Καταστροφή και απόγνωση

Η Ελλάδα τυλιγμένη στις φλόγες για 6 ημέρες, με τις στάχτες και τα αποκαΐδια να συνηγορούν στο μέγεθος της ανυπολόγιστης οικολογικής καταστροφής που συντελέστηκε, με τεράστιο κόστος σε περιουσίες που καταστράφηκαν, διαμορφώνοντας ένα σκηνικό ασύλληπτης τραγωδίας.

Ανεξέλεγκτες οι φωτιές μαίνονταν σε Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Ηλεία, Αρκαδία, Γρεβενά, Φωκίδα, Κρήτη και Ρόδο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, τόσο επίγειες όσο και εναέριες, να υπερβάλλουν εαυτό στην προσπάθεια ελέγχου, περιορισμού και κατάσβεσης σε πάνω από 150 μέτωπα φωτιάς που κατέκαιγαν τη χώρα.

Εικόνες αποκάλυψης δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, ενώ συνεχείς οι αγωνιώδεις εκκλήσεις των κατοίκων της Εύβοιας για πυροσβεστική παρέμβαση, με την απόγνωση να δίνει τη θέση της στην οργή και την αγανάκτηση, που ξεχειλίζουν.

Το δόγμα της κυβέρνησης “να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές”, ήρθε να αιτιολογήσει τις μαζικές εκκενώσεις οικισμών, με την απουσία οργάνωσης και σχεδιασμού να μην επιτρέπει τον εφησυχασμό, έχοντας ως αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι χωριών, σε πολλές περιοχές της χώρας, να παραμένουν και να αναλαμβάνουν μόνοι τους την υπεράσπιση των περιουσιών τους.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι εθελοντές και οι κάτοικοι ρίχτηκαν σε μία άνιση μάχη με τις φλόγες και όπου κατάφερναν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, ερχόντουσαν εκ νέου αντιμέτωποι με την ακόρεστη μανία της φωτιάς, καθώς οι συνεχείς αναζωπυρώσεις επανέφεραν τον εφιάλτη.

Ξένη βοήθεια

Στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν και δυνάμεις ξένων χωρών, κατόπιν του αιτήματος που κατατέθηκε από την ελληνική πλευρά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (rescEU), στο οποίο ανταποκρίθηκαν, η Κύπρος, με 40 πυροσβέστες και 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη, η Γαλλία με 82 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη καναντέρ, η Κροατία με 1 αεροσκάφος, η Ουκρανία με 100 πυροσβέστες, η Ελβετία με 3 ελικόπτερα super puma, η Σουηδία με 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη, το Ισραήλ με 16 πυροσβέστες και η Ρουμανία με 112 πυροσβέστες με 23 πυροσβεστικά οχήματα. Αίτημα παροχής συνδρομής κατατέθηκε και στις ΗΠΑ, από όπου αναμένεται αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και αεροπορικής επιτήρησης P-8 Poseidon.

Παράλληλα, με εντολή της Α.Υ. Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, Εμίρη του Κράτους του Κατάρ, έφτασε την Κυριακή 8 Αυγούστου 2021 στην Ελλάδα το πρώτο τμήμα της Διεθνούς Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης του Κατάρ (Qatar International Search and Rescue Group of the Internal Security Force) που υπάγεται στην Εσωτερική Ασφάλεια της χώρας για να συμμετάσχουν στο επιχειρησιακό σχέδιο κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Εύβοια.

Καταγγελίες

Οι φωτιές που έκαιγαν ανεξέλεγκτες ακόμα και συνθήκες απόλυτης άπνοιας, με τον κρατικό μηχανισμό να αδυνατεί να ανταποκριθεί, αποτέλεσαν και την αιτία εκδήλωσης οργισμένων αντιδράσεων και από πλευράς, όχι μόνο των κατοίκων των περιοχών που έβλεπαν τις περιουσίες τους να χάνονται, αλλά και αυτοδιοικητικών, που δήλωναν, σε όλους τους τόνους, την απουσία των εναέριων μέσων ώστε να μην επιτραπεί η επέκταση της φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές.

Τα τεράστια μέτωπα φωτιάς ήταν αδύνατον να τιθασευτούν από τις επίγειες δυνάμεις, που παρά την εξάντληση της 6ημερης μάχης, συνέχισαν να δίνουν διαρκή μάχη με τις φλόγες, χωρίς όμως να επαρκούν.

Για την ολιγωρία η οποία καταλογίζεται στον κρατικό μηχανισμό για την απουσία εναέριων μέσω πυρόσβεσης στις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές της Εύβοιας, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επιχείρησε να την αιτιολογήσει λέγοντας πως “λόγω της φοράς του ανέμου, του καπνού και της περιορισμένης ορατότητας, η προσπάθεια των χειριστών και των 17 εναέριων μέσων, 8 σε κάθε έξοδο συν ένα Beriev, επικεντρώνεται σε στοχευμένες προσβολές της πυρκαγιάς ιδιαίτερα κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι τα πυροσβεστικά εναέρια μέσα, αντιμετωπίζουν σοβαρές αντιξοότητες και κινδύνους όταν επιχειρούν σε μεγάλα πύρινα μέτωπα, όπως αυτό της Εύβοιας. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να δυσχεραίνουν ή σε κάποιες περιπτώσεις να καταστήσουν και αδύνατο το έργο τους. Η χαμηλή ορατότητα, οι ισχυρότατες αναταράξεις, τα ρεύματα και το μικροκλίμα στην περιοχή της φωτιάς δημιουργούν συχνά σοβαρές δυσκολίες στο έργο τους. Για να είμαι ακόμη πιο σαφής, προκειμένου να είναι σε θέση τα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν ρίψεις με ασφάλεια, πρέπει να υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις: να έχει διασφαλιστεί το πώς θα πάνε, πώς θα ρίξουν και, κυρίως, πώς θα φύγουν. Αν έστω και μία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν πληρείται, δεν είναι εφικτή η πραγματοποίηση ρίψεων”.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της κοινότητας Αφιδνών, Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος, έκανε λόγο για «διάλυση» και «ανοργανωσιά» του κράτους, αναφέροντας πρόκειται να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Ακόμα πιο σημαντική ήταν και η ανακοίνωση του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σχετικά με το επιχειρησιακό προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS 2.0, σχετικά με τη πρόγνωση εξάπλωσης των πυρκαγιών, το οποίο όμως δεν χρησιμοποιήθηκε, με τον εντεταλμένο ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Θοδωρή Γιάνναρο, να δηλώνει ότι δεν ζητήθηκε να ενεργοποιηθεί για την φωτιά στην Βαρυμπόμπη, παρά του ότι οι προβλέψεις του συστήματος ήταν πολύ κοντά στην πραγματική εξάπλωση της φωτιάς.

Όσον αφορά δε τις φωτιές που κατέκαψαν την Εύβοια, με τους κατοίκους να κάνουν λόγο ότι δεν έτυχαν καμίας συνδρομής από εναέρια μέσα, παρά τα απελπισμένα και συνεχή αιτήματα τους και ότι “αφέθηκαν στην τύχη τους”, το μέγεθος της καταστροφής εκτιμάται ότι θα υπερβεί κατά πολύ από αυτήν που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές του παρελθόντος.

Νεκρός πυροσβέστης

Η πρώτη τραγική απώλεια σε ανθρώπινη ζωή είναι του 38χρονου εθελοντή πυροσβέστη, κατοίκου της Ιπποκράτειου Πολιτείας, ο οποίος υπέστη βαρύ τραυματισμό όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από πτώση στύλου της ΔΕΗ. Ο εθελοντής μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ, υποκύπτοντας τελικά στο τραύμα του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΑΤ: «Την 14:00 της σήμερον διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ κάτοικος της Ιπποκράτειου Πολιτείας, ηλικίας 38 ετών με κτύπημα στο κεφάλι με μη ανιχνεύσιμα ζωτικά σημεία, από πτώση στύλου της ΔΕΗ, σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης επί 70 λεπτά χωρίς αποτέλεσμα».

Από διάφορες περιοχές της Αττικής, την Παρασκευή είχαν διακομιστεί σε νοσοκομεία της Αθήνας εννέα περιστατικά που αφορούν σε πέντε εγκαυματίες, ένας τραυματίας και τρεις πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα. Δύο από τους εγκαυματίες είναι πυροσβέστες που νοσηλεύονται στο τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής και επιχειρούσαν στο Κρυονέρι και τη Δροσοπηγή.

Από τη Βόρεια Εύβοια είχαν διακομιστεί 11 περιστατικά στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας.

Στο μέτωπο της Πελοποννήσου, 24 άτομα μεταφέρθηκαν σε δομές υγείας, εκ των οποίων 4 είναι πυροσβέστες και 20 πολίτες. Συγκεκριμένα, ένας πυροσβέστης, μετά από πτώση από μοτοσυκλέτα, νοσηλεύεται με κατάγματα στην κλείδα και στα πλευρά και ελαφριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας. 10 πολίτες εμφάνισαν αναπνευστικά προβλήματα και διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, όπως και 2 πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα. Στο νοσοκομείο του Πύργου διακομίστηκαν 4 ηλικιωμένα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, όπως επίσης και άλλα 4 άτομα στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης Λακωνίας. Αντιστοίχως 2 πολίτες και 2 πυροσβέστες στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά Μεσσηνίας. Πυροσβεστικό όχημα που επιχειρούσε στο μέτωπο της φωτιάς στο Κολίρι ανατράπηκε, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 2 πυροσβεστών.

Σοβαρά τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης στην περιοχή Φλαμπούρι της Πάρνηθας, όπου και επιχειρούσε, ο οποίος παραλήφθηκε από ελικόπτερο καθώς βρισκόταν σε δύσβατο σημείο και μεταφέρθηκε στο 251 ΓΝΑ.

Συλλήψεις για εμπρησμό

Ένας 43χρονος συνελήφθη από την αστυνομία στο Κρυονέρι την Παρασκευή, κατόπιν καταγγελιών κατοίκων της περιοχής οι οποίοι συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο 43χρονος συμμετείχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά είχε ύποπτη συμπεριφορά, αφού εντοπίστηκε από άλλους συμμετέχοντες στην κατάσβεση πως στις περιοχές όπου βρισκόταν μετά από λίγη ώρα εκδηλωνόταν φωτιά.

Εις βάρος ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό. Συγκεκριμένα, κατηγορείται για πρόκληση πυρκαγιάς σε δάσος εκ προθέσεως, με εξάπλωση της φωτιάς σε μεγάλη έκταση, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση.

Παραπέμφθηκε στον ανακριτή, ενώ του ασκήθηκε και δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και βεγγαλικών.

Επίσης, στην Καλαμάτα συνελήφθη ένας άνδρας με την κατηγορία του εμπρησμού και βάσει της εις βάρος του δικογραφίας κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση στη Μεσσηνία και κατόπιν αυτού οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Μία σύλληψη ενός 63χρονου έγινε και στον Θεολόγος Φθιώτιδας, κατηγορούμενος για εμπρησμό από αμέλεια καθώς προέβαινε σε υπαίθριες εργασίες με σιδηροτροχό.

Σε τοπική κοινότητα του Δήμου Πύλου-Νέστορος Μεσσηνίας, συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, ένας 71χρονος σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του ανακριτή Καλαμάτας, για εμπρησμό από πρόθεση σε δασική έκταση και μη, πράξεις που έλαβαν χώρα τον Αύγουστο του 2021. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.

Επιχορηγήσεις πληγέντων Δήμων και Περιφερειών

Με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών επιχορηγούνται, με το συνολικό ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ, 17 Δήμοι και 5 Περιφέρειες της χώρας, που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές φωτιές των τελευταίων ημερών. Η έκτακτη χρηματοδότηση γίνεται στο πλαίσιο του «Προγράμματος πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ α’ και β΄ βαθμού» (ΣΑΕ 055) και αφορά στην οικονομική ενίσχυση των πληγέντων Δήμων και Περιφερειών για την κάλυψη των πρώτων τους αναγκών.

Τα εν λόγω ποσά πιστώνονται άμεσα και κατανέμονται στους κάτωθι Δήμους και Περιφέρειες, ως εξής: • Δήμος Ανατολικής Μάνης: 50.000 € • Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: 100.000 € • Δήμος Αχαρνών: 140.000 € • Δήμος Βοίου: 20.000 € • Δήμος Γρεβενών: 40.000 € • Δήμος Δεσκάτης: 20.000 € • Δήμος Διονύσου: 60.000 € • Δήμος Δωρίδος: 50.000 € • Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού: 50.000 € • Δήμος Κηφισιάς: 50.000 € • Δήμος Κοζάνης: 20.000 € • Δήμος Λοκρών: 30.000 € • Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας: 120.000 € • Δήμος Πύλου – Νέστορος: 50.000 € • Δήμος Πύργου: 40.000 € • Δήμος Σερβίων: 20.000 € • Δήμος Ωρωπού: 140.000 € • Περιφέρεια Αττικής: 100.000,00 € • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: 100.000,00 € • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: 100.000,00 € • Περιφέρεια Πελοποννήσου: 100.000,00 € • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: 100.000,00 €

Ετικέτες: