Οι «Πράσινοι ήρωες» επιστρέφουν στα θρανία και επιβραβεύονται για την προσπάθειά τους στη διάδοση της ανακύκλωσης

Νέες «πράσινες αποστολές» στην Τήνο

  • Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:16

Για μία ακόμη χρονιά, ο Δήμος Τήνου προσφέρει στους δημότες την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στον κόσμο ανακύκλωσης, μέσα από ολιγόλεπτες εκπαιδευτικές «Πράσινες Αποστολές – Green Missions». 

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το Followgreen επιβραβεύει την επιστροφή στα θρανία με υπέροχα δώρα. Ο χρήστης ολοκληρώνοντας τους απαιτούμενους στόχους της Πράσινης Αποστολής, κερδίζει επιπλέον πόντους επιβράβευσης από το ενημερωτικό υλικό και παράλληλα αποκτά συμμετοχή στην τρέχουσα κλήρωση για ένα μοντέρνο θερμός. Κάθε 10 ημέρες, μία νέα «Πράσινη Αποστολή» βρίσκεται στη διάθεση των δημοτών.

Όροι και Προϋποθέσεις συμμετοχής στην κλήρωση

Η ανάδειξη του/της νικητή/τριας της κλήρωσης θα πραγματοποιείται με τη μέθοδο της ηλεκτρονικής επιλογής τυχαίου αριθμού. Το δώρο θα αποστέλλεται στον χώρο της επιλογής του/της νικητή/τριας μέσω εταιρείας courier, ύστερα από την ταυτοποίηση των στοιχείων του/της. Απαραίτητη προϋπόθεση μίας έγκυρης συμμετοχής είναι η ολοκλήρωση των στόχων του Green Mission με παράλληλη εξαργύρωση των απαιτούμενων πόντων στην ενεργή κλήρωση.

Ο Δήμος Τήνου ευχαριστεί τους πολίτες για την προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά ανακυκλώνοντας και ελπίζει να τη συνεχίσουν ακόμη δυναμικότερα μέσω αυτής της εκπαιδευτικής δράσης.

Όλα τα σημεία ανακύκλωσης στο νησί

Υπενθυμίζεται ότι, ένα γραφείο επιστημόνων με διεθνή εμπειρία έφτιαξε την Smart City πλατφόρμα ενώνοντας τον Δήμο με Πολίτες, Σχολεία, Κοινωνικές Δομές & Τοπικές Επιχείρησεις για την ευαισθητοποίηση & επιβράβευση της προστασίας περιβάλλοντος. Όλοι μαζί: Πολίτες, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, ιδιοκτήτες καταστημάτων & Δήμος αναλαμβάνουν τώρα περιβαλλοντική δράση.

Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχει και ο Δήμος Τήνου, ο οποίος προσφέρει στους δημότες του, τη δυνατότητα να εντοπίζουν εύκολα και γρήγορα τα κοντινότερα σημεία ανακύκλωσης στην περιοχή τους, μέσα από έναν ανανεωμένο ψηφιακό χάρτη. Επιπλέον, δύναται να παρέχει στον χρήστη έναν πλήρως ενημερωμένο οδηγό, για τα υλικά που μπορεί να ανακυκλώσει ανά ρεύμα.

Αναλυτικότερα, τα ρεύματα ανακύκλωσης και οι κάδοι που διατίθενται στον Δήμο είναι:

Μπλε κάδοι - Συσκευασίες: Στους μπλε κάδους ρίχνουμε υλικά συσκευασίας καθαρά από υπολείμματα, όπως μπουκάλια νερού, σακούλες, συσκευασίες από γιαούρτι, απορρυπαντικά, γυάλινα μπουκάλια, χαρτοκιβώτια, κουτιά από αναψυκτικά, κ.α.

Έντυπο Χαρτί & Χάρτινων Συσκευασιών: Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τους κάδους με το κίτρινο καπάκι για τον σκοπό αυτό. Μπορείτε να απορρίπτετε τετράδια, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, χάρτινες συσκευασίες, χαρτόνια/ χαρτόκουτα συσκευασίας προϊόντων κλπ.

Κάδος με κόκκινο καπάκι - Πλαστικό: Στους κάδους με το κόκκινο καπάκι ρίχνουμε πλαστικά υλικά καθαρά από υπολείμματα, όπως μπουκάλια νερού, σακούλες, συσκευασίες από γιαούρτι, απορρυπαντικά, κουτιά από αναψυκτικά, κ.α.

Κώδωνες (Γυαλί): Για τα γυάλινα μπουκάλια μπορείτε να χρησιμοποιείτε τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης γυαλιού (κώδωνες) που φαίνονται στον χάρτη.

Κάδοι Ανακύκλωσης Συσκευών (ΑΗΗΕ): Για τις μικρές συσκευές (όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οθόνες Η/Υ, φαξ, τηλεφωνικές συσκευές, τοστιέρες, καφετιέρες κ.λ.π.), μεταφέρετε τη μικροσυσκευή σε ένα από τα επιλεγμένα σημεία που φαίνονται στον χάρτη με γκρι σκούρο χρώμα.

Ειδικοί Κάδοι Ανακύκλωσης Συσκευών (Λαμπτήρες): Οι λαμπτήρες συλλέγονται χωριστά στους ειδικούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί σε καταστήματα ηλεκτρικών ειδών που φαίνονται αναλυτικά στον χάρτη με γκρι σκούρο χρώμα.

Κάδοι Ανακύκλωσης της ΑΦΗΣ (Μπαταρίες): Η χωριστή συλλογή των μπαταριών γίνεται στις ειδικές στήλες της ΑΦΗΣ που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορους δημόσιους χώρους και καταστήματα. Επίσης, ειδικές στήλες πρόκειται να τοποθετηθούν στα σχολεία του Δήμου.

Τα ογκώδη αντικείμενα (πχ. φθαρμένα έπιπλα και στρώματα, μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές, κ.α.) που δεν εξυπηρετούνται από κάποιον κάδο του δικτύου, συλλέγονται από την Υπηρεσία Καθαριότητας. Οι δημότες καλούνται να επικοινωνήσουν με την τηλεφωνική γραμμή 22833-60100 για άμεση εξυπηρέτηση από τον χώρο τους.

Επιπλέον, ο Δήμος Τήνου αναγνωρίζοντας την αξίας της επαναχρησιμοποίησης των υλικών καλεί όλους τους δημότες να στηρίξουν την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Καλλονή – Κελλιά» & Κοινωνικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης. Κάθε δημότης που προσφέρει είδη που δεν χρειάζεται πλέον, στηρίζει τους αδύναμους οικονομικά συμπολίτες του και επιβραβεύεται με ένα κουπόνι αξίας 150 πόντων προσκομίζοντας κάποια από τα παρακάτω είδη:

Τρόφιμα μακράς διαρκείας, όπως γάλα εβαπορέ, ρύζι, ζυμαρικά, παιδικές κρέμες, κ.ο.κ.

Βασικά είδη καθαριότητας και περιποίησης, όπως χαρτικά, απορρυπαντικά, σαπούνια, κ.ο.κ.

Είδη ένδυσης και βρεφανάπτυξης σε καλή κατάσταση

Σχολικά είδη και παιχνίδια

Λευκά είδη (παπλώματα, κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες), και

Φάρμακα (όχι ληγμένα)

Τι γίνονται τα υλικά που απορρίπτουμε στον μπλε κάδο;

Αναρωτιέστε τι θα μπορούσε να γίνει το άδειο πλαστικό μπουκαλάκι νερού που μόλις απορρίψατε στον μπλε κάδο; Τα δεματοποιημένα υλικά μεταφέρονται στα αντίστοιχα εργοστάσια της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης όπου ολοκληρώνεται η περαιτέρω αξιοποίησή τους ώστε να γίνουν νέα προϊόντα. Τα αλουμινένια κουτάκια μπορούν να γίνουν νέα κουτάκια. Αντίστοιχα, οι γυάλινες συσκευασίες μπορούν να μετατραπούν σε νέα μπουκάλια. Οι χάρτινες συσκευασίες μπορούν να γίνουν χάρτινες σακούλες, χαρτοκιβώτια κ.α. Οι πλαστικές συσκευασίες μπορούν να γίνουν σακούλες, βαρέλια, νήμα για ύφασμα fleece κ.α.