“ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ”

«Ανυπολόγιστες και μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον Μαλέα»

  • Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου, 2021 - 06:22

Βατικιώτικοι σύλλογοι, φορείς από όλη τη Λακωνία και ορειβατικά σωματεία από τους Μολάους, τη Σπάρτη, την Τρίπολη και το Λεωνίδιο, αξιώνουν την απόσυρση του σχεδιασμού για την εγκατάσταση τριών νέων αιολικών σταθμών που αποτελούνται από 33 ανεμογεννήτριες σε περιοχές της χερσονήσου του Μαλέα, από τον Κούνο στον Άγιο Φωκά μέχρι την Πάνω Καστανιά, σε απόσταση αναπνοής από το Φαρακλό και το Μεσοχώρι.

Σημειώνεται πως η δημόσια διαβούλευση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων των τριών νέων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκπνέει στις 8 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της κ. Καλλιόπης Λιβανού στο Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας, «τα βουνά, αυτό το πανέμορφο τοπίο του Μυρτώου, που αντικρίζουμε από τη Μονεμβάσια, κυριολεκτικά θα ισοπεδωθεί, αφού θα χρειαστεί να διανοιχθούν δρόμοι 32 και πλέον χιλιομέτρων, αλλά και να σκαφτούν άλλα 65 χιλιόμετρα για το υπόγειο καλώδιο που θα μεταφέρει το ρεύμα στον υποσταθμό της ΔΕΗ στους Μολάους».

Διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στα συγκεκριμένα έργα ΑΠΕ, οι σύλλογοι και οι φορείς Λακωνίας-Αρκαδίας απέστειλαν επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, τους περιφερειακούς συμβούλους Λακωνίας, τους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων Πελοποννήσου, τους βουλευτές Λακωνίας, τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας & Σπάρτης, τον δήμαρχο Μονεμβασίας και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δήμου.

Αναλυτικά, αναφέρουν: «Την τρέχουσα περίοδο και έως τις 8 Δεκεμβρίου διενεργείται η δημόσια διαβούλευση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή και λειτουργία τριών αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στις Δ.Ε. Μονεμβασίας και Βοιών του Δήμου Μονεμβασίας και συγκεκριμένα:

1) Του ΑΣΠΗΕ στη θέση "ΚΟΥΝΟΣ" των Δ.Ε. Μονεμβασίας και Βοιών, ο οποίος αποτελείται από 22 Α/Γες, τύπου NORDEX N133, ισχύος 4,8MW έκαστη και συνολικής ισχύος 105,6 MW.

2) Του ΑΣΠΗΕ στη θέση "ΡΑΧΕΣ - ΧΟΥΝΑΡΙΑ" των Δ.Ε. Μονεμβασιάς και Βοιών, ο οποίος αποτελείται από 6 Α/Γες, τύπου NORDEX N133, ισχύος 4,8MW έκαστη και συνολικής ισχύος 28,8 MW.

3) Του ΑΣΠΗΕ στη θέση "ΚΑΨΟΛΑΚΟΥΣΕΣ" ή "ΚΑΨΟΛΑΚΚΟΥΣΕΣ" της Δ.Ε. Βοιών, ο οποίος αποτελείται από 5 Α/Γες, τύπου NORDEX N133, ισχύος 4,8MW έκαστη και συνολικής ισχύος 24 MW.

Πρόκειται για ένα "φαραωνικό" έργο και συγκεκριμένα:

1) Περιλαμβάνει 33 θηριώδεις Α/Γ, ύψους πυλώνα 110 μ. και, άρα, συνολικού ύψους πάνω από 150 μ., με μήκος ρότορα 133 μ., και επιφάνεια σάρωσης 14 στρεμμάτων.

2) Για την εγκατάσταση των εν λόγω ανεμογεννητριών στα απαιτούμενα "γήπεδα" και τη διαμόρφωση των πλατειών ανέγερσής τους θα απαιτηθούν εκτάσεις 5.399,4 στρεμμάτων. Για την πρόσβαση στον χώρο εγκατάστασής τους και τη διασύνδεση μεταξύ των Α/Γ θα απαιτηθεί η διάνοιξη δρόμων μήκους 32,273 χλμ. Για την κατασκευή νέου Υ/Σ ανύψωσης Μ.Τ./Υ.Τ. στη θέση "Κούνος" θα χρειαστεί "γήπεδο" συνολικού εμβαδού 10,695 m2. Για την εσωτερική διασύνδεση των Α/Γ, τη διασύνδεσή τους με τον Υποσταθμό Ανύψωσης Μέσης Τάσης στη θέση "Κούνος" και τη μεταφορά του παραγόμενου ρεύματος στον Υποσταθμό των Μολάων προβλέπεται η κατασκευή υπογείων δικτύων μέσης τάσης συνολικού μήκους 66,730 χλμ».

Όπως τονίζουν σύλλογοι και φορείς, «θεωρούμε ότι η υλοποίηση αυτών των έργων και των συνοδών τους στη Χερσόνησο του Μαλέα θα αλλάξει ριζικά τον χαρακτήρα του Δήμου Μονεμβασίας και ειδικότερα τον χαρακτήρα μίας από της τουριστικότερες περιοχές της χώρας, αυτής της Δημοτικής Ενότητας Μονεμβασίας, ενώ θα υποβαθμίσει σοβαρά τις προοπτικές της ραγδαίας αναπτυσσόμενης τουριστικώς Δημοτικής Ενότητας Βοιών.

Θεωρούμε, επίσης, ότι η υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων θα έχει ανυπολόγιστες και μη αναστρέψιμες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη Χερσόνησο του Μαλέα, καθώς θα δημιουργήσει ένα "τείχος" ανεμογεννητριών μήκους δεκάδων χιλιομέτρων, σε μια περιοχή πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα και σημαντικό μεταναστευτικό διάδρομο πτηνών, όπως καταδεικνύει η πρόσφατη ανακοίνωση 15 κορυφαίων περιβαλλοντικών οργανώσεων ("Ο Θρυλικός Καβομαλιάς Απειλείται" - 26/5/2021: https://www.ornithologiki.gr/.../ta-nea-mas/85-save-maleas), με σπάνιο σπηλαιολογικό πλούτο, όπως καταδεικνύει η πρόταση για δημιουργία "Σπηλαιολογικού Πάρκου", που περιγράφεται στο ΣΧΟΟΑΠ Μονεμβασίας, αλλά και στον υπό έγκριση ΓΠΣ Βοιών.

Θεωρούμε, τέλος, ότι θα ήταν άκρως προβληματική η έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας τέτοιων έργων, και ειδικότερα του συγκεκριμένου, ΕΙΔΙΚΑ ενόψει και του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, το οποίο, με βάση και πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα είναι σαφώς αυστηρότερο στη χωροθέτηση των αιολικών.

...Σημειώνουμε ότι κ. Πρωθυπουργός έχει ευθαρσώς δηλώσει από τα Γιάννενα μόλις τον περασμένο Ιούνιο:

"... Δεν θα πάμε να καταστρέψουμε κάτι για να φτιάξουμε κάτι καινούργιο. Το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν ορεινοί όγκοι στους οποίους δεν υπάρχουν δρόμοι, στους οποίους δεν θα γίνουν δρόμοι καινούργιοι. Απλά δεν θα γίνουν δρόμοι, δεν θα γίνουν δρόμοι καθόλου, όμως. Δεν θα γίνουν δρόμοι, ούτε για ανανεώσιμες, ούτε για ορεινή κτηνοτροφία". Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο συγκρότημα των τριών εξεταζόμενων αιολικών προβλέπει τη διάνοιξη δρόμων συνολικού μήκους 32,223 χλμ, ΑΚΡΙΒΩΣ επάνω σε απάτητους ορεινούς όγκους και παρθένες, οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της Χερσονήσου του Μαλέα, του "Μικρού Αγίου Όρους", της οποίας, μέσω του υπό έγκριση αναθεωρημένου Περιφερειακού Πλαισίου ΧΣΑΑ Πελοποννήσου, προτείνεται ο χαρακτηρισμός ως "Φυσικού Περιφερειακού Πάρκου" και "Τοπίου Διεθνούς Αξίας"».

Καταλήγοντας, οι σύλλογοι και φορείς υπογραμμίζουν ότι «τόσο ο Δήμος Μονεμβασίας, όσο και οι σύλλογοι και φορείς του τόπου έχουν διαχρονικά, ως γνωστόν, εκφράσει την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση αιολικών στη Χερσόνησο του Μαλέα.

Σας καταθέτουμε εκ νέου την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε προσπάθεια εγκατάστασης τόσο των συγκεκριμένων, όσο και του πλήθους των υπολοίπων ΑΣΠΗΕ οι οποίοι έχουν λάβει από τη ΡΑΕ άδεια παραγωγής στον Δήμο Μονεμβασίας (συνολικά 19 αιολικά), χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν ούτε η ιδιαιτερότητα του Τόπου, αλλά ούτε η βούληση του Δήμου, των Τοπικών Κοινοτήτων και της Τοπικής Κοινωνίας.

Αναμένουμε τις ενέργειές σας προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Την παραπάνω επιστολή υπογράφουν οι: Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής (περιλαμβάνει τους εξής συλλόγους: Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο ΚΑΒΟΜΑΛΙΑΣ», Σύνδεσμος Βελανιδιωτών «Η Μυρτιδιώτισσα», Αδελφότης Φαρακλιωτών «Η Ευαγγελίστρια», Σύνδεσμος Καστανιωτών «Η Επιδήλιος Άρτεμις», Σύλλογος Ελαφονησιωτών Αθήνας, Πειραιά και Περιχώρων «Ο Φιλόπατρις», Σύλλογος των Απανταχού Λαχιωτών «Ο Άγιος Χαράλαμπος», Σύνδεσμος Πάνω Καστανιωτών «Τo Αμπελάκι»), Σύνδεσμος Νεαπολιτών «ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ», Σύλλογος «ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ», Ένωση Ξενοδόχων Λακωνίας, Σωματείο Καταλυμάτων & Ενοικιαζόμενων Δωματίων «Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ», ΕTERNAL GREECE - Τour Operator, Σύλλογος Καφεζαχαροπλαστών και Εστιατόρων Νεάπολης Λακωνίας, Ναυτικός Όμιλος Βοιών, Σύλλογος Αξιοποίησης Παραδεισιού, Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Μολάων – Νοτιοανατολικής Λακωνίας, Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης, Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Τρίπολης, Αναρριχητικός – Ορειβατικός Σύλλογος Λεωνιδίου.

Χρήστος Πετρούλιας

φωτο: Πέπη Μεϊμέτη