Μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για την Κοιν.Σ.Επ Καλλονή – Κελλιά Τήνου

Ένα μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ, για την αρχή και την εξέλιξη της Κοιν.Σ.Επ Καλλονή – Κελλιά της Τήνου, παρήγαγε και δημοσίευσε το καλλιτεχνικό δίδυμο Pelvyca από τη Βραζιλία, που είχε επισκεφτεί την Τήνο, στο πλαίσιο του ΚΟΙΝΩΝΩ Art Gathering.

Η Κοιν.Σ.Επ Καλλονή – Κελλιά αποτελεί τον «σύμμαχο» του Δήμου Τήνου στη διαχείριση της ανακύκλωσης στο νησί από το 2018, ενώ πριν από αυτή τη συνεργασία, είχε ήδη, από το 2012 διαμορφώσει εγκαταστάσεις και εξοπλισμό αποκομιδής της ανακύκλωσης σε κάποια σημεία του νησιού.

Στο φακό των Bruna Castra και Luciana Pontes, των μελών του καλλιτεχνικού διδύμου Pelvyca, μίλησαν ο πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ, κ. Αντώνης Δελασούδας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της συνεταιριστικής επιχείρησης το 2012, αλλά και στο πώς ανταποκρίνονται οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες της Τήνου στο εγχείρημα της ανακύκλωσης, από τότε που ξεκίνησε, καθώς και ο ταμίας και ιδρυτικό μέλος της Κοιν.Σ.Επ, κ. Μάνθος Δελατόλλας, σχετικά με τα διαδικαστικά ζητήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Δελατόλλα και τα όσα είπε στις Pelvyca, η πορεία της Κοιν.Σ.Επ από το 2012, με τα έξι άτομα που συμμετείχαν σε αυτή, είναι «εκρηκτικά» ανοδική, δεδομένου, ότι τα ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέγονται σχεδόν διπλασιάζονται κάθε χρόνο λειτουργίας της επιχείρησης, έχοντας ως αποτέλεσμα έως το 2020 οι συμμετέχοντες στην Κοιν.Σ.Επ να ανέρχονται σε 36 άτομα, να υπάρχει στενή συνεργασία με το Δήμο Τήνου και τα υλικά που συλλέγονται να «αγγίζουν» τους 500 τόνους.

Όπως τόνισε ο κ. Δελατόλλας, η νομική μορφή της «επιχείρησης» ήταν η μοναδική κατάλληλη, προκειμένου να προχωρήσει διαδικαστικά το εγχείρημα, όμως στην «καρδιά» της, η Κοιν.Σ.Επ Καλλονή – Κελλιά Τήου, αποτελεί οικολογική οργάνωση, η οποία ουσιαστικά δεν ωφελείται κάποιας επιχορήγησης ή χρηματοδότησης, καθώς λειτουργεί με ίδιους πόρους.

Ο ίδιος επεσήμανε, πως η Κοιν.Σ.Επ πρώτη στην Ελλάδα εφάρμοσε τη νομοθεσία για διαχωρισμό σε 4 ρεύματα (πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί), έχοντας μάλιστα λάβει βράβευση για αυτή την πρωτοπορία, ενώ εξήγησε, ότι με τη μέθοδο της διαλογής στην πηγή, τον διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων, μειώνονται σε μεγάλο ποσοστό τα σύμμεικτα απορρίμματα που καταλήγουν στους μπλε κάδους και αποτελούν λόγο απόρριψης των ανακυκλώσιμων με τα οποία αναμειγνύονται. Επιπλέον, ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα η Κοιν.Σ.Επ συλλέγει επίσης οικιακές συσκευές και τηγανέλαια προς ανακύκλωση, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν μεγάλες προοπτικές εξέλιξης και ενίσχυσης των ρευμάτων με ακόμη περισσότερα υλικά.

Κλείνοντας, ο ίδιος τόνισε, πως η επιτυχία της Κοιν.Σ.Επ και του εγχειρήματος της ανακύκλωσης βασίστηκε πρωτίστως στην ευαισθητοποίηση του κόσμου, που εξαρχής αγκάλιασε τη δράση αυτή, ενώ αναφέρθηκε και στις ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις της ομάδας σε σχολεία και εκδηλώσεις στην Τήνο.

Στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, μίλησαν και οι εργαζόμενοι στην Κοιν.Σ.Επ, ενώ στο κλείσιμο ακούστηκαν και οι οδηγίες για σωστή ανακύκλωση.