“ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ”

Αύξηση των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας το 2021

10 γυναικοκτονίες στην περιφέρεια την τελευταία τριετία
  • Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, 2022 - 06:25

Δραματικά είναι τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα το 2021, με το συνολικό αριθμό των γυναικών που βρέθηκαν στη θέση του θύματος κακοποίησης να αγγίζουν τις 5.705. Αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τις 3.626 γυναίκες που είχαν καταγγείλει περιστατικά βίας το 2020.

Στη Λακωνία, κατά το πρώτο εντεκάμηνο της χρονιάς που πέρασε, δηλώθηκαν 14 περιπτώσεις κακοποιημένων γυναικών, ενώ σύμφωνα με τους αρμόδιους τα περιστατικά τα οποία δεν καταγγέλθηκαν είναι πενταπλάσια.

Η έμφυλη βία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή ως κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες ηλικίας 16 - 44 ετών, ξεπερνώντας ακόμη και τον καρκίνο αλλά και τα τροχαία, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Γυναικοκτονίες και απόπειρες δολοφονίας

Σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Γυναικοκτονίες (European Observatory on Femicide), τα έτη 2019-2020 τελέστηκαν στην Ελλάδα τουλάχιστον 39 γυναικοκτονίες.

Όπως αποκαλύπτει η έκθεση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων αναφορικά με τις γυναικοκτονίες από συζύγους ή συντρόφους σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου καταγράφηκαν, κατά τα τρία τελευταία χρόνια, 9 δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας γυναικών.

Ειδικότερα, πέντε περιπτώσεις καταγράφηκαν το 2019, από τις οποίες οι τέσσερις στη Μεσσηνία και  η μια στην Κορινθία. Το 2020 σημειώθηκαν μια στην Κορινθία και μια στη Λακωνία, ενώ το 2021 μια στην Αργολίδα, μια στη Μεσσηνία και μια στη Λακωνία, αυτή της άτυχης 36χρονης που έφυγε από τα χέρια του 40χρονου συζύγου της στο Βλαχιώτη.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο 2019, στην εκδήλωση με θέμα «Έμφυλη Βία και τις Κοινωνικο-πολιτικές Πρακτικές. Η ακραία περίπτωση της Γυναικοκτονίας»:

 - 2.600 γυναίκες στην ΕΕ χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από ενδοοικογενειακή βία.

 - Το 82% των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας έχει θύματα τις γυναίκες.

 - 1 στις 2 δολοφονίες γυναικών παγκοσμίως γίνεται από τους συζύγους/συντρόφους.

 - 1 στις 3 γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Τμήματα Καταστολής ενδοοικογενειακής βίας στην Πελοπόννησο

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, η Ελληνική Αστυνομία ίδρυσε τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας, αρχικά στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου από το 2019 ιδρύθηκαν και λειτουργούν από ένα, τόσο στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου όσο και στις έδρες των Διευθύνσεων δικαιοδοσίας της Λακωνίας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Κορινθίας και της  Μεσσηνίας.

Στο πλαίσιο λειτουργίας τους, τα τμήματα αυτά, μεταξύ άλλων, προβαίνουν στην παρακολούθηση υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας των υφισταμένων τους υπηρεσιών, καθώς και στην καθοδήγηση και στην εποπτεία τους για την ορθή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. Επίσης προβαίνουν στον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ενώ παράλληλα μεριμνούν για την εκπαίδευση και διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού που διαχειρίζεται ανάλογες περιπτώσεις. Στα καθήκοντα των αρμόδιων γραφείων είναι, επίσης, η παρακολούθηση της ποινικής εξέλιξης των δικογραφιών σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές.

Αγγελική Κ. Δαλαμάγκα