“ΤΟΠΙΚΗ ΦΩΝΗ” ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Ας παρέμβει ο Εισαγγελέας για το καταφύγιο «κολαστήριο!!!» του Δήμου Πρέβεζας, έστω και τώρα

  • Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου, 2021 - 06:22

Για μια ακόμη φορά έρχεται στην επικαιρότητα το ζήτημα του καταφυγίου ζώων του Δήμου Πρέβεζας, με έναν τραγικό τρόπο. Ομάδα εθελοντών συμπολιτών μας πήγε το Σάββατο το πρωί στο καταφύγιο για να βοηθήσουν τα ζώα να προφυλαχθούν κάπως από το ψύχος, βάζοντας άχυρο μέσα στα σπίτια. Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με σκληρές, αποτρόπαιες εικόνες, πεθαμένα ζώα μέσα στα κελιά, ζώα νηστικά χωρίς τροφή και νερό, οι χώροι εγκαταλειμμένοι και βρώμικοι από μέρες, γεμάτοι ακαθαρσίες. Τρεις συμπολίτισσες που χθες είδαν την πιο σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα άτυχα ζώα στο Νεοχώρι, οι Ραφαέλα Σαλιχου, Χριστίνα Κολιακα και Τινα Σουιδα πήγαν στην Αστυνομία, μήνυσαν τους Δήμαρχο Ν. Γεωργάκο και Αντιδήμαρχο Γ. Κουμπη και ζήτησαν την ποινική τους δίωξη για τα τρία πεθαμένα σκυλιά και την όλη άθλια κατάσταση στο καταφύγιο. Ακόμη ζήτησαν την άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρέβεζας, γιατί κάθε μέρα που περνάει οι ζωές των σκυλιών εκεί είναι σε άμεσο κίνδυνο.

Όπως είπε στην Τοπική Φωνή η Ραφαέλα Σαλιχου «Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου πήγα μαζί με τους γονείς μου και άλλους εθελοντές στο «καταφύγιο», με σκοπό να αφήσουμε μπάλες από άχυρα (τα οποία αγοράσαμε με δικά μας χρήματα) ώστε την Κυριακή να πάμε να τις τοποθετήσουμε! Πήγαμε γεμάτοι χαρά η οποία μας κόπηκε πολύ σύντομα. Είδα τρία νεκρά σκυλιά, το ένα το έτρωγαν τα ποντίκια… Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, περισσεύουν. Τα ζώα του Καταφυγίου υποφέρουν ό, τι και αν κάνουμε εμείς οι εθελοντές δεν φτάνει, δεν έχουμε ούτε τα χρήματα, ούτε τη δύναμη. Ζητώ την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα και όσοι είναι υπεύθυνοι για αυτό το μαρτύριο των ζώων να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους».

Και η Χριστίνα Κολιάκα ανέφερε τα εξής «Θλίψη, απελπισία, αγανάκτηση και πολλά άλλα συναισθήματα. Τα ανυπεράσπιστα πλάσματα του Καταφυγίου δεν έχουν φωνή να ζητήσουν νερό, φαγητό να μας πουν τι γίνεται εκεί μέσα εμείς που τα βλέπουμε γινόμαστε η φωνή τους».

Οι εικόνες της ντροπής και της εξαθλίωσης από το καταφύγιο της Πρεβεζας κάνουν από χθες, μετά από ανάρτηση της Ραφαέλας στην σελίδα της Παρέμβασης, τον γύρο του Διαδικτύου, με πολλούς χρήστες του fb να σχολιάζουν και να ζητούν την τιμωρία για τους υπεύθυνους. Η Πρέβεζα ξανά στο προσκήνιο επί Δημαρχίας Γεωργάκου για το πόσο άθλια διαχειρίζεται τα αδέσποτα ζώα της. Και βεβαίως είναι η δεύτερη μήνυση κατά των Γεωργακου και Κουμπη για το ζήτημα των αδέσποτων ζώων και του καταφυγίου. Είχε προηγηθεί η μήνυση που κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρέβεζας το φιλοζωικό σωματείο Παρέμβαση Για Τα Ζώα, πριν λίγους μήνες τον Μάρτιο 2021 κατά των Ν. Γεωργακου και Γ. Κουμπη για παράνομες περισυλλογές ζώων και την κατάσταση στο καταφύγιο. Θα περίμενε κανείς μετά την τότε κατακραυγή, ότι έστω κάποια προσπάθεια βελτίωσης εκεί θα είχε γίνει.

Η χθεσινή επίσκεψη πολιτών -εθελοντών αποδεικνύει ότι ο δήμαρχος Ν. Γεωργακος συνεχίζει την ίδια τακτική, αφήνοντας τα ζώα στο έλεος θεού και .. όποιων εθελοντών, αρκούμενος επί τρία χρόνια να εξαγγέλλει το ... καινούργιο καταφύγιο που ...δημοπρατείται!! Υποτίθεται ότι έχει σύμβαση με κάποιον εργολάβο για την σίτιση, καθαριότητα, φύλαξη των ζώων με δαπάνη ετησίως άνω των 20.000 ευρώ. Το τι γίνεται στην πράξη στο καταφύγιο, πόσο καθαρά είναι, κάθε πότε τρώνε τα ζώα, πόσο τα προσέχουν φαίνεται από τις χθεσινές εικόνες, που δυστυχώς αυτή είναι η καθημερινότητα. Υπ’ όψιν ότι ο νέος νόμος 4830/21 για τα ζώα συντροφιάς προβλέπει για προσωπικό στα δημοτικά καταφύγια με οκτάωρη τουλάχιστον καθημερινή παρουσία. Και όποιο ζώο αρρωστήσει εκεί (και είναι πολλά δυστυχώς) είναι καταδικασμένο, εκτός και αν το αναλάβουν εθελοντές να το πάνε σε γιατρό, να πληρώσουν το κόστος κλπ.

Ο κ. Γεωργάκος συνεχίζει να παρανομεί σε βάρος των ζώων, η Πρέβεζα δυσφημείται και η τραγική εξαθλίωση των ζώων στο Νεοχώρι είναι μια μεγάλη ντροπή για όλους, μια κηλίδα για την πόλη και την ανθρωπιά μας. Κανένα Ζώο αδέσποτο Κανένα Ζώο κακοποιημένο ήταν το motto του νέου νόμου 4830/21 για τα ζώα συντροφιάς. Στην Πρέβεζα κάθε ζώο αδέσποτο στο καταφύγιο του δήμου, είναι και ένα ζώο κακοποιημένο. Επι τέλους υπάρχουν νόμοι. Υπάρχει Πολιτεία. Ας παρέμβει ο κ. Εισαγγελέας Πρέβεζας έστω και τώρα.