«Το Seatrac δεν είναι βατήρας για βουτιές ή εξέδρα»
- Παρασκευή, 16 Ιουλίου, 2021 - 06:17
Ελληνική καινοτομία, κατοχυρωμένη σε Ευρώπη και Αμερική αποτελεί το –σχεδιασμένο από το Πανεπιστήμιο Πατρών- πρωτοποριακό σύστημα Seatrac, η ηλεκτροκίνητη ράμπα κολύμβησης για άτομα με κινητικά προβλήματα και ηλικιωμένους.
Η Σύρος διαθέτει μέχρι και σήμερα τέσσερις συσκευές αυτόνομης πρόσβασης ΑμεΑ σε πολυσύχναστες ή εύκολες παραλίες του νησιού: Βάρη, Αγκαθωπές, Βούλγαρη και Γαλησσά. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προγραμματίζει και την τοποθέτηση και 5ου Seatrac.
Εδώ και τρία χρόνια, οι ηλεκτροκίνητες ράμπες κολύμβησης υποστηρίζουν και εξυπηρετούν άτομα με μόνιμα ή παρωδικά κινητικά προβλήματα ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι υποδομές εμπλουτίστηκαν με καμπίνες ειδικές για ΑΜΕΑ, ξύλινα δάπεδα, ομπρέλες ,ειδικές τουαλέτες και ντουζ για να διευκολυνθούν περισσότερο οι χρήστες τους.
«Υπάρχει ωραιότερη εικόνα από τις οικογένειες ,τα ζευγάρια με κάποιο μέλος σε αμαξίδιο να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις και να απολαμβάνουν ξένοιαστες διακοπές στο νησί μας;», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Κοινωνικής Υπηρεσίας, Αγγελική Πρίντεζη.
Όπως εξηγεί η ίδια, δεν είναι τυχαία η διάκριση της πρωτεύουσας των Κυκλάδων στη διοργάνωση των Tourism Awards 2021, όπου τιμήθηκε με το platinum βραβείο στην κατηγορία της προσβασιμότητας. Σε αυτό συνέβαλε σημαντικά το βίντεο που γυρίστηκε στο πλαίσιο της προβολής και προώθησης της Σύρου ως προσβάσιμου προορισμού για άτομα με αναπηρία από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Άγονη Γραμμή – Γόνιμη» και την πλατφόρμα ExtraMilers, υλοποιώντας την ιδέα του συμπολίτη μας Νίκου Ρούσσου
Η συσκευή Seatrac
Η διάταξη SEATRAC είναι η μοναδική λύση παγκοσμίως που εξασφαλίζει στα άτομα με κινητικά προβλήματα τη δυνατότητα πρόσβασης στη θάλασσα, χωρίς καμία βοήθεια από συνοδό. Το SEATRAC αυτό αποτελεί την πλήρη έκδοση και περιλαμβάνει πακέτο τηλεμετρίας, ντουζ πάνω στη συσκευή και φωτοσυναγερμό για την αποτροπή κακόβουλων ενεργειών.
Αποτελείται από ένα μηχανισμό που περιλαμβάνει ράγες σταθερής τροχιάς, στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα κινείται μέσα και έξω από το νερό με σταθερή ταχύτητα, επιτρέποντας στα άτομα με κινητική αναπηρία να εισέλθουν μόνα τους στη θάλασσα, χωρίς τη βοήθεια συνοδών. Είναι πλήρως αυτόνομο αφού διαθέτει φωτοβολταϊκό σύστημα.
Με τη χρήση της καινοτομίας δίνονται οι δυνατότητες αφενός της προσβασιμότητας στους πολίτες με αναπηρίες, αφετέρου της εξειδίκευσης σε άλλους τομείς, όπως ξεναγοί με ειδικές γνώσεις για ΑμεΑ.
Τόσο από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όσο και από τις Κοινότητες, στις παραλίες των οποίων υπάρχουν τέτοιες υποδομές, δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με τη σωστή χρήση των συσκευών με στόχο τη συντήρησή τους, αλλά και την εκπλήρωση του σκοπού τους.
«Κάθε χρόνο, προσπαθούμε να «εκπαιδεύσουμε» μικρούς και μεγάλους που δε χρειάζονται στην καθημερινότητά τους τον μηχανισμό για την χρήση του. Το seatrack δεν είναι βατήρας για βουτιές. Δεν είναι «βράχακι» οι ράγες για να καθίσουμε πάνω τα πόδια μας. Δεν είναι εξέδρα για να περπατάμε ή να τρέχουμε. Δεν είναι τηλεκατευθυνόμενο παιχνίδι για να παίζουμε με το τηλεκοντρόλ του», εξηγεί η κ. Πρίντεζη.
Κι όπως αναφέρει ο συμπολίτης μας, Νίκος Ρούσσος ο οποίος κινείται και εξυπηρετείται με αναπηρικό αμαξίδιο, «αν χαλάσει ο μηχανισμός αυτοί που παίζουν πάνω θα συνεχίσουν να κολυμπούν, εκείνος ΟΧΙ».
Παρακαλούνται θερμά οι γονείς και οι συνοδοί μικρών παιδιών να ενημερωθούν και να μεταφέρουν την πληροφορία για τη χρήση του, με ενσυναίσθηση να κατανοήσουν το λόγω ύπαρξης και χρήσης του καινοτόμου Ελληνικού προϊόντος. Να σταθούν φύλακες και συμπαραστάτες σ αυτούς που μόνιμα η παροδικά το χρησιμοποιούν.
Με εθνική περηφάνεια αν θέλετε για την Ελληνική ευρεσιτεχνία και την Κοινωνία που προοδεύει δεχόμενη όλα τα μέλη της ισότιμα βάση των ικανοτήτων τους.
«Καλό καλοκαίρι και καλές βουτιές από εκεί που πρέπει και όχι από τις ράγες του συστήματος SEATRAC», εύχεται σε όλους η κ. Πρίντεζη.
Πώς ακριβώς λειτουργεί η συσκευή
Το Seatrac κατασκευάστηκε για να λειτουργεί σαν βοηθητικός εξοπλισμός ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα ώστε να διευκολύνει την αυτόνομη πρόσβαση τους στη θάλασσα. Η κύρια ιδέα πίσω από την δημιουργία του ήταν να δώσει στα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα όπως το κολύμπι χωρίς καμία άλλη βοήθεια.
Η ομάδα έφτιαξε έναν μηχανισμό αποτελούμενο από ράγες, πάνω στις οποίες κινείται ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα, ο χρήστης πατώντας ένα κουμπί στο τηλεχειριστήριο του, μεταφέρεται από την παραλία μέσα στο νερό σε ασφαλές βάθος. Μόλις τελειώσει το μπάνιο του επιβιβάζεται στην καρέκλα και πάλι πατώντας ένα κουμπί επιστρέφει στη στεριά.
Είναι ενεργειακά αυτόνομο, καθώς τροφοδοτείται από ηλιακό πάνελ, ενώ δεν αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση, καθώς μπορεί να τοποθετείται στην παραλία στις αρχές του καλοκαιριού και να απομακρύνεται το φθινόπωρο.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σύρος: Νεκρή χελώνα ηλικίας 100 ετών στη μαρίνα των Λαζαρέτων
15 Δεκ. 2023 - 13:51 - Η Σύρος τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
7 Μαρ. 2023 - 6:17 - Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη δωρεά οργάνων
12 Οκτ. 2022 - 6:17 - Toποθέτηση SEATRAC στην παραλία Κινίου
27 Ιουλ. 2022 - 14:16 - «Όλοι μαζί θα αντέξουμε και θα βγούμε νικητές»
23 Δεκ. 2020 - 6:19