Κλειστά τα σχολεία στα νησιά που "χτύπησε" ο χιονιάς για το επόμενο διήμερο

Η "Ελπίς" έντυσε στα λευκά τις Κυκλάδες

  • Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022 - 09:19

Χιονοπτώσεις σημειώνονται σε πολλά νησιά των κεντρικών Κυκλάδων, με τον χιονιά που "έφερε" η κακοκαιρία "Ελπίς" να έχει ντύσει στα λευκά Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Νάξο, Αμοργό, Σαντορίνη, αλλά και περιοχές της Σύρου.

Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στο νησί της Ανδρου, όπου για λίγη ώρα υπήρξε και Black out το οποίο όμως αποκατασταθηκε ευτυχώς πολύ γρήγορα. Να σημειωθεί, πως ο Δήμαρχος Άνδρου, εγκαίρως, είχε ζητήσει να επανδρωθεί ο Αυτόνομος Σταθμός Παραγωγής του νησιού προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οποιοδήποτε πρόβλημα. Παρ' όλα αυτά, μεγαλυτερο πρόβλημα υπάρχει στον τομέα του οδικού δικτύου, καθώς χωριά της ορεινής Άνδρου βρίσκονται αποκλεισμένα, ενώ από την πλευρά του ο Δήμος αποφάσισε την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας για τους οικισμούς αυτούς. Στο νησί επιχειρούν 12 οχήματα του Δήμου, της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου και της ΣΕΔΑ Άνδρου, προκειμένου να κρατηθεί ανοικτό το κεντρικό οδικό δίκτυο και να μην επεκταθούν τα προβλήματα στις μετακινήσεις, ενώ παράλληλα να διαμορφωθούν προσβάσεις προς τις αποκλεισμενες περιοχές.

Μικροπροβλήματα με διακοπές ρεύματος παρουσιάζονται και στη Σαντορίνη, καθώς η περιοχή του Ημεροβιγλίου φαίνεται να μην έχει ρεύμα εδώ και κάποιες ώρες. 

Πρωτόγνωρες εικόνες έχουν αντικρίσει και οι κάτοικοι της Σύρου από τη χιονόπτωση, με πολλές περιοχές κυρίως της Απάνω Μεριάς να είναι αποκλεισμένες, καθώς οι δρόμοι είναι στα λευκά και σε αρκετά σημεία άλλων δρόμων στην περιφέρεια του νησιού έχει δημιουργηθεί πάγος. Οχήματα του Δήμου για τη διάνοιξη δρόμων είναι στην Άνω Σύρο και την Απάνω Μεριά ενώ οι πολίτες οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους γενικώς. 

Σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση, ο δρόμος στο ύψος του γηπέδου της Άνω Σύρου έχει "κλείσει" και απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων και δικύκλων με απόφαση της Αστυνομίας. 

Όπως είναι φυσικό και με δεδομένο, ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων οι καιρικές συνθήκες δεν αναμένεται να βλετιωθούν, ή ενδεχομένως να επιδεινωθούν για κάποιες περιοχές, δεν είναι λίγοι οι Δήμοι που εξέδωσαν απόφαση, προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν διά ζώσης μαθήματα. Αξίζει να τονιστεί, πως σύμφωνα με την απόφαση της Υπουργού Παιδείας, για όσα σχολεία αποφασιστεί η αναστολή της λειτουργίας τους, τα μαθήματα θα διεξαχθούν κανονικά, μέσω τηλεκπαίδευσης.

Με απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης όρισε «την αναστολή λειτουργίας με φυσική παρουσία των μαθητών σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, καθώς και στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών, της χιονόπτωσης, του παγετού και της επικράτησης πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, συνθήκες που πρόκειται να δυσχεράνουν τη μετακίνηση των μαθητών αλλά και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά της διασποράς του COVID-19 στα σχολεία (π.χ. αερισμός αιθουσών, προαυλισμός)».

Αντιστοίχως, ο Δήμαρχος Άνδρου αποφάσισε «τη διακοπή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και των Παιδικών Σταθμών, του Δήμου Άνδρου, για τη Δευτέρα 24 & Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της επαγόμενης επικινδυνότητας στη μετακίνηση των μαθητών».

«Την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Τήνου τη Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Ιανουαρίου, λόγω των έντονων καιρικών φαινόμενων και των ιδιαίτερων χαμηλών θερμοκρασιών που εμποδίζουν τη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων (αερισμός αιθουσών, προαυλισμός κτλ) καθώς και για προληπτικούς λόγους ασφάλειας των μαθητών εξαιτίας των δυσκολιών μετακίνησης που πιθανόν προκύψουν», αποφάσισε και ο Δήμαρχος Τήνου.

Επίσης, κλειστά σχολεία, για το επόμενο διήμερο θα έχει και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Σύμφωνα με απόφαση Δημάρχου, αναστέλλεται η λειτουργία «όλων των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καθώς και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών και της χιονόπτωσης».

Απόφαση αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων εξέδωσε και ο Δήμαρχος Μυκόνου. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε «η αναστολή λειτουργίας των δημοσίων και ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών, νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων στη νήσο Μύκονο για τις ημέρες Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 και Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών και συγκεκριμένα των θυελλωδών ανέμων (8 και βαθμιαία 9-10 μποφόρ), χιονοπτώσεων και πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που προβλέπεται να επικρατήσουν στη νήσο Μύκονο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών, η αποφυγή ατυχημάτων και η αποφυγή διασποράς του κορονοϊού COVID-19».

Κλειστά τα σχολεία και στην Πάρο. Ο Δήμαρχος Πάρου αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πάρου καθώς και των Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων με την επικράτηση χαμηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με την ανάγκη τήρησης των υγειονομικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού covid-19.

Για μία ημέρα αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων ο Δήμαρχος Θήρας. Ειδικότερα, την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 όλα τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης καθώς και των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Θήρας, να παραμείνουν κλειστά λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στο νησί.

Την αναστολή λειτουργίας όλων των Εκπαιδευτικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων που έχουν αναγγελθεί για την συγκεκριμένη ημέρα στο νησί, αποφάσισε η Δήμαρχος Κέας, καθώς οι εν λόγω καιρικές συνθήκες πρόκειται να δυσχεράνουν τόσο τη μετακίνηση των μαθητών όσο και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά της διασποράς του COVID-19 στα σχολεία. Στην απόφαση σημειώνεται, ότι η αναστολή θα ισχύσει για τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, ενώ εφόσον συντρέχει λόγος παράτασης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα υπάρξει αύριο σχετική ενημέρωση.

Και ο Δήμαρχος Αμοργού, εξέδωσε ανακοίνωση για την αναστολή λειτουργίας όλων των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αμοργού, τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών και της χιονόπτωσης.

Με απόφαση του Δημάρχου Κύθνου αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κύθνου, για τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022λόγω των έκτακτων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Με απόφαση του Δημάρχου Μήλου αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που εδρεύουν στην περιφέρεια του Δήμου Μήλου , καθώς και οι δομές ΚΔΑΠ και Παιδικός Σταθμός του Δήμου τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 λόγω των έκτακτων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Επίσης, παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας των παιδικών χαρών και του Δημοτικού Σταδίου Μήλου, μέχρι νεωτέρας.