Ανακύκλωση και προστασία του περιβάλλοντος από τις ΑΚΤΕS στη Σέριφο

  • Τετάρτη, 11 Μαΐου, 2022 - 15:28

Για μια ακόμα χρονιά ολοκληρώθηκε ο κύκλος του προγράμματος ΑΚΤΕS, με την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού, αυτή τη φορά στο νησί της Σερίφου. Η ομάδα σχεδιασμού και υλοποίησης, μαζί με τους συνεργάτες του προγράμματος, παρουσιάζουν τον απολογισμό του φετινού κύκλου μιλώντας και αναλύοντας το σκοπό και το λόγο της συνεργασίας τους, τις προκλήσεις που προκύπτουν στην παραγωγή μιας τέτοιας διατομεακής διοργάνωσης αλλά και τις ανάγκες που έχουν οι νησιωτικές κοινότητες όταν κλείνει η τουριστική σεζόν.

Οι ΑΚΤΕS (Ακαδημία Τεχνών Τσέπης) είναι ένα κοινωνικό-πολιτιστικό πρόγραμμα σχεδιασμένο για μικρές νησιωτικές περιοχές με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχικότητας των παιδιών στη ζωή της κοινότητάς τους μέσα από καλλιτεχνικό πειραματισμό και φιλοξενία καλλιτεχνών κατά τους χειμερινούς μήνες με την συνεργασία δημοτικών, ιδιωτικών και μη κερδοσκοπικών φορέων και ομάδων.

Η θεματική του φετινού κύκλου ήταν η Ανακύκλωση και η Προστασία του Περιβάλλοντος, τομείς στους οποίους ο Δήμος Σερίφου έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια. Οι ΑΚΤΕS σε συνεργασία με τον Δήμο, δούλεψαν με τα παιδιά του νησιού εμπλέκοντας τα σε μια διαδικασία συν-δημιουργίας δράσεων για την συγκεκριμένη θεματική.

Το Onassis AiR, το διεθνές πρόγραμμα καλλιτεχνικής έρευνας και φιλοξενίας - πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάσση και συνεργάτης της COMM’ON ΑΜΚΕ που υλοποιεί το πρόγραμμα ΑΚΤΕS, ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια του κύκλου και την υποστήριξη του εικαστικού διδύμου Latent Community (Σωτήρης Τσίγκανος, Ιώνιαν Μπισάι) για την συμμετοχή και φιλοξενία τους στο νησί της Σερίφου, στα πλαίσια του προγράμματος.

Στην ομάδα των ανθρώπων που ενίσχυσαν και υποστήριξαν φέτος το πρόγραμμα, εκτός από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Σερίφου και τις μικρές επιχειρήσεις του νησιού που ανέλαβαν κομμάτια της φιλοξενίας και της παραγωγής του προγράμματος ήταν και η ακτοπλοϊκή εταιρία Zante Ferries η οποία εκτός από χορηγός μετακίνησης ήταν και ένας καλός συνομιλητής και συνεργάτης στη χαρτογράφηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων τους χειμερινούς μήνες.

“Θεωρούμε ότι είμαστε μέρος ενός ζωντανού οργανισμού, αποτελούμε έναν νευρώνα..

και οφείλουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες των νησιωτικών κοινοτήτων".

Οι ΑΚΤΕS ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το επόμενο νησί γεμάτες νέες γνώσεις και εμπειρίες και καλούν όλους τους επισκέπτες τους φίλους και τους κατοίκους της Σερίφου να προστατεύσουν τις ακτές, τις θάλασσες και τα βουνά αυτού του όμορφου τόπου, όπως μας παρότρυναν τα παιδιά.