Ανακοινώθηκαν για φέτος οι παραλίες, μαρίνες και τουριστικά σκάφη που βραβεύονται με τη διάκριση της «Γαλάζιας Σημαίας» για το 2022

Σταθερή ποιότητα στις θάλασσες και τις παρεχόμενες υπηρεσίες

Έξι παραλίες με «Γαλάζια Σημαία» στη Σύρο και 32 παραλίες συνολικά στις Κυκλάδες
  • Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022 - 06:20

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών, με 32 βραβεύσεις στις Κυκλάδες.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, με 581 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 53 χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά οι βραβεύσεις ξεπερνούν τις 600, και ότι στο σύνολο των 48 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατέχει το 14% των βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα σε αριθμό συνολικών βραβεύσεων αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 96 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.194 ακτές, 732 μαρίνες και 116 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

581 παραλίες με εξαιρετικά νερά κολύμβησης στη χώρα

Φέτος, η «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, συμπληρώνει 35 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα.

Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών της χώρας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, σε δύο φάσεις. Το πρωί της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα στην βραβευμένη παραλία του Δήμου Γλυφάδας, με την συμμετοχή περισσότερων από σαράντα παιδιών και εκπαιδευτικών από σχολεία της περιοχής. Τα παιδιά συμμετείχαν σε διαδραστικά εργαστήρια και παρακολούθησαν ναυαγοσωστική επίδειξη από την Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής (ΠΑ.ΣΧ.ΝΑ).

Η δεύτερη φάση της εκδήλωσης, που περιλάμβανε και την ανακοίνωση των βραβευμένων ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών, έγινε το απόγευμα στο Glyfada Golf Gardens με παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, 581 ελληνικές ακτές, 15 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζια Σημαία».

Την εκδήλωση άνοιξαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE) κ. Νίκος Πέτρου, ο Δήμαρχος Γλυφάδας, κ. Γιώργος Παπανικολάου και ο διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος, κ. Johann Durand.

Κατά την εκδήλωση, απηύθυναν χαιρετισμούς η Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Σοφία Ζαχαράκη, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δρ. Διονυσία - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. η Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Χριστίνα Τετράδη, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ, κ. Γεώργιος Βερνίκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας, κ. Σταύρος Κατσικάδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, κ. Αντώνης Στελιάτος, ο Πρόεδρος επιτροπής θεσμών και μέλος ΔΣ της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και ο κ. Γεώργιος Καπεντζώνης, Δήμαρχος Δωρίδος.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης χειρίζεται το διεθνές πρόγραμμα "Γαλάζια Σημαία" στην Ελλάδα από το 1992. Η "Γαλάζια Σημαία", σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 50 χώρες σήμερα, που διαρκώς αυξάνονται, απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς. Το εθελοντικό Πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία” (“Blue Flag”) ξεκίνησε τη δεκαετία του '80. Σήμερα συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 51 χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, δηλαδή όχι μόνο της Ευρώπης. Ο υπεύθυνος σε διεθνές επίπεδο χειριστής του Προγράμματος, το Fee (Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται. Περισσότερα (Σχετική Ανακοίνωση) >

Στο «Visit Greece App» οι 581 ελληνικές παραλίες με «Γαλάζια Σημαία»

Με την ενσωμάτωση των «Γαλάζιων Σημαιών» στο «Visit Greece App», για πρώτη φορά από το 1992, αναδεικνύεται το σημαντικό έργο που επιτελεί η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), ως Εθνικός Χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η εφαρμογή «Visit Greece App» αποτελεί μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Mastercard, την Eurobank και την Warply. Πρόκειται για το κατεξοχήν χρηστικό, ψηφιακό εργαλείο για τους επισκέπτες της Ελλάδας, καθώς παρέχει ταξιδιωτικές πληροφορίες, ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο, προτάσεις κ.λπ. -και, βεβαίως, οδηγίες σχετικά με τον Covid-19 για τουρίστες. Το «Visit Greece App» διατίθεται δωρεάν μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων «App Store» και «Google Play».

Υποστήριξη του Προγράμματος

Το ΥΠΕΝ, διά της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, υποστηρίζει ενεργώς το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στη βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών στις ακτές και μαρίνες και την προώθηση της περιβαλλοντικής εικόνας της χώρας μας. Το ΥΠΕΝ, δια της ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, συμμετέχει επίσης στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων (EEK) του Προγράμματος.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης υπέγραψε τον Οκτώβριο του 2013 πρωτόκολλο συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού, επισφραγίζοντας και τυπικά τους κοινούς στόχους στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Η εφαρμογή των κριτηρίων των δύο διεθνών προγραμμάτων αειφορικής διαχείρισης και ευαισθητοποίησης της ΕΕΠΦ που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό (Γαλάζια Σημαία και Green Key για τουριστικά καταλύματα), διασφαλίζει την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, με βιώσιμες πρακτικές και απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον. Το Υπουργείο Τουρισμού εκπροσωπείται στην ΕΕΚ, συμμετέχοντας ενεργά στην αξιολόγηση των αιτήσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία».

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), υποστηρίζει το Πρόγραμμα και προτρέπει τους ΟΤΑ στην τήρηση της εφαρμογής των κριτηρίων του. Εκπροσωπείται επίσης στην ΕΕΚ.

Κριτήρια του Προγράμματος

Το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» στοχεύει στην ανάδειξη της όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας, στις θάλασσες, τις ακτές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες και ως εκ τούτου, διατηρεί ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια, τα οποία πρέπει να πληρούνται για την βράβευση, τα οποία και αναλύονται λεπτομερώς παρακάτω:

Α. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής

  • «Εξαιρετική» ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
  • Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία και καθαρισμό.
  • Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.
  • Συνεχής, τακτικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.

Β. Οργάνωση ακτής

  • Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, με την ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων των μικροβιολογικών αναλύσεων στον υποχρεωτικό πίνακα ανακοινώσεων της κάθε ακτής.
  • Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
  • Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
  • Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
  • Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

Γ. Ασφάλεια επισκεπτών

  • Παρουσία εκπαιδευμένων, πτυχιούχων ναυαγοσωστών σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη σχετική νομοθεσία, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
  • Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Δ. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

  • Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
  • Οργάνωση δραστηριοτήτων από τον διαχειριστή της ακτής, που να επιβεβαιώνουν και να υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
  • Υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.

Αναλυτικά οι «Γαλάζιες Σημαίες» ανά νησί στις Κυκλάδες

Στην Άνδρο, με «Γαλάζια Σημαία» βραβεύθηκε μία παραλία και συγκεκριμένα αυτή του Δελαβόγια (Ανερούσα).

Μία παραλία, επίσης, βραβεύθηκε και στη Μύκονο, αυτή του Καλαφάτη/Aphrodite Beach Resort.

Στο νησί της Σύρου, όπως και πέρσι, θα δεσπόζουν φέτος γαλάζιες σημαίες σε έξι παραλίες και συγκεκριμένα στις Αγκαθωπές, την Αζόλιμνο, τη Βάρη, τον Γαλησσά, το Κίνι και τον Φοίνικα.

Στην Κέα, «Γαλάζια Σημαία» θα κυματίζει στο Γιαλισκάρι, τον Κούνδουρο και τον Οτζιά.

Για την Πάρο, η «Γαλάζια Σημαία» θα διαπιστώνει την ποιότητα των υδάτων και των ακτών για τις παραλίες Λιβάδια, Λογαράς, Μάρπησσα/Χρυσή Ακτή, Πούντα και Τσερδάκια.

Η Νάξος θα έχει σημαίες στις παραλίες της Αγίας Άννας/Μάραγκα, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Προκοπίου.

Η Σαντορίνη, μαζί με τη Σύρο, είναι τα δύο νησιά με τις περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες», καθώς επίσης έξι παραλίες της βραβεύονται με το σήμα ποιότητας της ΕΕΠΦ και συγκεκριμένα, ο Άγιος Γεώργιος, η Βλυχάδα, οι δύο παραλίες του Καμαρίου, ο Περίβολος, και η Περίσσα.

Στην ίδια περιφερειακή ενότητα, η Ίος λαμβάνει πιστοποίηση για τις παραλίες Μαγγανάρι, Μυλοπόταμος και Όρμος.

Η Μήλος θα έχει γαλάζια σημαία στην παραλία του Προβατά.

Η Σίφνος, στις παραλίες των Καμαρών και του Πλατύ Γιαλού.

Τέλος, στην Τήνο μία παραλία βραβεύεται με γαλάζια σημαία και συγκεκριμένα ο Άγιος Φωκάς/Μαραθιά.

 

Σχετικά αρχεία: