Με πλήρη επισημότητα και με αίσθηση προ πανδημίας οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 2022 στη Σύρο

Σε ρυθμούς κανονικότητας ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου

Με την πλήρη επαναφορά των προγραμματισμένων δράσεων στα δεδομένα προ της εμφάνισης της πανδημίας του Covid-19, εορτάστηκε φέτος η επέτειος της έναρξης της Επανάστασης του 1821, με πλήθος κόσμου να δίνει το παρών ώστε να παρακολουθήσει τη μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, με αυστηρά περιοριστικά πρωτόκολλα, βάσει των οποίων, οι δράσεις για τον εορτασμό των εθνικών επετείων είχαν αναβληθεί τελείως, ή περιοριστεί στην παρουσία του απολύτως απαραίτητου αριθμού ατόμων, φέτος οι εορταστικές και τιμητικές εκδηλώσεις είχαν «άρωμα»... κανονικότητας, αφού, πέραν από την ισχυρή σύσταση για χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου, αφενός πραγματοποιήθηκε κανονικά η παρέλαση για την κατάθεση στεφάνων στα κυριότερα μνημεία της Ερμούπολης, παρουσία πλήθους πολιτών που χειροκρότησαν τους συμμετέχοντες, καθώς και η επίσημη μαθητική παρέλαση στην πλατεία Μιαούλη, η οποία κατακλύστηκε από κόσμο, θυμίζοντας εποχές προ του 2020.

Κατάθεση στεφάνων στα μνημεία της Σύρου υπό τους ήχους των τυμπάνων των Γυμνασίων, Λυκείων και των Προσκόπων Σύρου

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το πρωί της Πέμπτης, 24 Μαρτίου, στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο το νησί.

Νωρίς το απόγευμα, οι μαθητές όλων των εκπαιδευτικών μονάδων του νησιού, ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου και οι Πρόσκοποι Σύρου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ηρώων, προκειμένου να καταθέσουν στέφανα στο Ηρώο των Πεσόντων μαθητές του ΕΠΑΛ Σύρου, του 4ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του ΕΝΕ.ΓΥ-Λ. Σύρου, του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου, αλλά και σπουδαστές του ΔΙΕΚ του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, παρουσία του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νίκου Λειβαδάρα και της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου του Γραφείου Παιδείας, κ. Ειρήνη Δράκου.

Από εκεί, ξεκίνησε παρέλαση, υπό το ρυθμό που έδιναν τα τύμπανα των Γυμνασίων και Λυκείων, καθώς και των Προσκόπων Σύρου, με προορισμό το μνημείο των Πεσόντων Ιερολοχιτών, από μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Σύρου.

Η παρέλαση συνεχίστηκε έως το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, όπου στέφανα κατέθεσαν μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, οι μαθητές του Βαμβακάρειου Γυμνασίου και Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου, και μαθητές του 3ου Γυμνασίου Σύρου.

Τα σχολεία συγκεντρώθηκαν ξανά πέριξ της πλατείας Κανάρη, ώστε να κατατεθούν στέφανα στην προτομή του Πυρπολητή Κανάρη, από σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, μαθητές του 2ου Γυμνασίου Σύρου, του Εσπερινού Γυμνασίου με τάξεις Λυκείου Σύρου, καθώς και από μέλη του Ναυτικού Ομίλου Σύρου.

Η μαθητική παρέλαση κατέληξε στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης και στο άγαλμα του Ναυάρχου Μιαούλη, όπου στέφανα κατέθεσαν ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Κυκλάδων, κ. Μάκης Δαδάος, μαθητές του Γενικού Λυκείου Σύρου και μέλη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Καταθέσεις στεφάνων έγιναν επίσης στο μνημείο του Ταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου, από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Άνω Σύρου και μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, όπως και στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης, από μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και το Σύλλογο Μικρασιατών Σύρου.

Ελλιπής η οργάνωση των εκδηλώσεων

Αξίζει να σημειωθεί, πως κατά τη διάρκεια της στεφάνωσης, εμφανής έγινε η έλλειψη επαρκούς οργάνωσης. Από την εκκίνηση, ήδη της παρατεταγμένης πορείας των μαθητών από την πλατεία Ηρώων προς το κέντρο της πόλης, η κυκλοφορία των οχημάτων δεν είχε σταματήσει εγκαίρως, με αποτέλεσμα αυτοκίνητα να εγκλωβίζονται ανάμεσα στους παρελαύνοντες μαθητές.

Επιπλέον, λόγω ελλιπούς συντονισμού, τα σχολεία που βρίσκονταν στην κεφαλή της πορείας είχαν φτάσει ήδη στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, ενώ τα υπόλοιπα σχολεία και ιδίως όσα βρίσκονταν στις τελευταίες θέσεις πορείας, βρίσκονταν ακόμη στην οδό Νικηφόρου Μανδηλαρά. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα, η παρέλαση των μαθητών να μη διακόπτεται για την στεφάνωση στα ενδιάμεσα μνημεία, αλλά η στεφάνωση να γίνεται εν τάχει, ώστε οι μαθητές να επανέλθουν στην πορεία τους.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να αφεθεί χωρίς σχολιασμό το γεγονός, πως βάσει του προγράμματος εορτασμού της εθνικής επετείου, το οποίο εκδόθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ουδέποτε διευκρινίστηκε, πως θα πραγματοποιηθεί κανονικά η μαθητική παρέλαση για τη στεφάνωση των μνημείων, δεδομένου ότι, όπως και κατά τις παρελθούσες διοργανώσεις εν μέσω πανδημίας, οριζόταν η ίδια ώρα για την κατάθεση των στεφάνων σε όλα τα μνημεία, από μαθητές, σπουδαστές και προσκόπους, ώρα μάλιστα που δεν τηρήθηκε, καθώς η έναρξη της κατάθεσης στεφάνων στο πρόγραμμα είχε ορισθεί στις 15:45, ενώ η μαθητική παρέλαση και η κατάθεση στεφάνων ξεκίνησαν ουσιαστικά στις 16:20.

«Να αφήσουμε πίσω μας τους μεγάλους διχασμούς και τις διχόνοιες»

Οι τιμητικές εκδηλώσεις ανήμερα της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του ’21 είχαν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί, όταν πραγματοποιήθηκε έπαρση της Σημαίας στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ερμούπολης με τη συμμετοχή του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Παράλληλα, μετά το πέρας τις Θείας Λειτουργίας στις κατά τόπους ενορίες, προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκε από εκπροσώπους των τοπικών αρχών και μαθητές. Πιο συγκεκριμένα, στο Μνημείο Πεσόντων Άνω Σύρου έγινε κατάθεση στεφάνων από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου, από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου «Ο Άγιος Γεώργιος» των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου και τον πρόεδρο της Τ.Κ. Άνω Σύρου. Στο Μνημείο Πεσόντων Βάρης, κατέθεσαν στέφανα οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βάρης και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, στο Μνημείο Πεσόντων Γαλησσά και στο Μνημείο Πεσόντων Ποσειδωνίας, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.

Στη συνέχεια, τελέστηκε Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σύρου, παρουσία του Καθολικού Επισκόπου Σύρου, κ. Πέτρου Στεφάνου, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, των σχολείων της Ερμούπολης, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, καθώς και τοπικών Συλλόγων, που τίμησαν τη δοξολογία με τις παραδοσιακές τους στολές.

Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε η Διευθύντρια του 4ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, κ. Ευαγγελία Παππά – Μάνη.

Η ίδια, αναφέρθηκε στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, «στην Ερμούπολη, μία πόλη προσφύγων, εκατό χρόνια μετά την καταστροφή της Σμύρνης, σε ένα νησί που αποτελεί παράδειγμα δημιουργίας, μέσα από συγκερασμό και την ένωση πολλών διαφορετικών στοιχείων, το υλικό δηλαδή που ευνοεί τον πολιτισμό».

Περνώντας από την ιστορική συγκυρία του 1821 όπου «ο αγώνας για την ανεξαρτησία δε χωρούσε περιθώρια εξεύρεσης μέσης οδού», καθώς οι αγωνιστές «πάλευαν με δίλημμα τη ζωή τους, τροφοδοτούμενοι από τη φλόγα της λευτεριάς», η κ. Παππά – Μάνη πέρασε στη σημερινή συγκυρία, τονίζοντας, πως «ίσως τώρα, ήρθε η στιγμή να απομακρυνθούμε από τη σύνταξη διάζευξης και να προχωρήσουμε σε δρόμους σύζευξης. Ήρθε η ώρα να κάνουμε περήφανους όχι μόνο τους προγόνους μας, αλλά και τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους».

«Είναι καλό να κατανοήσουμε ότι τον τόπο αυτό δεν τον κληρονομήσαμε μόνο από τους προγόνους μας, αλλά τον δανειζόμαστε από τα παιδιά μας. Είναι η ώρα να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε, ότι για να μιλήσουμε στα παιδιά, θα πρέπει να σκύψουμε για να μας φτάσουν. Το αντίθετο μάλλον, θα πρέπει να ψηλώσουμε για να φτάσουμε το ύψος της καρδιάς τους και να μαθαίνουμε από αυτά. Να καταλάβουμε καλύτερα, αυτό που ο Καζαντζάκης είχε πει: “Αν έστω και ένα παιδί σε κάποια άκρη του κόσμου πεθαίνει από την πείνα ή τον πόλεμο, ο πολιτισμός μας έχει αποτύχει οικτρά”. Για να φανούμε λοιπόν αντάξιοι του πολιτισμού και του κληροδοτήματος του αγώνα για την κατάκτηση της πολυπόθητης ελευθερίας, της πολυπόθητης ανεξαρτησίας, πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τους μεγάλους διχασμούς και τις διχόνοιες. Να ακολουθήσουμε επιτέλους τη συμβουλή του Μακρυγιάννη, να φύγουμε από το «εγώ» και να πάμε στο «εμείς» στην πράξη. Να δίνουμε εμείς πρώτοι το παράδειγμα στα παιδιά, δρώντας ως ενεργοί πολίτες, με σεβασμό, αποδοχή, συνεργασία. Να φροντίζουμε να διατηρούμε την πολυπολιτισμική κοινωνία ανοιχτή, με προσβασιμότητα για όλους και όλες, υπηρετώντας τα ιδεώδη και τις αξίες ενός τόπου που δημιούργησε πολιτισμό μέσα από την πολυφωνία και τη σύνθεση διαφορετικών απόψεων», σημείωσε.

Η Διευθύντρια του 4ου Πειρ. Δημ. Σχολείου έκλεισε τον Πανηγυρικό, με την ευχή, «ας κρατήσουμε άσβεστη τη φλόγα του αγώνα του ’21 για να φωτίσουμε κάθε γωνιά σ’ αυτή τη γη που σκοτεινιάζει από άδικους πολέμους. Ας γίνουμε εμείς η μαγιά για νέους αγώνες, για την επικράτηση της ειρήνης και της δημοκρατίας».

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και φορέων στο μνημείο του Άταφου Αγωνιστή, στο κηπάριο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου.

Παρουσία πλήθους πολιτών η μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Με σύμμαχο τον ιδιαίτερα καλό καιρό, έπειτα από μία μακρά περίοδο κακοκαιρίας, η μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στις 11 το πρωί, υπό τα θερμά χειροκροτήματα εκατοντάδων πολιτών, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στην πλατεία Μιαούλη.

Κατόπιν της έλευσης των επισήμων, παρέλασε το Τάγμα Εθνοφυλακής Ερμούπολης, αποδίδοντας τιμές στους επισήμους και παρουσιάζοντας την πολεμική σημαία.

Αμέσως μετά, στην πλατεία Μιαούλη κατέφθασε η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, υπό τη διεύθυνση της αρχιμουσικού, κ. Alice Labarche, σκορπώντας τους ήχους από τα εμβατήρια σε όλη την πόλη.

Υπό τα εμβατήρια της Φιλαρμονικής, ξεκίνησε η παρέλαση, από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, το Σύλλογο Μικρασιατών Σύρου, το Σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρητών Σύρου, ενώ στη συνέχεια, παρέλασαν τα παιδιά του παιδικού σταθμού της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου «Η παλάμη του Θεού», τα παιδιά του παιδικού σταθμού «Η Φωλιά».

Στη συνέχεια ακολούθησαν το Δημοτικό Σχολείο των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου, τα έξι δημόσια Δημοτικά Σχολεία της Ερμούπολης και τα Δημοτικά Σχολεία Άνω Σύρου, Βάρης, Ποσειδωνίας. Με υπερηφάνεια, παρέλασαν οι μαθητές των τριών Γυμνασίων της Σύρου, του Γενικού Λυκείου Σύρου, του ημερήσιου και εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου, του ΕΝΕΓΥ-Λ Σύρου, οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, τα μέλη του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, του Αθλητικού Συλλόγου Tae Kwon Do Ερμούπολης, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, ενώ την παρέλαση έκλεισε επισήμως το Τάγμα Εθνοφυλακής Ερμούπολης.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία των Προσκόπων Σύρου, οι οποίοι παρέλασαν κρατώντας πλακάτ με το σήμα της ειρήνης, ένα σημαντικό μήνυμα κατά την παρούσα συγκυρία.

Ακριβώς όπως τις χρονιές προ πανδημίας, τη μαθητική παρέλαση ακολούθησε η επίδειξη παραδοσιακών εθνικών χορών από τις χορευτικές ομάδες του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης και του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου.

Ανησυχία για την επιδημιολογική κατάσταση

Αν και στη μεγάλη του πλειοψηφία ο κόσμος που βρέθηκε στην Ερμούπολη, κατά το διήμερο εορτασμό της εθνικής επετείου, φάνηκε να απολαμβάνει ξανά μετά από δύο χρόνια τις «νότες» κανονικότητας, που πρόσφερε η συνάθροιση για τις επετειακές δράσεις, προβληματισμός συνεχίζει να υπάρχει σχετικά με την εξάπλωση του Covid-19 στο νησί, δεδομένου, ότι παρ’ όλο που οι εκδηλώσεις τελούνταν σε εξωτερικό χώρο, η χρήση μάσκας δεν ήταν υποχρεωτική με πολλούς πολίτες να μην κάνουν καν χρήση σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, παρά τον συνωστισμό.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε συνωστισμός και των μαθητών, ιδιαίτερα κατά την στεφάνωση της 24ης Μαρτίου, όπου ελάχιστα παιδιά φορούσαν μάσκα κατά τη συνάθροιση.

Όλα τα παραπάνω, σε μία χρονική στιγμή που παρατηρείται ξανά έξαρση της εξάπλωσης της πανδημίας και δη εντός της σχολικής κοινότητας, με πολλούς εκπαιδευτικούς, παιδιά, αλλά και εργαζόμενους εντός των σχολικών μονάδων (λ.χ. σχολικές καθαρίστριες) να νοσούν με Covid-19, αλλά και αύξηση κρουσμάτων στο νησί της Σύρου, καθώς την ημέρα της διεξαγωγής της μαθητικής παρέλασης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων κατέγραφε 100 νέα περιστατικά (και την προηγούμενη, 24 Μαρτίου, 71 νέα περιστατικά).

Ετικέτες: