Λειτουργία κέντρων υιοθεσίας αδέσποτων γάτων σε Σύρο και Τήνο από τη «We Live Together – Συμβιώνουμε»

Από την πειγατία, στη ζεστασιά του σπιτιού σου

Τον Δεκέμβριο του 2019, στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στη Σύρο, ο ΠειΓατής Λουκούμης και το πιστό του πλήρωμα -προστάτες των αδύναμων ζώων στα νησιά και τη θάλασσα του Αιγαίου- συστήθηκαν σε μικρούς και μεγάλους και τους ενημέρωσαν για ευαίσθητα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η οικογενειακή μουσικοθεατρική παράσταση «Οι ΠειΓατές του Αιγαίου» -παραγωγή της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «We Live Together – Συμβιώνουμε» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Απόλλων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η παράσταση βασίστηκε σε χαρακτήρες εμπνευσμένους από τον κτηνίατρο και ιδρυτή της ΚΟΙΝΣΕΠ, Μανώλη Βορρίση και σε πρωτότυπο θεατρικό κείμενο με την υπογραφή της Χριστίνας Μερτζανίδου, του Πάρι Ξυνταριανού - Τσιροπινά και της Ανθούλας Χαιροπούλου.

Κεντρικός ήρωας του έργου… ο Πειγατής Λουκούμης, ο ηγέτης του λιμανιού της Σύρου. Πειγατής με τα όλα του (τα λουκούμια). Έφτιαξε το πλοίο του στο Καρνάγιο και ταξιδεύει στο Αιγαίο. Μπορεί η στρουμπουλή και έτοιμη για χάιδεμα κοιλίτσα του να ξεγελά τον κόσμο, ωστόσο, όταν χρειαστεί να υπερασπιστεί το δίκαιο και τα ζώα, σκαρφαλώνει τα κατάρτια και ελίσσεται σαν παρδαλό γατόνι, που δεν μπορείς να το πιάσεις.

Υιοθετήστε έναν Πειγατή του Αιγαίου όπου και αν είστε

Οι Πειγατές δεν είναι φανταστικά πλάσματα και δεν περιορίζονται μόνο στη σφαίρα της μυθοπλασίας. Έχουν σάρκα και οστά και μένουν σε Πειγατικό καράβι, ιδιοκτησίας της «We Live Together». Μεταξύ των βασικών σκοπών της ΚΟΙΝΣΕΠ είναι και η διάσωση, εξυγίανση και διάθεση σε υιοθεσία αδέσποτων γατιών που ζητούν ένα ζεστό και ασφαλές σπίτι. Στο πλαίσιο αυτό, η επιχείρηση δημιούργησε την ιστοσελίδα https://aegeanpiratecats.com/ μέσω της οποίας οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να ενημερωθούν για τα κέντρα υιοθεσίας σε Σύρο και Τήνο, καθώς και να βρουν στο μουσούδι κάποιου εκ των φιλοξενούμενων γατιών… ένα νέο μέλος της οικογένειάς τους.

Οι Πειγατές τριγυρνούσαν στους κάδους σκουπιδιών και στην ανέχεια, μέχρι που στον δρόμο τους βρέθηκε το Πειγατικό καράβι. Κάθε ένας κουβαλά και μία διαφορετική ιστορία. Η ανάγκη για ασφάλεια και φροντίδα τους έφερε στην αγκαλιά της «We Live Together» και πλέον ψάχνουν τα λιμάνια τους. Έτοιμοι και έτοιμες να βρουν το παντοτινό τους σπίτι και να διηγηθούν τις αμέτρητες περιπέτειές τους.

Οι επισκέπτες της σελίδας Aegean Pirate Cats μπορούν να γνωρίσουν μέσα από φωτογραφικό υλικό τους 13 Πειγατές, που βρίσκονται –αυτή τη στιγμή- στο λιμάνι της Σύρου και να μάθουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Ο αριθμός των υιοθεσιών μέχρι και σήμερα ανέρχεται στις 22 γάτες.

Κέντρο υιοθεσίας λειτουργεί και στο νησί της Τήνου. Ηγέτης του γειτονικού λιμανιού είναι ο Γατούλης Χαλεπάς, καλλιτεχνική φυσιογνωμία από κούνια λόγω καταγωγής και επιρροών. Του αρέσει πάρα πολύ να γρατζουνάει. Τα νύχια του είναι τα εργαλεία της τέχνης του και πέρα από το μάρμαρο, δουλεύει και το ξύλο. Όλα ξεκινάνε από την άμμο στις παραλίες του νησιού του. Αντλεί έμπνευση από τον ήλιο, τη θάλασσα, τα πουλιά, τον άνεμο. Εκεί δουλεύει τα προσχέδια, τα εφήμερα,  που αποτυπώνονται όμως καλά στη μνήμη του. Μέχρι σήμερα, έχει υιοθετηθεί ένας πειγατής από την Τήνο, ενώ τρεις ακόμη ψάχνουν κι αυτοί ένα δικό τους σπίτι.

Η καλύτερη στήριξη είναι να κάνουμε έναν Πειγατή στεριανό. Να τον υιοθετήσουμε. Υποστηρίζοντας το έργο της «We Live Together», βοηθάμε στην αναβάθμιση του συνολικού επιπέδου ζωής των Πειγατών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνδράμουν στο έργο της επιχείρησης είτε με μία δωρεά, είτε με αγορά των προϊόντων της, είτε χρηματοδοτώντας τη στείρωση και περίθαλψη των Πειγατών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η φροντίδα και η στείρωση των αδέσποτων γατιών που φιλοξενούνται στην ΚΟΙΝΣΕΠ πραγματοποιείται με ιδίους πόρους. Όσοι επιθυμούν να υιοθετήσουν κάποια από αυτές πληρώνουν μόνο την τοποθέτηση μικροτσίπ και ένα εμβόλιο του ζώου.

Στόχος του φορέα είναι η δημιουργία ενός καταφυγίου αδέσποτων γάτων, όπου θα μπορεί να παρέχεται στέγη και φροντίδα σε περισσότερες γάτες που αναζητούν ένα σπίτι.

Γατοκαφενεία: η στιγμή της πειγατικής δικαίωσης

Τα γάτο - καφενεία –βασική δράση της «We Live Together»- αποτελούν χώρους του δημόσιου αστικού περιβάλλοντος και στοχεύουν στην καλύτερη ένταξη του ζώου στις γειτονιές της πόλης. Η πειγατική ζωή θέλει καλή παρέα, ωραία λουλούδια και φυτά. Η καθαριότητα, ο όμορφος περιποιημένος χώρος και το άφθονο καλό φαγητό είναι απαραίτητα στοιχεία στα γατοκαφενεία της Σύρου. Όλα αυτά είναι στα χέρια των γειτόνων που μένουν πολύ κοντά και τα προσφέρουν εθελοντικά. Κοινωνικοποίηση, παιχνίδι και καλό πειγατικό φαγητό! Στα γατοκαφενεία, οι πειγατές γιορτάζουν τις επιτυχίες τους και απολαμβάνουν τον Κυκλαδίτικο ήλιο, πάντα σε καθαρό, περιποιημένο και καλλωπισμένο περιβάλλον, γεμάτο καλό φαγητό και καθαρό νερό. Εκεί φαίνεται να έχουν κυριαρχήσει και με το παραπάνω! Οι άνθρωποι για να τους ευχαριστήσουν που υπάρχουν, τους τα έχουν όλα έτοιμα. Η ζωή του Πειγατή είναι δυο φορές ζωή! Ή μήπως επτά; Όσες κι αν είναι, σε ένα γατοκαφενείο είναι πάντα καλύτερες.

Περίθαλψη και στείρωση Πειγατών

Η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «We Live Together – Συμβιώνουμε» με έδρα τη Σύρο πρεσβεύει την συνεταιριστική εργασία και αφοσίωση στον κοινωνικό σκοπό που είναι η βελτίωση της ζωής των ζώων στη βάση της αρμονικής συμβίωσης τόσο με αυτά όσο και μεταξύ μας (συμβίωση – συνεργασία).

Κατά τη στείρωση των Πειγατών, λειτουργεί σύμφωνα με τις θεσμοθετημένες αρχές της Κοινωνικής Οικονομίας, που αφορούν την εργασία με τη σκέψη στην επίλυση του κοινωνικού προβλήματος και του κοινωνικού οφέλους.

Στη Σύρο, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ιδρύθηκε το πρώτο κτηνιατρείο της “We Live Together – Συμβιώνουμε”, ενώ ακολούθησε αντίστοιχο στην Τήνο.

Μια πρώτη και θεμελιώδης υπηρεσία των κτηνιατρείων είναι η Στείρωση Χαμηλής Χρέωσης (κατά μετάφραση του αγγλικού όρου Low Cost Neutering), όπως αυτή εμφανίστηκε πριν 50 χρόνια στις ΗΠΑ. Προέκυψε από την αναγκαιότητα να στειρώνονται μαζικά τα αδέσποτα κατοικίδια ζώα, ώστε να μην καταλήγουν να θανατώνονται στα καταφύγια όπου θα συνωστίζονταν.

Η στείρωση θεωρείται θεμελιώδης πράξη για τον έλεγχο του πληθυσμού των ζώων και πλέον μπορούν όλοι πολίτες να έχουν πρόσβαση σ’ αυτή, ανεξάρτητα από την οικονομική τους δυνατότητα.