“ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ” ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Εικόνες αποκάλυψης σε Μακρυνεία και Αράκυνθο – Σε απόγνωση εκατοντάδες αποκλεισμένοι κάτοικοι

Οικισμοί χωρίς νερό και ρεύμα, αποκλεισμένοι κάτοικοι και κτηνοτρόφοι από τους στάβλους τους - Τεράστια αγωνία για το αν θα πρέπει να εγκαταλείψουν εντελώς τα χωριά τους
  • Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου, 2021 - 06:23

«Βομβαρδισμένο» τοπίο θυμίζει το περιβάλλον σε πολλά χωριά της περιοχής της Μακρυνείας και του Αρακύνθου μετά τη θεομηνία, η οποία άφησε πίσω της τεράστια προβλήματα!

Δρόμοι που την μια μέρα δεν αντιμετωπίζουν κανέναν πρόβλημα και την άλλη είναι απροσπέλαστοι, σπίτια που έχουν εκκενωθεί, κτηνοτρόφοι που είναι αποκλεισμένοι από τα ζώα τους, πολίτες χωρίς νερό και ρεύμα είναι μόνο λίγα από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Εικόνες αποκάλυψης που κυριαρχούν σε πολλές κοινότητες της περιοχής συνεχώς και πληθαίνουν, είτε γιατί τώρα αποκαλύπτονται, είτε γιατί τώρα δημιουργούνται!

Η αγωνία για την επόμενη μέρα, η θλίψη και η απογοήτευση κυριαρχούν δημιουργώντας ένα «εκρηκτικό μείγμα» που εκατοντάδες κάτοικοι καλούνται να το διαχειριστούν αντιμετωπίζοντας πλέον μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα με αβέβαιη κατάλαξη καθώς καλά – καλά δεν γνωρίζουν, αν θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν για πάντα τον τόπο τους και τις περιουσίες τους.

Ενδεικτικά η «Σ» ήρθε σε επαφή με προέδρους από κοινότητες της περιοχής που επλήγησαν περισσότερο από άλλες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα προβλήματα σε άλλες περιοχές είναι μικρότερης εμβέλειας ή εύκολα επιλύσιμα, αντιθέτως!

«Θα παραμείνουμε ή όχι στο χωριό μας»

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Άνω Κερασόβου Νίκος Σιάσος τόνισε: «Το δίκτυο ύδρευσης έχει διαλυθεί. Έχουμε βρει μια λύση προσωρινή με το νερό και πάμε βλέποντας και κάνοντας. Τουλάχιστον 30 κτηνοτρόφοι είναι αποκλεισμένοι και δεν μπορούν να πάνε στα ζώα τους, η κατολίσθηση είναι μεγάλη, είναι κατολίσθηση χιλιομέτρων. Περίπου 200 άτομα είμαστε αποκλεισμένα στο Άνω Κεράσοβο, ενώ υπάρχουν και άλλα αποκλεισμένα άτομα σε οικισμούς του χωριού.

Η πρόσβαση που έχουμε είναι μόνο προς το Αγρίνιο και αυτόν τον δρόμο τον κρατάμε ανοιχτό με νύχια και δόντια. Το μηχάνημα δηλαδή δουλεύει συνέχεια, ακατάπαυστα, για να υπάρχει ένας δρόμος ανοιχτός. Εκκενώσαμε 5 σπίτια στον οικισμό Καλύβια, έξω από το Άνω Κεράσοβο.

Από πέρσι, στις 26/1 που υπήρξε ισχυρή νεροποντή και δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα, από τότε παραμένουν τα προβλήματα και με αυτά που προέκυψαν αυτή την φορά η κατάσταση επιδεινώθηκε. Από τον Δήμο Αγρινίου, ήρθαν, είδαν και έφυγαν. Το ζήτημα είναι τι θα αποφανθεί ο κ. Λέκκας.

Έχουμε αγωνία αν θα παραμείνουμε ή όχι στο χωριό μας, αν θα χρειαστεί να το εκκενώσουμε. Σ’ αυτό το ενδεχόμενο που θα πάμε και τι θα κάνουμε; Το υδραγωγείο είναι έτοιμο να «φύγει». Είχαμε καλλιέργειες με κάστανα, ελιές, αμπέλια, έχουμε κτηνοτροφία και τώρα δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, υπάρχει απόγνωση μεγάλη.

Παρακαλάμε και ευχόμαστε να μην γίνει κατολίσθηση στον δρόμο προς το Κάτω Κεράσοβο, γιατί εκεί υπάρχει πολύ κίνηση και αν γίνει κάτι τέτοιο θα θρηνήσουμε θύματα.

Δεν κοιμήθηκε κανείς, έχουμε αγωνία. Δεν είναι μόνο το Αγρίνιο, δεν ζει μόνο εκεί κόσμος, ζουν και στα χωριά κόσμος. Δεν είναι εποχές να διοργανώνουμε φιέστες για τα στολίδια, στις οποίες να συγκεντρώνονται πολύς κόσμος που δεν πρέπει λόγω κορονοϊού και συνωστισμού και όταν πάνε οι Πρόεδροι των χωριών για να ζητήσουν χρήματα να μας λένε πως δεν υπάρχουν λεφτά. Εμείς δεν πάμε για πολιτική καριέρα. Βγήκαμε πρόεδροι και βάζουμε λεφτά και από την τσέπη μας. Όλα παντού γύρω μας είναι μια εικόνα που τρομάζει».

«Αλλιώς αφήνουμε το βράδυ τον δρόμο και αλλιώς τον βρίσκουμε το πρωί…»

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Άνω μακρινούς Βασίλης Γαλατσίδας επεσήμανε: «Κυριαρχεί η απόλυτη καταστροφή. Οι οικισμοί Αγία Τριάδα, Κυψέλη, Μεταξά και η μισή η Άνω Μακρυνού δεν έχουν ρεύμα. Νερό πιστεύω πως θα κάνομε πάνω από 20 μέρες με ένα μήνα για να αποκτήσουμε όπως έχει όλος ο κόσμος.

Ο δρόμος από Κυψέλη προς Αγία Τριάδα χθες ήταν μια χαρά και σήμερα δεν μπορούμε να περάσουμε. Δουλεύουν από το πρωί τρία μηχανήματα και δεν μπορούν να ανοίξουν το δρόμο και αυτό συμβαίνει μόνο σε ένα σημείο, ενώ υπάρχουν στον ίδιο δρόμο ακόμη εννέα τέτοια σημεία.

Είμαστε περίπου 200 άτομα αποκλεισμένοι στην Άνω Μακρυνού και στους οικισμούς Μεταξά, Άγιοι Απόστολοι, Κυψέλη και Αγία Τριάδα.

Στα ζώα τους δεν έχουν πρόσβαση δύο κτηνοτρόφοι, είναι δύσκολο να φτάσουμε εκεί. Αλλιώς αφήνουμε το βράδυ τον δρόμο και αλλιώς τον βρίσκουμε το πρωί. Τα μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας δουλεύουν από το πρωί σε σημείο που χθες ήταν εντάξει.

Τα πράγματα είναι απαισιόδοξα. Για να διανύσεις μια απόσταση που ήταν 500 μέτρα στην Άνω Μακρυνού, σήμερα πρέπει να κάνεις 10 χλμ. Από την Άνω Μακρυνού πρέπει να κατέβω στη Γαβαλού και να επιστρέψω στην Κυψέλη που είναι 500 μέτρα από την Άνω Μακρυνού. Ο κεντρικός επαρχιακός δρόμος στην Άνω Μακρυνού δεν ξαναγίνεται, πρέπει να γίνει νέα χάραξη.

Η μισή Άνω Μακρυνού που είναι προς τα δυτικά μετακινείται μέσω Λυθοβουνίου και το υπόλοιπο χωρίο, από την άλλη πλευρά, μετακινείται μέσω Δουνέϊκων και Κάτω Μακρυνούς, ενώ οι οικισμοί Κυψέλη και Αγία Τριάδα είναι εντελώς αποκλεισμένοι, δηλαδή είναι πλήρως αποκλεισμένα περίπου 50 άτομα. Για άλλο λόγο έρχονται τα μηχανήματα και άλλος προκύπτει στην πορεία. Η κατάσταση είναι δραματική, κυριαρχεί το απόλυτα χάος».

Λέκκας: Υφίσταται κίνδυνος, όχι για όλους τους οικισμούς, αλλά για τμήματα οικισμών

«Έχουμε δεκάδες κατολισθήσεις στις περιοχές γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα «μουσείο κατολισθήσεων» με όλα τα φαινόμενα δηλ. κατολισθήσεις, ολισθήσεις εδαφών, ροές εδαφών.

Υπάρχει ένα γεωλογικό υπόβαθρο το οποίο είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένο και το κυρίαρχο αίτιο είναι οι έντονες βροχοπτώσεις που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα. Μεγάλες ποσότητες νερού οι οποίες δρομολόγησαν τα καταστροφικά φαινόμενα.

Υφίσταται κίνδυνος, όχι για όλους τους οικισμούς αλλά για τμήματα οικισμών. Ιδιαίτερο πρόβλημα έχουμε στο οδικό δίκτυο το οποίο σε δεκάδες σημεία έχει καταστραφεί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας. Η περιγραφή ενός επιστήμονα με το κύρος και την εμπειρία του Ευθ. Λέκκα για το μέγεθος και την ένταση του φαινομένου είναι δυστυχώς αποκαρδιωτική.

Ο κ. Λέκκας με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, το δήμαρχο Αγρινίου, τον γεν. γραμματέα Δ. Τζιώλη, τον αντιδήμαρχο Μ. Σκορδόπουλο και μηχανικούς του Δήμου Αγρινίου έκαναν αυτοψία σε Άνω Κεράσοβο, Άνω Μακρυνού, Μεσάριστα, Λιθοβούνι, όπου η κυκλοφορία έχει διακοπεί λόγω καθιζήσεων. Και χθες, κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και το πρωί τμήματα του ορεινού όγκου κατέπεσαν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στη μετακίνηση.

Κωνσταντίνος Χονδρός