αυτή του ΕΠΑΛ.

Σύμφωνα με τον κ. Ευκαρπίδη, «πρόκειται για μία συλλογική προσπάθεια της Β’ Τάξης του Τμήματος Υγείας του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου, με την απόλυτη στήριξη του Διευθυντή, κ. Χατζηιερεμία. Υπήρξε αυτή η σκέψη, καθώς στη διάρκεια των μαθημάτων του Τμήματος, τα μαθήματα σχετικά με τις Πρώτες Βοήθειες κυριάρχησαν και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ζήτημα της πρόληψης στα επείγοντα συμβάντα που μπορεί να εκδηλωθούν. Κάτι που συνηθίζεται, εδώ και αρκετά χρόνια κυρίως στην Ευρώπη, είναι να τοποθετούνται σε σημεία με αρκετούς πολίτες αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές. Πρόκειται για μηχανήματα, που με μία μικρή εκπαίδευση μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον καθένα και είναι ιδιαίτερα κρίσιμα, καθώς τα μηχανήματα αυτά – με απλά λόγια – μπορούν να επαναφέρουν σε λειτουργία την καρδιά σε περίπτωση ανακοπής».

Όπως σημειώνει, πως «σκεφτήκαμε να αναλάβουμε μία πρωτοβουλία να απευθυνθούμε σε πιθανούς χορηγούς. Μερικοί εξ αυτών μας απάντησαν ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες αυτή την περίοδο και ως εκ τούτου βρισκόμαστε ακόμη σε αναζήτηση χορηγιών.  

«Το σχέδιό μας λέει, ότι οι απινιδωτές αυτοί θα βρίσκονται στα εργαστήρια του σχολείου και θα χρησιμοποιούνται για τα εργαστηριακά μαθήματα που σχετίζονται με την υγεία, προκειμένου να εκπαιδεύονται οι μαθητές στη χρήση αυτού του εξοπλισμού και το καλοκαίρι θα παραδίδονται, μετά από συνεννόηση των αρμόδιων φορέων (Δήμος, Λιμενικό Ταμείο κλπ), έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται για τη θωράκιση των παραλιών, του λιμανιού κλπ. Με τον τρόπο αυτό, θα είχαμε οφέλη σε πολλαπλά μέτωπα με μία προσπάθεια. Δηλαδή, και θα εκπαιδεύονται μαθητές στις πρώτες βοήθειες κατά τη διάρκεια του χειμώνα και το καλοκαίρι θα υπήρχε πρόληψη για έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο, καθώς έχουμε αρκετά συμβάντα πνιγμών ή καρδιοαναπνευστικών ανακοπών (ΚΑΑ) κατά τις καλοκαιρινές περιόδους. Άρα αυτά τα μηχανήματα σίγουρα θα συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό, συμπολίτες μας να μη χάσουν τη ζωή τους, καθώς είναι κρίσιμο αυτά τα μηχανήματα να χρησιμοποιούνται στα πρώτα λίγα λεπτά της ανακοπής».

Τέλος, ο κ. Ευκαρπίδης ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συμβολή του Διευθυντή του Εσπερινού ΕΠΑΛ, κ. Χατζηιερεμία, αναφορικά με τη στήριξή του στην ιδέα των μαθητών και εκπαιδευτικών του Τμήματος Υγείας, σχολιάζοντας πως πρόκειται για μία πρωτοβουλία όλου του σχολείου συνολικά.