Συνέχεια των δράσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με τη σημασία και τα οφέλη της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών

Το Όραμα παραμένει ζωντανό

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ως μέλος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέλαβε πριν από περίπου ένα χρόνο την υποστήριξη του έργου της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» σαν τέταρτο συνεργαζόμενο Κέντρο ενημέρωσης και εγγραφής στο νησί.

Η χρονιά που μας πέρασε ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη και για τους ασθενείς που χρειάζονταν Μυελό των Οστών. Με την πανδημία στις ζωές μας και την αναστολή του φυσικού κύκλου ζωής στην καθημερινότητα μας, ανεστάλησαν και όλες οι αθλητικές, κοινωνικές και εποχιακές δράσεις, κατά τις οποίες πραγματοποιούταν η ενημέρωση του κοινού, αλλά και η λήψη δείγματος στοματικού επιχρίσματος. Πέραν αυτών απαγορεύτηκαν και από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας οι εγγραφές Δοτών .

Η πρώτη επίσημη συμμετοχή του Δήμου σε εξωτερικές δράσεις, στο πλαίσιο της καμπάνιας για τη δωρεά μυελού των οστών πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό στο 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «συριανοπατώ», καθώς διοργανωτές και εθελοντές αγκάλιασαν με πολλή αγάπη τη συγκεκριμένη δράση.

Λόγω της πανδημίας, η διαδικασία των εγγραφών έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. «Απλά ενημερώνουμε τον κόσμο και διανέμουμε ένα φάκελο με όλα τα απαραίτητα και οδηγίες ώστε να κάνει ο κάθε ευαισθητοποιημένος πολίτης την εγγραφή του στο σπίτι του», δηλώνει η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος κοινωνικής μέριμνας, Αγγελική Πρίντεζη. «Μετά από ενάμιση χρόνο βγήκαμε στους δρόμους με το ΟΡΑΜΑ όπως μας αρέσει να λέμε. Μας θυμήθηκαν αλλά στοχεύουμε σε περισσότερες εγγραφές».

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών στη Σύρο

Κάτω από την «ομπρέλα» του Δήμου, όλα τα συνεργαζόμενα Κέντρα της Σύρου και η εθελοντική δράση «Η Σύρος αγκαλιάζει το Όραμα Ελπίδας» θα γιορτάσουν στις 18 Σεπτεμβρίου την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, σε μια ενημερωτική βραδιά με βιωματικές εμπειρίες που θα καταλήξει σε μουσική παράσταση με την Ελπίδα Γαδ και άλλους Συριανούς μουσικούς.

Με ενημερωτικές ομιλίες από επιστημονικούς συνεργάτες του «Οράματος», βίντεο σχετικά με το θέμα καθώς και ιστορίες ζωής από συντοπίτες μας λήπτες και δότες, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ευελπιστεί να παρουσιάσει μια βραδιά για το μεγαλείο της προσφοράς, της προσφοράς από ανθρώπινο παράγοντα, προσφοράς ζωής από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σημειώνεται πως ένα από τα βίντεο που θα προβληθούν αφορά στις προσωπικές ιστορίες της πρώτης Συμβατής δότριας της εθελοντικής δράσης ‘Η ΣΥΡΟΣ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και του Συριανού λήπτη της.

Κατά την πραγματοποίηση της εκδήλωσης θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω covid-19, όπως αυτά θα καθορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Σε περίπτωση που απαγορεύονται οι συναθροίσεις κατά την οριζόμενη ημερομηνία, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom, σε συνεργασία με το Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου.

Η Κοινωνική Υπηρεσία θεωρεί πολύ σημαντική την πραγματοποίηση της παραπάνω εκδήλωσης, διότι είναι γενικά αποδεκτό ότι η συνεχής ενημέρωση-ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με τη σημασία και τα οφέλη της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ανθρώπων που καταχωρούνται στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) και ακολούθως σε αυξημένες πιθανότητες να ωφεληθούν ασθενείς από συμβατούς δότες.

«Ελπίζουμε να συναντήσουμε τον Ιωσήφ με τη Χρηστιάννα, τον Δημήτρη που έδωσε ελπίδα ζωής σ ένα 6χρονο  αγόρι, την Κατερίνα ,μάνα η ίδια 4 παιδιών που έδωσε Ελπίδα ζωής σ έναν 47χρονο άντρα  και βέβαια την Αγγελική, τον Γιώργο ,την Ράνια  και την Ματίνα μα πάνω απ’ όλα ελπίζουμε να συναντήσουμε όλους εσάς που αγαπάτε τον άνθρωπο», σημειώνει η κ. Πρίντεζη.

Η εθελοντική δράση «Η Σύρος αγκαλιάζει το Όραμα Ελπίδας» από το 2016 έχει εγγράψει με τις συνεχείς παρουσίες των μελών της σε δράσεις περίπου 1200 άτομα. Από αυτά βρέθηκαν 5 συμβατοί με τους 3 να έχει προχωρήσει η διαδικασία της μεταμόσχευσης.

«Όπως λέει ένας φίλος, «το φάρμακο για την λευχαιμία είναι ο άνθρωπος» και στο χέρι όλων μας αν είμαστε στην κατάλληλη ηλικία είναι να βοηθήσουμε», καταλήγει η κ. Πρίντεζη.

Θέλω να γίνω Εθελοντής Δότης

Είναι πολύ απλό να γίνει κάποιος εθελοντής δότης! Χρειάζεται μία καρδιά γεμάτη αγάπη για το συνάνθρωπο και αρκεί λίγο σάλιο και μία μπατονέτα!

Για να εγγραφείς ως εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο μυελού των οστών αρκεί:

1)Να είσαι 18-45 ετών, υγιής (τα ιατρικά κριτήρια αναφέρονται παρακάτω στην κατηγορία “ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΟΤΗΣ”).

2)Να συμπληρώσεις αίτηση εγγραφής και ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό.

3)Να δώσεις δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σιέλου) .

Το δείγμα αυτό αποστέλλεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο για την εξέταση της ιστικής σου ταυτότητας και ανώνυμα, με έναν κωδικό αριθμό, καταχωρείσαι στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Σε αυτό το αρχείο βρίσκονται οι ελπίδες των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών από όλο τον κόσμο.

Συνεργάτες και Συνεργαζόμενα Κέντρα Εγγραφής Εθελοντών Δοτών υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπου μπορείς να απευθυνθείς. Εκεί, θα συμπληρώσεις την αίτηση εθελοντή δότη, θα γίνει η δειγματοληψία από κάποιον συνεργάτη και θα αποσταλούν στο Σύλλογο, χωρίς κάποια περαιτέρω ενέργεια από εσένα.