Ετήσιος σχεδιασμός της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου

Οι δράσεις της ΚΔΕΠΠΑΜ για το 2022

  • Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022 - 06:13

Το σχέδιο δράσης της Επιχείρησης για το 2022, ενέκρινε το Δ.Σ. της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ), με δραστηριότητες για όλο το χρόνο.

Με έναν προϋπολογισμό που ξεπερνά για φέτος τα 400.000 ευρώ, η ΚΔΕΠΠΑΜ συνεχίζει την δραστηριότητά της στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Παιδείας και της Ανάπτυξης, με στόχο όπως πάντα την ουσιαστική και ολοκληρωμένη πολιτιστική ανάπτυξη, τη διάδοση και ενίσχυση της καλλιτεχνικής παιδείας, τη στήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, τη διοργάνωση, παραγωγή και παρουσίαση πολιτιστικών εκδηλώσεων, τη δημιουργία και ανάπτυξη δομών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Μυκόνου και όχι μόνο.

Σύντομος απολογισμός δράσεων για το 2021

Στο πλαίσιο της απόφασης του Δ.Σ. της ΚΔΕΠΠΑΜ, για την έγκριση του προϋπολογισμού, του προγράμματος δράσης και της στοχοθεσίας της επιχείρησης για το 2022, πραγματοποιήθηκε επίσης και ένας απολογισμός της δραστηριότητας για το προηγούμενο έτος.

Όπως τονίστηκε, η επιχείρηση κατά το έτος 2021 παρά τη δύσκολη συγκυρία με την πανδημία, με δράσεις και εκδηλώσεις άφησε το αποτύπωμα της στους δημότες και στους επισκέπτες του νησιού προσφέροντας τις παρακάτω υπηρεσίες.

Α. Υπηρεσίες καλλιτεχνικής εκπαίδευσης:

  • Εικαστικά Εργαστήρια: Το 2020 λειτούργησαν τα τμήματα Ζωγραφικής, Αγιογραφίας, ψηφιδωτού, Εργαστήρι Τέχνης για παιδιά και Δημιουργικό Εργαστήρι Θεάτρου για Παιδιά. Επίσης δημιουργήθηκε σχολή υφαντικής στη Μονή Παλαιοτάτου στην Άνω Μερά με μεγάλη επιτυχία και την συμμετοχή πολλών μαθητών με σκοπό την αναβίωση της πολύ σημαντικής τέχνης της υφαντικής.
  • Εργαστήριο Θεατρικής παιδείας: Το θεατρικό εργαστήριο λειτούργησε την χειμερινή περίοδο 2021 και παρουσίασε την «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» τον Δεκέμβριο στην αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ. Επίσης συμμετείχε στην Συνάντηση Ερασιτεχνικών Ομάδων Αιγαίου με την παράσταση «Εμείς οι Έλληνες»
  • Εργαστήριο Εικαστικών Εκθέσεων: Η Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση» διαθέτει τρεις αίθουσες και λειτουργεί από αρχές Ιουνίου έως μέσα Οκτωβρίου. Φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής κ.α με σκοπό την γνωριμία και την επαφή των πολιτών και επισκεπτών του νησιού με την τέχνη. Κεντρική έκθεση της φετινής χρονιάς με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση ήταν η έκθεση «Μαντώ Μαυρογένη η ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης με το βλέμμα του σήμερα» η οποία επιχορηγήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και φιλοξενήθηκε και στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.
  • Εργαστήριο ανάδειξης εθίμων και παραδόσεων: Εργαστήριο κατασκευής Kαράβας σε συνεργασία με τους Φίλους του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου στην αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ αρχές του χρόνου.

Επίσης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων διοργανώθηκε από την ΚΔΕΠΠΑΜ φωτογραφική έκθεση του διεθνούς φήμης Αμερικανού φωτογράφου Bob McCabe από την ζωή της Μυκόνου κατά την μεταπολεμική δεκαετία του 1950, σε επιμέλεια Σοφίας Χηνιάδου Καμπάνη, ενώ διοργανώθηκε και τιμητική έκθεση αφιερωμένη τον αγιογράφο Μερκούριο Δημόπουλο για την 35ετή παρουσία του στην πολιτιστική ζωή της Μυκόνου που συνοδεύτηκε από βιβλίο-κατάλογο.

Β. Υπηρεσίες Επιμόρφωσης:

  1. Έκδοση του τόμου Ε’ της σειράς Παραμιλητά του Παναγιώτη Κουσαθανά Κείμενα για τον πολιτισμό και την ιστορία της Μυκόνου.
  2. Έκδοση του βιβλίου Τα Μυκονιάτικα η Λαογραφία της Μυκόνου.
  3. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης της 6ης Γιορτή Κουκλοθεάτρου και λόγω των περιορισμών που ίσχυσαν λόγω covid-19 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο κούκλας για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της Μυκόνου.
  4. Εκπαδευτική παράσταση για την Μαντώ Μαυρογένη με τον τίτλο «Μαντώ La Bella Greca αντί στεφάνου για όσους ζήσαν τολμηροί» σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου και τον ΠΑΚΟ Γεώργιος Αξιίωτης πραγματοποιήθηκε στην Μύκονο το καλοκαίρι του 2021. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Γ. Υπηρεσίες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και προστασίας του περιβάλλοντος:

  • Καθρισμοί παραλιών και βυθού σε συνεργασία με την μη κυβερνητική οργάνωση All For Blue καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.
  • Συμμετοχή της ΚΔΕΠΠΑΜ στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Λασκαρίδη με τίτλο «Ρήνεια, ένας σημαντικός αρχαιολογικός τόπος στο κέντρο της περιβαλλοντικής παρακολούθησης της ρύπανσης από πλαστικά και συλλογή δεδομένων με την χρήση drones.»
  • Παρατήρηση πουλιών στο φράγμα της Άνω Μεράς σε συνεργασία με την Ορνιθολογική Εταιρία στα πλαίσια της παγκόσμια ημέρας παρατήρησης πουλιών στις αρχές Οκτωβρίου κάθε έτους.
  • Στο πλαίσιο της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος η ΚΔΕΠΠΑΜ ξεκίνησε από το 2015 μια προσπάθεια προστασίας και ανάδειξης ιστορικών μνημείων του τόπου μας με πρώτο μνημείο προστασίας τον Φάρο Αρμενιστή της Μυκόνου. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται μία εκδήλωση.
  • Τοποθέτηση ειδικών κάδων για την ανακύκλωση αποτσιγάρων σε πολλά σημεία του νησιού.
  • Περισυλλογή τραυματισμένων άγριων ζώων (κυρίως πουλιά), παροχή πρώτων βοηθειών και αποστολή στα κέντρα περίθαλψης άγριας φύσης

Παράλληλα, επειδή όπως τονίστηκε οι εργαζόμενοι είναι το κύτταρο των επιχειρήσεων, τροποποιήθηκε ο Εσωτερικός Κανονισμός Υπηρεσίας και ο Κανονισμός Προσωπικού της Κ.Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ., με στόχο αφενός τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης και της λειτουργίας της, αφετέρου για να μπορέσει να στελεχωθεί με το κατάλληλο προσωπικό μέσω των διαδικασιών της κινητικότητας και του προγραμματισμού προσλήψεων.

Στρατηγικές προτεραιότητες – Άξονες δράσης 2022

Η παροχή υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας αποτελεί κύριο μέλημα του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης. Με πρωτεύων στόχο την αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου χαρτοφυλακίου παρεχόμενων υπηρεσιών, που όχι μόνο θα ικανοποιούν τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα διαφορετικών υποομάδων του πληθυσμού του Δήμου Μυκόνου, αλλά παράλληλα, θα εστιάζουν στο θεμελιώδη ρόλο της εκπαίδευσης, της επιμόρφωσης και στην ανάδειξη της ανάγκης της προστασίας και της βέλτιστης αξιοποίησής του περιβάλλοντος, κατά το έτος 2022 θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στα παρακάτω:

Θεματική Ενότητα Παιδείας:

Α. Υπηρεσίες καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και πνευματικής δημιουργίας

  • Τα Εικαστικά Εργαστήρια της ΚΔΕΠΠΑΜ θα λειτουργήσουν και το 2022 με τα τμήματα Ζωγραφικής, Αγιογραφίας, ψηφιδωτού, και Εργαστήρι Τέχνης για παιδιά. Επίσης θα συνεχίσει την επιτυχημένη λειτουργία της η Σχολή Υφαντικής που δημιουργήθηκε στην Μονή Παλαιοκάστρου Άνω Μεράς το 2021 και θα ξεκινήσει η λειτουργία τμήματος εκμάθησης σκάκι.
  • Το Εργαστήριο Θεατρικής παιδείας θα λειτουργήσει την χειμερινή περίοδο 2022 και θα προετοιμάσει παράσταση που θα παρουσιαστεί στην Δήλο τον Αύγουστο του 2022. Επίσης όπως κάθε χρόνο θα συμμετάσχει στην Συνάντηση Ερασιτεχνικών Ομάδων Αιγαίου.
  • Εργαστήριο Εικαστικών Εκθέσεων: Η Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση» θα φιλοξενήσει σημαντικές εκθέσεις ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από αρχές Ιουνίου έως τέλος Οκτωβρίου. Κεντρική έκθεση της φωτεινής χρονιάς θα είναι το αφιέρωμα στον ζωγράφο Αριστοτέλη Βασιλικιώτη 50 χρόνια μετά τον θάνατο του σε συνεργασία με το Τελόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Θεσσαλονίκης. Επίσης η Δημοτική Πινακοθήκη θα συνεργήσει με την Σχολή Καλών Τεχνών για την διοργάνωση εκθέσεων των Φοιτητών της Σχολής.
  • Εργαστήρια ανάδειξης εθίμων και παραδόσεων θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του χρόνου σε συνεργασία με φορείς όπως εργαστήριο χαρταετού, εργαστήριο κατασκευής Kαράβας κ.α..
  • Εργαστήρια Τέχνης και Λόγου θα πραγματοποιηθούν όπως η εκδήλωση Ποιητική Άνοιξη, παρουσιάσεις βιβλίων, αφιερώματα σε λογοτέχνες κ.α.
  • Η Γιορτή Κουκλοθεάτρου θα πραγματοποιηθεί για 7η συνεχόμενη χρονιά και θα φιλοξενηθούν στην Μύκονο παραστάσεις κουκλοθεάτρου από επαγγελματικούς θίασους, εργαστήρια κατασκευής κούκλας κ.α.

Β. Ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και επιμορφωτικές δράσεις:

  • Ολοκλήρωση της σειράς βιβλίων του Μυκονιάτη Συγγραφέα Παναγιώτη Κουσαθανά Παραμιλητά με την Έκδοση του τελευταίου τόμου
  • Επανέκδοση του βιβλίου του Μανώλη Τασούλα για την ιστορία της Μυκονιάτισας ηρωίδας Μαντώ Μαυρογένη.
  • Εκπαιδευτικές δράσεις και παραστάσεις σε συνεργασία με τα σχολεία του νησιού.
  • Επιλεγμένες ψυχαγωγικές και επιμορφωτικές εκδηλώσεις καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Θεματική Ενότητα Περιβάλλοντος – Υπηρεσίες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και προστασίας του περιβάλλοντος:

· Καθαρισμοί παραλιών και βυθού καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

· Συμμετοχή της ΚΔΕΠΠΑΜ στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που
χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Λασκαρίδη με τίτλο «Ρήνεια, ένας σημαντικός
αρχαιολογικός τόπος στο κέντρο της περιβαλλοντικής παρακολούθησης της ρύπανσης από πλαστικά και συλλογή δεδομένων με την χρήση drones.»

· Δράσεις καθαρισμού αποκατάστασης και σήμανσης μονοπατιών στη Μύκονο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

· Έναρξη διετούς Προγράμματος - σχολείου διάσωσης της τέχνης της ξερολιθιάς σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

· Δράσεις για την ανάδειξη και την προστασία του Φοίνικα του Θεόφραστου στη Μύκονο στην θέση Φοινικιές σε συνεργασία με την Γεωπονική Σχολή Αθηνών.

· Η ΚΔΕΠΠΑΜ επίσης θα υλοποιήσει δράσεις προστασίας και ανάδειξης ιστορικών μνημείων-κτιρίων του τόπου μας όπως του Φάρου Αρμενιστή, των Ανεμόμυλων και του παραρτήματος της Σχολής Καλών Τεχνών στην Μύκονο.

· Περισυλλογή τραυματισμένων άγριων ζώων (κυρίως πουλιά), παροχή πρώτων
βοηθειών και αποστολή στα κέντρα περίθαλψης άγριας φύσης

· Παρατήρηση πουλιών στο Φράγμα της Άνω Μεράς σε συνεργσία με την Ορνιθολογική εταιρεία.

· Λειτουργία εργαστηρίων σχετικών με την τέχνη, το θέατρο, το κουκλοθέατρο την τοπική γαστρονομία, την παράδοση κ.α.

Επιπρόσθετα, κρίνεται αναγκαία και άμεση η συντήρηση του κτιρίου Ζερβουδάκη που στεγάζεται η Κ.Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ. καθώς υπάρχουν δομικά προβλήματα με κυριότερα τη διάβρωση του οπλισμού και την φθορά της στεγανοποίησης των δωμάτων.

 

Ετικέτες: