Εορτασμός της Ημέρας Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών στη Σύρο

Μεγάλο ηθικό κεφάλαιο για το νησί μας

Τους ανθρώπους εκείνους που σήκωσαν υψηλά τη σημαία της φιλοπατρίας, της φιλανθρωπίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, προσφέροντας ο καθένας με τον δικό του τρόπο στην πατρίδα μας, στον τόπο μας, στον πολιτισμό, και στην ίδια τη ζωή τίμησε για μία ακόμη χρονιά η Σύρος.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών, τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, φορέων και συλλόγων του νησιού.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της Ημέρας από την Εντεταλμένη Σύμβουλο Δημοτικής Ενότητας Ποσειδωνίας και Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Αγγελική Πρίντεζη.

Στον λόγο της, η κ. Πρίντεζη έκανε ειδική αναφορά στον τόπο μας και στις δωρεές σημαντικών προσωπικοτήτων του 19ου και 20ου αιώνα που είχαν άρρηκτα δεμένη με τις επιχειρήσεις τους την ευεργεσία, όπως το Γενικό Νοσοκομείο Βαρδάκειο και Πρώιο, το γηροκομείο της Φιλόπτωχου Εταιρείας Ερμουπόλεως, το Ισιδώρειο Ορφανοτροφείο, το  Ίδρυμα Κασίων των αδελφών Νικόλαου και Μηνά Ρεθύμνη και το κτίριο του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, δωρεά των Δημήτρη και Λιλίκας Μωραΐτη.

Όπως τόνισε, το αξιέπαινο έργο των Εθνικών μας Ευεργετών συνεχίζουν σήμερα πολλοί επιφανείς συμπατριώτες μας, οι οποίοι συνδράμουν και βοηθούν συμπολίτες μας και δομές του νησιού. «Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Αθανάσιου Μαρτίνου, μιας ξεχωριστής προσωπικότητας, ενός ανθρώπου της προσφοράς, ισάξιου των μεγάλων δωρητών μας».

«Το αληθινό πρόσωπο του Έλληνα»

Η κ. Πρίντεζη σημείωσε δε πως στις πρωτοφανείς και πολλές φορές δύσκολες ημέρες που διανύουμε, η γνώση της ιστορίας του τόπου μας, της ιστορίας της πόλης μας και όλων αυτών των ανθρώπων, των οποίων τα ευεργετήματα είναι ίαση των προβλημάτων μας  και των δυσκολιών μας, λειτουργεί ως υπενθύμιση του αληθινού προσώπου του Έλληνα.

«Η γνώση, η μάθηση και η τιμή στους Εθνικούς μας Ευεργέτες, η συνειδητοποίηση της αξίας της προσφοράς, η συμμετοχή προς την κοινωνία μικρή ή μεγάλη, η ενέργεια, το καλό παράδειγμα δυναμώνει την κοινωνική συνοχή μας. Μας υπενθυμίζει το αληθινό μας πρόσωπο έναντι αυτού που εμφανίζεται ως πρότυπο τα τελευταία χρόνια μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και το διαδικτύου, επηρεάζοντας πολύ περισσότερο τους νεότερους, δημιουργώντας προσωπικότητες άπληστες και πολλές φορές αγνώμονες. Οι παρακαταθήκες που μας άφησαν αυτοί οι σπουδαίοι άνθρωποι, που τα ονόματα τους κοσμούν δρόμους, πλατείες, κτήρια, κοινωφελή ιδρύματα στο νησί μας  είναι η δημόσια κληρονομιά μας, κάνοντας μοναδική την πόλη μας στους επισκέπτες μας και προσφέροντας το μοναδικό χάρισμα της πολιτιστικής κουλτούρας νησιωτικής πόλης. Είναι η κληρονομιά που πρέπει να μεταφέρουμε στις νέες γενιές, γνωρίζοντας την ιστορία αυτών των σπουδαίων ανθρώπων».

Καταλήγοντας η κ. Πρίντεζη, υπογράμμισε πως οι Εθνικοί Ευεργέτες μας είναι οι ρίζες της ιστορίας του νησιού μας  που θα μας βοηθήσουν να μεγαλώσει το δέντρο της ζωής μας, να καρπίσει, να απλωθεί και, σαν έρθει η ώρα, να ρίξει τους σπόρους του στο έδαφος για να ριζώσουν και να φτιαχτούν νέα γερά δέντρα ζωής.

Αμέσως μετά, ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Εθνικό Ηρώο της πόλης, προ του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.