«Ό,τι δεν σπείρεις, δεν φυτρώνει»
- Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021 - 06:18
Με ικανοποιητικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε για το σχολικό έτος 2020-2021 η περιβαλλοντική εκπαίδευση στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Πράσινου», στην Τήνο.
Περισσότεροι από 600 μαθητές και μαθήτριες σχολείων του νησιού, επισκέφτηκαν με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους το φυτώριο του Συλλόγου, οπλισμένοι με τις μάσκες τους, αντισηπτικό υγρό και γάντια. Ξεναγήθηκαν στους χώρους και παρακολούθησαν, ανά δίωρο για κάθε τάξη, θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα από το εξειδικευμένο προσωπικό.
Η άψογη συμπεριφορά των παιδιών, η διάθεσή τους να μάθουν, να συμμετέχουν ενεργά στη παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού, να εξασκηθούν στο κλάδεμα και τους εμβολιασμούς δένδρων και να ανοίγουν λάκκους στις δενδροφυτεύσεις, εντυπωσίασαν τους υπεύθυνους και τους ενέπνευσαν νέες ιδέες για την περιβαλλοντική εκπαίδευση του επόμενου σχολικού έτους.
Σε συνέντευξή του στην «Κοινή Γνώμη», ο πρόεδρος των «Φίλων του Πράσινου», Ιωάννης Ψάλτης αναφέρθηκε στη σημασία της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των νέων αλλά και στο συνολικό έργο του Συλλόγου.
Σε ποιους άξονες κινείται το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στις εγκαταστάσεις σας και πώς αγκαλιάζεται κάθε χρόνο από την εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού;
«Η αγάπη για το περιβάλλον δεν επιβάλλεται, καλλιεργείται. Ως εκ τούτου οι γονείς ,το σχολείο οι εκπαιδευτικοί ως οντότητες , οι φορείς κάθε τόπου θα πρέπει να φροντίζουν ώστε οι νέοι και οι νέες από μικρά παιδιά να έχουν όμορφες παραστάσεις γύρω από τον κόσμο που μας περιβάλλει. Το λουλούδι που φυτεύει η μάνα στη γλάστρα της αυλής του σπιτιού και το ποτίζει, εντυπωσιάζει το παιδί που αμέσως εκφράζει την επιθυμία να φυτέψει κι εκείνο ένα…, σκαλίζει ο παππούς στον κήπο και ο μικρός βήμα-βήμα αναζητά ένα σκαλιστήρι. Ο δάσκαλος αναζητά ευκαιρίες για να μιλήσει στα παιδιά για τη Θεία δημιουργία (τα φυτά και τα ζώα) και την ανάγκη να προστατέψουμε κάθε είδους ζωή. Δίνει στοιχεία και ζητά από τα παιδιά να του δώσουν εκείνα πληροφορίες για τους σπόρους, την βλάστηση των σπόρων και συμπληρωματικά τα βοηθά στο να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους. Πού πάνε οι σπόροι από τα φρούτα που τρώμε; Και τι μπορούμε να κάνουμε με αυτούς; Κι όταν το φυτό γίνει δένδρο τότε θα δώσει καρπούς λένε τα παιδιά, σκιά για να δροσιζόμαστε και με τις μικρές οι μεγάλες ρίζες τους θα συγκρατούν το έδαφος στη θέση του . Έτσι μπαίνουμε βιωματικά (χωρίς πίεση) στη γνώση του πόσο άδικο είναι να καίμε τα δάση, για την ερήμωση περιοχών, την κλιματική αλλαγή και φτάνουμε στο συμπέρασμα πως πρέπει να προστατεύουμε τη φύση και το φυσικό περιβάλλον και να φροντίζουμε για την ανανέωσή του με εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις. Όλα τα παραπάνω αποτελούν αντικείμενο της καθημερινής μας προσπάθειας. Στις εγκαταστάσεις μας εκτελούμε εργασίες παραγωγής νεαρών φυτών με σπόρους και μοσχεύματα. Συνεργαζόμαστε άψογα με την εκπαιδευτική Κοινότητα και είμαστε πάντοτε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε κάθε αίτημα σχολείου. Η Τήνος έχει αγκαλιάσει το Σύλλογο «Οι Φίλοι του Πράσινου». Έχουμε περισσότερα από 500 μέλη, τα περισσότερα ενεργά ,τα οποία συμμετέχουν στις δενδροφυτεύσεις».
Ποιες είναι οι εντυπώσεις που αποκομίζουν τα παιδιά μέσα από τις δράσεις αυτές και τι νέες ιδέες έχετε για το πρόγραμμα του επόμενου σχολικού έτους;
«Ο ενθουσιασμός των παιδιών είναι μεγάλος. Θέλουν τόσο πολύ να μάθουν και να συμμετέχουν στη σπορά, στη βλάστηση σπόρων και μοσχευμάτων, στη μεταφύτευση σποριόφυτων. Κάθε χρόνο προσθέτουμε νέα στοιχεία στην εκπαίδευση των νέων και προσαρμόζουμε το πρόγραμμά μας σύμφωνα με τις ανάγκες των σχολείων μας. Για τους μαθητές του ΕΠΑΛ.Λ. Τήνου τυπώνουμε σημειώσεις για κάθε εβδομαδιαίο μάθημα. Θα θέλαμε να κάνουμε το ίδιο και για τα μικρότερα παιδιά αλλά μας λείπουν οι ανάλογοι πόροι.
Το σχολικό έτος 2021-2022, θα εγκαινιάσουμε μια νέα ανακαινισμένη αίθουσα, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, εντός του φυτωρίου μας, ΔΩΡΕΑ του ΠΙΙΕΤ, εμβαδού περίπου 30τμ , ώστε τα μαθήματα, το χειμώνα να γίνονται κάτω από μοναδικές συνθήκες. Ελπίζουμε το Υπουργείο Παιδείας, αναγνωρίζοντας το έργο μας, να δεχθεί να χορηγήσει τον ανάλογο εξοπλισμό τον οποίο πολύ σύντομα θα ζητήσουμε. Τότε θα δώσουμε την ευκαιρία στους νέους μας να γνωρίσουν και το μικρόκοσμο των μονοκύτταρων οργανισμών, των μικροβίων κλπ.».
Πώς αισθάνεστε που στα 47 χρόνια ζωής του Συλλόγου σας έχουν εκπαιδευτεί από εσάς πολλές γενιές Τηνιακών;
«Με σύνθημα «ό,τι δεν σπείρεις, αυτό δεν φυτρώνει» , το 1975 ιδρύσαμε τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος και Αναδασώσεως Νήσου Τήνου «Οι Φίλοι του Πράσινου». Η δημιουργία του ήταν αποτέλεσμα της ανάγκης να σταματήσει η ερημοποίηση του νησιού μας. Η τάση της εγκατάλειψης των χωριών από τους κατοίκους τους και η μετακίνησή τους στην πόλη Τήνου, στην Αθήνα και το εξωτερικό αναζητώντας καλύτερη τύχη, καθώς επίσης και η μη καλλιέργεια της γης από τους αγρότες που έγιναν ξαφνικά οικοδόμοι, έγιναν αφορμή το νησί να ερημώνεται σε όλα τα επίπεδα. Τα χωράφια ξεράθηκαν, τα δένδρα ξεκληρίζονταν από αδέσποτα ζώα, οι Περιστεριώνες γκρεμίζονταν ο ένας μετά τον άλλο, αλώνια-ξινάρια-ξερολιθιές-στάβλοι εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους. Τα υπέρθυρα έβγαιναν βίαια, από τα εγκαταλειμμένα σπίτια των χωριών και εξαφανίζονταν , ως και οι γρανιτένιοι ογκόλιθοι του νησιού μας άρχισαν να εξαφανίζονται και εμφανίζονταν, ως στολίδια των πλουσίων της Αθήνας. Οι παραλίες μας έρημες, χωρίς ούτε ένα δένδρο για σκιά.
Ο Σύλλογος αγαπήθηκε από τους Τηνιακούς από την πρώτη ημέρα της ιδρύσεώς του και γι’ αυτό το λόγο σε ελάχιστο χρόνο, ανατρέψαμε όλα τα παραπάνω με συντονισμένες δράσεις. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν φυτευτεί περισσότερα από 250.000 δέντρα. Οι παραλίες στο σύνολό του είναι δενδροφυτεμένες, έχουν αναπαλαιωθεί 158 περιστεριώνες, έχουν κατασκευαστεί 50 μικρά φράγματα εμπλουτισμού στους χειμάρρους της Τήνου και έχουν αποκατασταθεί πολλά χιλιόμετρα ξερολιθιών και πλήθος ξιναριών και αλωνιών.
Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Συλλόγου είναι η δημιουργία του φυτωρίου από το έτος 1977 και του θερμοκηπίου το έτος 2017. Παράγουμε χιλιάδες νεαρά δενδρύλλια κάθε χρόνο τα οποία προσφέρουμε ΔΩΡΕΑΝ στους Συλλόγους μας, το Δήμο Τήνου όπου χρειάζεται και στα εξωκλήσια της Τήνου και τα υπόλοιπα στα μέλη μας .
Με ικανοποίηση αναφέρουμε τη συμμετοχή των μαθητών όλων των βαθμίδων στις δενδροφυτεύσεις των παραλιών και των δρόμων της Τήνου , κάθε παιδί, κάθε νέος , κάθε γονιός, έχει να θυμάται ότι έχει συνεισφέρει στην αναδάσωση του νησιού μας.
Ναι είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την επιτυχία των στόχων μας και την προσφορά του Συλλόγου μας στα 47 χρόνια της ζωής του».
Με ποιον τρόπο φροντίζετε και συντηρείτε το φυτώριό σας και ποιοι οι στόχοι που έχετε θέσεις ως προς την ανάπτυξη και διατήρηση του πρασίνου στο νησί της Τήνου;
«Το φυτώριο του Συλλόγου μας ιδρύθηκε το έτος 1977 σε αγρόκτημα 5 στρεμμάτων με νερό και ηλεκτρική ενέργεια, ιδιοκτησίας του ΠΙΙΕΤ, που παραχωρήθηκε από το από τη Δ.Ε. με χρησιδάνειο μετά από αίτησή μας για το σκοπό αυτό. Το 2017 η Δ.Ε. μας επέτρεψε να εγκαταστήσουμε μέσα στο ίδιο αγρόκτημα ένα σύγχρονο θερμοκήπιο εμβαδού 315τμ. και εντός λίγων ημερών θα αποκτήσουμε και ένα πλήρες Αγροκήπιο 200τμ. Στόχος μας, να επιταχύνουμε την αύξηση του πρασίνου στο νησί μας στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις. Πέρυσι για παράδειγμα, το 2020 προσφέραμε απολύτως ΔΩΡΕΑΝ 10.000 νεαρά φυτά στους συμπατριώτες μας και δώσαμε την ευκαιρία και άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν δένδρα από το εμπόριο , αλλά αγαπούν τη φύση να πετύχουν το σκοπό τους.
Τα πάντα λειτουργούν χάρη στη ανιδιοτέλεια και τον εθελοντισμό των μελών μας. Κάθε τόσο όμως, έρχεται και το μάνα εξ ουρανού και αναφέρομαι στα εξής: Το ΠΙΙΕΤ μας δίνει διαχρονικά γη, νερό και ηλεκτρική ενέργεια για να κινούνται τα μοτέρ μας. Ο κ. Θανάσης Μαρτίνος μας δώρισε το θερμοκήπιο στο παρελθόν και φέτος δίκτυα σκίασης και εξοπλισμό για την εύρυθμη λειτουργία του θερμοκηπίου, όπου μπαινοβγαίνουν τα παιδιά. Ο κ. Ιάκωβος Ρήγος μας έστειλε 500 ευρώ και με αυτά καλύψαμε το σύνολο των λειτουργικών εξόδων του 1ου εξαμήνου του 2021. Τα μέλη μας όσα έχουν δυνατότητα μας βοηθούν κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη. Πάντα υπάρχει ελπίδα στην καρδιά μας».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Τήνος: Εξιχνιάστηκαν δύο υποθέσεις απάτης
24 Δεκ. 2024 - 12:03 - Σφοδρές αντιδράσεις με φόντο τις θανατώσεις ζώων
23 Δεκ. 2024 - 6:17 - Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας
21 Οκτ. 2024 - 6:15 - Ένα ντοκιμαντέρ φιλίας και αλληλεγγύης
18 Οκτ. 2024 - 6:15 - Με το βλέμμα στραμμένο στην ψυχική υγεία
9 Οκτ. 2024 - 6:15