“ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ”

Δύο τα μέτωπα της φωτιάς στη Μάνη

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες για 8η ημέρα
  • Τετάρτη, 11 Αυγούστου, 2021 - 06:26

Σε δύο σημεία της πολύπαθης περιοχής του Δήμου Αν. Μάνης επιχειρούν πλέον οι πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς οι καταστροφικές πυρκαγιές συνεχίζονται για 8η συνεχή ημέρα. Συγκεκριμένα, το ένα μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας, ενώ μία ακόμη πυρκαγιά μαίνεται σε θέση κοντά στη Μονή Τσίγκου, ανάμεσα στην Αρεόπολη και το Γύθειο, στην ευρύτερη περιοχή του Κρυονερίου.

Στις παραπάνω εκτάσεις επιχειρούν συνεχώς ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις. Στη μάχη με τις φλόγες συμμετέχουν 62 πυροσβέστες με 23 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Χρήστος Πετρούλιας

 

Στάχτη και αποκαΐδια η μισή Μάνη

 

Τεράστια καταστροφή σε περιουσίες και κόπους ανθρώπων

 

Αφού σάρωσε αγροτοδασικές εκτάσεις άνω των 110 χιλιάδων στρεμμάτων, σε ύφεση βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Ανατολική Μάνη.

Μετά από επτά ημέρες πύρινης κόλασης και με μικρές εστίες να καίνε ακόμα στην περιοχή, ο Δήμος Ανατολικής Μάνης άρχισε να μετρά τις πληγές του, ξεκινώντας από την καταγραφή των ζημιών στις πυρόπληκτες κατοικίες.

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του δημάρχου Πέτρου Ανδρεάκου, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 56 καμένα σπίτια. Σε αυτές τις ζημιές θα πρέπει να προστεθούν και εκείνες σε χωράφια, στάβλους και καλλιέργειες για να αποτυπωθεί το πρωτοφανές πλήγμα που υπέστησαν οι περιουσίες των πολιτών. «Τεράστια η ζημιά, τεράστια καταστροφή», σημείωσε o δήμαρχος.

Όπως αποκαλύπτουν οι δορυφορικές αναλύσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το καταστροφικό έργο της φωτιάς στη Μάνη μετέτρεψε σε στάχτη συνολική έκταση άνω των 110 χιλιάδων στρεμμάτων, από τα οποία το 7% ήταν δασικές εκτάσεις και το 55% άλλες φυσικές εκτάσεις.

Η οργή και η θλίψη των ανθρώπων της περιοχής ξεχείλισε, όχι μόνο για την οικολογική καταστροφή αλλά και για τις οικονομικές συνέπειες στους μόνιμους κατοίκους και στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, 200 άτομα φιλοξενούνται πλέον σε ξενοδοχεία. Παράλληλα, πολλά χωριά της Μάνης παρέμειναν χωρίς ρεύμα και νερό για εικοσιτετράωρα.

Η κατάσταση του μετώπου

Το Σαββατοκύριακο, η πυρκαγιά είχε έντονες αναζωπυρώσεις σε αρκετά σημεία, με δυσκολότερα τα μέτωπα στη δύσβατη και κακοτράχαλη περιοχή του Κρυονερίου, πάνω από Καρέα και Γέρμα, αλλά και στο χωριό Μέλισσα, κοντά στην περιοχή απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά την Τρίτη 3 Αυγούστου.

Το δύσβατο των σημείων και το γεγονός ότι οι εστίες βρίσκονταν σε μακρινή μεταξύ τους απόσταση περιμετρικά του πύρινου μετώπου, καθιστούσαν την επιχείρηση κατάσβεσης αδύνατη από τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Οι δημόσιες εκκλήσεις για βοήθεια και συνδρομή από εναέρια μέσα για την κατάσβεση της φωτιάς ήταν συνεχείς, τόσο από τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θ. Βερούτη όσο και από τη δημοτική αρχή Ανατ. Μάνης, αλλά και τους κατοίκους.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, ένα άλλο μέτωπο στην ορεινή και δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας συνέχισε το καταστροφικό έργο της φωτιάς, το οποίο τέθηκε τελικά σε ύφεση, μετά από ρίψεις νερού που επιχείρησαν εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Στο σημείο επιχειρούσαν 62 πυροσβέστες με 23 οχήματα, δυο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, υδροφόρες ΟΤΑ και δεκάδες εθελοντές.

«Άστραψε και βρόντηξε» ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης

«Άστραψε και βρόντηξε» ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 το πρωί του Σαββάτου.

«Η φωτιά είναι μεγάλη, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, η φωτιά θα σβήσει μόνη της…όπου σταματήσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάκος, για την μεγάλη πυρκαγιά.

Ασκώντας έντονη κριτική κατά των πυροσβεστικών αρχών, είπε: «Αυτά γίνονται όταν έρχονται αξιωματικοί από άλλες περιοχές και δεν γνωρίζουν την περιοχή όπου μαίνεται η φωτιά». Ακόμη, επέκρινε την τακτική διάθεσης εναέριων μέσων πυρόσβεσης, λέγοντας ότι οι αρμόδιοι «δουλεύουν με ημίμετρα, για να δείξουν ότι έχουν παρουσία παντού. Δεν κάνουν ολοκληρωμένη δουλειά. Έχουν 100 αεροπλάνα και τα στέλνουν από εδώ και από εκεί. Αυτό είναι το μέγα λάθος».

 

«Τα γαλόνια είναι για τα γραφεία, δεν είναι για τα χτήματα», είπε οργισμένος και απογοητευμένος ο Πέτρος Ανδρεάκος, λέγοντας ότι είναι πολλά χρόνια δήμαρχος και έχει καλή γνώση για τις διαδικασίες και τις εξελίξεις.

Στον ίδιο τόνο συνεχίστηκαν οι δηλώσεις του δημάρχου Αν. Μάνης και τις επόμενες ημέρες, φτάνοντας στο σημείο να επιρρίψει ευθύνες ονομαστικά και να απειλήσει με μηνύσεις κατά αξιωματούχων της Πυροσβεστικής για τις αποφάσεις τους.