Εορτασμός της Ημέρας Απελευθέρωσης της Σύρου από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής

«Ζωντανή η σπίθα που συντηρεί η ιστορική μνήμη»

Με δόξα και τιμή, η Σύρος τίμησε, χθες το πρωί την 77η επέτειο της απελευθέρωσής της από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ημέρα που καθιερώθηκε από το δημοτικό συμβούλιο του τέως Δήμου Ερμούπολης τον Νοέμβριο του 1997.

Στο πλαίσιο του εορτασμού τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, παρουσία των βουλευτών Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση και Νίκου Συρμαλένιου, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των δικαστικών αρχών, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, κομμάτων, αντιπροσωπείας μαθητών του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και των προσκόπων.

Μετά το πέρας της δοξολογίας, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, ο οποίος τόνισε πως η ελευθερία του τόπου μας είναι κατόρθωμα ενός ολόκληρου λαού, που στο όνομά της έζησε ανείπωτες θηριωδίες, αλλά κατάφερε να αναδυθεί πιο δυνατός και αγέρωχος.

«Την κέρδισε με αίμα, με βάσανα, με πόνο, αλλά κυρίως, με πείσμα. Πείσμα ενάντια στην πείνα, στις κακουχίες, στα βασανιστήρια, στις εκτελέσεις, σε όλα τα φριχτά εγκλήματα που διέπραξαν οι ναζιστές κατά του ανθρώπινου γένους. Βγήκε, όμως, νικητής. Μέσα από τα συντρίμμια και τον θάνατο, αναστήθηκε και απέδειξε ότι τα υψηλά ιδανικά και ο πόθος της λευτεριάς νικούν και τον πιο ισχυρό στρατό. Και μπορεί σε λίγες μόνο εβδομάδες μετά την απελευθέρωση, να γράφτηκαν νέες μελανές σελίδες στην ιστορία της χώρας μας, ωστόσο οφείλουμε να σταθούμε στην ίδια την ημέρα της αντιφασιστικής νίκης, της ημέρας που ο λαός μας δικαιώθηκε και εξέφρασε νέες αξίες».

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στα χιλιάδες αθώα θύματα της ναζιστικής Γερμανίας, στις χιλιάδες ψυχές που αναπαύονται εν ειρήνη εδώ σε αυτά τα ευλογημένα χώματα, στο Κτήμα Χαρτουλάρη, στον «Χώρο Θυμάτων Κατοχής». Μια ημέρα αφιερωμένη στους επωνύμους και ανώνυμους ήρωες που αντιστάθηκαν γενναία και θαρρετά, σπέρνοντας τον σπόρο της λευτεριάς.

«Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι οι οδύνες του λαού μας συνιστούν και την ουσία αυτού του έθνους. Μας βοηθούν να διαμορφώνουμε νέα οράματα και ελπίδες. Μας ενισχύουν με τόλμη για διεκδικήσεις αλλά και αμφισβητήσεις. Μας δυναμώνουν απέναντι στις νέες απειλές και στις νέες προκλήσεις. Μας καλούν για να σκεφτόμαστε με τα «εμείς» και όχι με το «εγώ». Μας παροτρύνουν να θωρακίζουμε κάθε μέρα και κάθε στιγμή την ελεύθερη ζωή μας. Μας υπενθυμίζουν το χρέος που έχουμε απέναντι στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας».

Καταλήγοντας, ο κ. Λειβαδάρας μας προέτρεψε να κρατήσουμε ζωντανή αυτή τη σπίθα που συντηρεί η ιστορική μνήμη, διότι τα σημεία των καιρών απαιτούν να είμαστε πάντα έτοιμοι και αποφασισμένοι να «ξανανάψουμε αυτή τη φωτιά», αν χρειαστεί.

Αμέσως μετά, ακολούθησε επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Θυμάτων Κατοχής (Κτήμα Χαρτουλάρη – πλησίον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου).