Το πρώτο μεγάλο επίτευγμα του Δικτύου των "Μπλε Δήμων"

  • Τετάρτη, 18 Αυγούστου, 2021 - 06:26

Περίοδος διακοπών και το Δίκτυο των Σταθμών Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων της Aegean Rebreath που λειτουργούν σε αρκετά νησιά μεταξύ αυτών, στην Πάρο στην Αντίπαρο, στη Σύρο, στην Τήνο, στην Ανάφη και τη Σαντορίνη, δουλεύει ασταμάτητα.

Μέχρι και σήμερα, περισσότερα από 80.000 ανακυκλώσιμα υλικά και 15 τόνοι αλιευτικών εργαλείων δεν έχουν καταλήξει στη θάλασσα. Αυτό αποτελεί και το πρώτο μεγάλο επίτευγμα του Δικτύου των "Μπλε Δήμων" και των ανθρώπων, ιδρυμάτων, εταιρειών που στηρίζουν το έργο της Aegean Rebreath.

Η ιδέα των σταθμών συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων αποτελεί μοναδική καινοτομία και ιδέα του φορέα, η οποία και αναδείχθηκε πρώτη μεταξύ 475 ιδεών σε όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο του Advocate Europe.

Οι σταθμοί της Aegean Rebreath βρίσκονται σε σημεία λιμανιών όπου κυρίως δραστηριοποιούνται οι αλιευτικές κοινότητες και είναι εξοπλισμένοι με κάδους και την ανάλογη σήμανση, βοηθώντας πολίτες και αλιείς να τοποθετούν παράκτια και θαλάσσια απορρίμματα. Στη συνέχεια, οι δημοτικές αρχές σε συνεργασία με τον φορέα φροντίζουν για την καταγραφή και τη διοχέτευση των απορριμμάτων σε μονάδες ανακύκλωσης ή επαναξιοποίησης (upcycling). Στο πλαίσιο αυτό, η Aegean Rebreath συμμετέχει στο πρόγραμμα Blue Cycle, όπου και διοχετεύονται τα αλιευτικά εργαλεία που συλλέγονται από τους σταθμούς μας και από τις υποβρύχιες και παράκτιες δράσεις καθαρισμού.

Οι σταθμοί συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πολύ σημαντικοί για την επίτευξη των στόχων μας καθώς επιτρέπουν τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με τους αλιείς και τις παράκτιες κοινωνίες, συμβάλλουν στην προώθηση της ανακύκλωσης και της επαναξιοποίησης των θαλάσσιων απορριμμάτων, επιτρέπουν την εξαγωγή και τη συγκέντρωση επιστημονικών δεδομένων και λειτουργούν ως κόμβοι υλοποίησης πλήθους δραστηριοτήτων της ομάδας μας.

Υπενθυμίζεται ότι το δίκτυο σταθμών που έχει δημιουργηθεί απέκτησε την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ ο φορέας μας έχει ήδη προχωρήσει μαζί με τους συνεργαζόμενους δήμους στη δημιουργία του Δικτύου “Μπλε Δήμων” –  του πρώτου εθνικού δικτύου δήμων που εστιάζει στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.