Πρέβεζα: Οι χελώνες περιορίζουν τις μωβ μέδουσες σε Αμβρακικό και Ιόνιο
- Πέμπτη, 23 Ιουνίου, 2022 - 06:25
Πληθυσμοί μωβ μεδουσών έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε αρκετές παραλίες της Ελλάδας με κυριότερη αιτία που βλέπουν οι ειδικοί την κλιματική αλλαγή και την υπεραλίευση μεγάλων ψαριών καθώς εκτός από τις χελώνες, θηρευτές των μεδουσών είναι ο ξιφίας, ο τόνος και το φεγγαρόψαρο.
Ο Αμβρακικός Κόλπος και το Ιόνιο βρίσκονται στον χάρτη με τις περιοχές που εμφανίζονται μωβ μέδουσες, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν παρατηρηθεί προβλήματα.
Το Ιόνιο και ο Αμβρακικός θα έπρεπε να έχουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό μωβ μεδουσών από ότι το Αιγαίο. Πού οφείλεται όμως η μικρότερη παρουσία τους στην περιοχή μας.
Μια πιθανή εξήγηση που δίνουν επιστήμονες μιλώντας στην Τοπική Φωνή για το θέμα, είναι ο μεγάλος αριθμός θαλάσσιων χελωνών. Όπως ανέφεραν, είμαστε τυχεροί που έχουμε θαλάσσιες χελώνες. Δεν είναι σε κανένα επίπεδο συγκρίσιμη η κατάσταση με το Αιγαίο. Sε όλη την πλευρά του Ιονίου, από τον Κυπαρισσιακό, τη Ζάκυνθο μέχρι και τον Αμβρακικό, υπάρχει σημαντικός αριθμός θαλάσσιων χελωνών.
Στο Αιγαίο δεν υπάρχει αυτός ο αριθμός των χελωνών που είναι ο νούμερο ένα θηρευτής των μεδουσών.
Οι μέδουσες είναι ‘εκλεκτός μεζές’ για τα ψαράκια όταν είναι σε πολύ μικρό μέγεθος. Όταν μεγαλώσουν, μόνο οι θαλάσσιες χελώνες μπορούν τα τραφούν από αυτές, δεν επηρεάζονται από το δηλητήριο και τα τσιμπήματα λόγω του κελύφους τους. Να λέμε λοιπόν ευτυχώς έχουμε τις χελώνες και αυτός είναι άλλος ένας σημαντικός λόγος που δεν πρέπει να τις σκοτώνουμε, διότι δυστυχώς παρατηρείται και αυτό.
Από τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει στον Αμβρακικό και το Ιόνιο, υπάρχει παρουσία μωβ μεδουσών, αλλά όχι τα κοπάδια των χιλιάδων που έχουν παρατηρηθεί στο Αιγαίο.
Οι συνθήκες θερμοκρασίας και τα ήπια νερά στον Αμβρακικό και το Ιόνιο είναι ιδανικά για την παρουσία των μεδουσών, όμως ο μεγάλος αριθμός θαλάσσιων χελωνών ‘σώζει’ την κατάσταση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, φέτος και του χρόνου θα είμαστε στο πικ της περιόδου εμφάνισης μεδουσών. Υπάρχει μια περίοδος αναφοράς της τάξης των 8-9 ετών για τον κύκλο των πληθυσμών τους. Φέτος και του χρόνου φαίνεται ότι θα είναι το αποκορύφωμα, σημειώνουν οι επιστήμονες.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ας παρέμβει ο Εισαγγελέας για το καταφύγιο «κολαστήριο!!!» του Δήμου Πρέβεζας, έστω και τώρα
22 Δεκ. 2021 - 6:22 - Πρέβεζα: Σάρωσε τα πάντα η θεομηνία στο πέρασμά της
1 Δεκ. 2021 - 6:26 - Εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων… ενώ η Ελλάδα καίγεται και η περιοχή μας είναι στο κόκκινο
5 Αυγ. 2021 - 6:24 - Πρέβεζα: Στα χρώματα της γαλανόλευκης το Δημαρχείο και ο πύργος του ρολογιού
26 Μαρ. 2021 - 6:28 - Ορκίστηκε νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τράμπ
20 Ιαν. 2025 - 19:28