«ΠΡΩΤΗ» ΗΛΕΙΑΣ

Μεγάλη φτώχεια πλανάται στους πληγέντες της Ηλείας μετά την ολική καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου τους

Δυσοίωνο το μέλλον για τους πυρόπληκτους
  • Τετάρτη, 18 Αυγούστου, 2021 - 06:24

Αναγκαία είναι η πίεση απ’ όλους, προκειμένου να συμμετέχουν οι δήμοι Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας στην Κ.Υ.Α. για τα ειδικά προγράμματα ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της χώρας

Δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, όπου προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο, από το οποίο οι κάτοικοι εξαρτούσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιβίωσή τους.

Δυστυχώς όμως μέχρι στιγμής οι προοπτικές για τους πληγέντες του Νομού δεν τους επιτρέπουν να έχουν ίχνος αισιοδοξίας για την «επόμενη ημέρα των πυρόπληκτών περιοχών, λόγω της εξαίρεσης της Ηλείας από το σχέδιο ανασυγκρότησης που ανακοινώθηκε για άλλες περιοχές της χώρας που επλήγησαν σημαντικά, αλλά σε μικρότερο βαθμό!

Έτσι το βλέμμα όλων στρέφεται τώρα στο τι μέλλει γενέσθαι το αμέσως προσεχές διάστημα που θα έλθει το θέμα στη Βουλή και θα εκδοθεί Κ.Υ.Α για την οριοθέτηση των πυρόπληκτων περιοχών.

Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται η από κοινού προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων (βουλευτές, περιφέρεια, δήμοι, επιμελητήριο κ.α.), προκειμένου να ενταχτούν οι πυρόπληκτοι δήμοι Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας στις περιοχές όπου θα υλοποιηθούν ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για τους πυρόπληκτους.

Το σκεπτικό αυτής της κοινής προσπάθειας έχει να κάνει από τη μια πλευρά με τις μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες, κτίρια και έργα υποδομής και από την άλλη με τις επιπτώσεις που θα έχουν οι πυρκαγιές για τους κατοίκους, που ήδη στο παρελθόν είχαν πληγεί από την πύρινη λαίλαπα, καθώς και την πανδημία των τελευταίων ετών.

Κοινή είναι πλέον η διαπίστωση πως χωρίς την ουσιαστική και οργανωμένη κρατική βοήθεια, πολύ δύσκολα θα ανακάμψουν πλέον οι πυρόπληκτες περιοχές, από τις οποίες είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ακολουθήσει και δεύτερο «κύμα φυγής», μετά τον όλεθρο του 2007.

«Ούτε λάδι να φάνε…»

«Το μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή τον κόσμο είναι οι τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες. Δεν θα έχουν λάδι ούτε να φάνε οι άνθρωποι. Είναι πολύ τραγική η κατάσταση. Είναι ανάγκη να υπάρξουν προγράμματα κοινωνικής εργασίας στην ανασυγκρότηση, για να δουλέψουν ντόπιοι και να μη φέρουν συνεταιρισμούς από μακριά. Υπάρχουν τρόποι για βοηθηθεί ο ντόπιος πληθυσμός. Ο κόσμος καταστράφηκε και οι πληγέντες δεν θα έχουν ψωμί να φάνε» ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο δασάρχης Πύργου Παν. Λάττας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στις πυρόπληκτες περιοχές.

Παράλληλα ο κ. Λάττας χαρακτήρισε ως επιτακτική την ανάγκη να υπάρξουν πιέσεις, όπως έγινε στην Εύβοια η οποία μπήκε σε καθεστώς ανάπτυξης, ώστε κάτι ανάλογο να γίνει και στην Ηλεία, ενώ τόνιζε πως άμεσα θα πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις μέσα από το πρόγραμμα ΠΣΕΑ.

Από την πλευρά του εξάλλου ο πρόεδρος της Τ.Κ. Καυκανιάς Αρχ. Ολυμπίας κ. Γιώργος Ρηγόπουλος ανέφερε ότι ήδη για όσες εκτάσεις ήταν δηλωμένες στο ΟΣΔΕ ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ, ενώ για τους ανασφάλιστους τα πράγματα είναι αβέβαια…

«Η χαμένη παραγωγή θα εξαρτηθεί από τους γεωπόνους και τις εκτιμήσεις που θα γίνουν. Σε αυτά που πέρασε ελαφριά η φωτιά του χρόνου δεν θα έχουμε παραγωγή, τον επόμενο χρόνο θα υπάρξει κάτι, εκείνα που θα κλαδευτούν θέλουν 4-5 χρόνια και για το ξερίζωμα θα απαιτηθεί μια δεκαετία για να ορθοποδήσουν. Μια ακόμα χαμένη δεκαετία, όπου και θα φύγουν οι νέοι όπως έγινε στο παρελθόν…» τόνισε ο κ. Ρηγόπουλος.

Επίσης ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πουρναρίου κ. Γιώργος Θανόπουλος εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξουν ενισχύσεις για το σύνολο των πληγέντων, οι οποίοι θα κάνουν αρκετά χρόνια για να δουν παραγωγή, με ότι συνεπάγεται αυτό για την επιβίωσή τους…

Ετικέτες: