“Τσούχτρες” τα πρόστιμα για τις σημαδούρες

  • Παρασκευή, 15 Ιουλίου, 2022 - 06:15

Με νέα πρόστιμα θα βρεθεί αντιμέτωπος ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης, με αφορμή την μη έγκαιρη τοποθέτηση των πλωτών σημαντήρων στις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού.

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου και η τουριστική κίνηση είναι ήδη αυξημένη, οι αρμόδιοι του Δήμου, με εξαίρεση το Λιμενικό Ταμείο, δεν είχαν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που ορίζει ο νόμος για τη διασφάλιση της ασφάλειας των λουόμενων. Οι πλωτοί σημαντήρες, ουσιαστικά οριοθετούν την ασφαλή περιοχή κολύμβησης και ορίζουν την απόσταση που μπορούν να πλησιάσουν οι χειριστές ταχύπλοων σκαφών ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα.

Κάθε παραλία και πρόστιμο

Οι παραλίες της Σύρου που υποχρεούνται να έχουν πλωτούς σημαντήρες είναι οι χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες, ήτοι οι Αγκαθωπές, ο Γαλησσάς, η Βάρη και το Κίνι, ενώ το Λιμεναρχείο Σύρου πρόσφατα ζήτησε την τοποθέτηση πλωτών σημαντήρων και στο Κόμητο εξαιτίας της έντονης δραστηριότητας εκμισθούμενων μέσων θαλάσσιας αναψυχής στην περιοχή.

Από τις προαναφερθείσες παραλίες, μόνο στο Κίνι είχε προχωρήσει έγκαιρα η τοποθέτησή των σημαντήρων καθώς αυτό ανήκει στην αρμοδιότητα του Λιμενικού Ταμείου. Σε όλες τις υπόλοιπες, το Λιμεναρχείο, σε έλεγχο που διενήργησε, διαπίστωσε τις ελλείψεις και προχώρησε σε βεβαίωση παραβάσεων. Τα πρόστιμα, ύψους 2000 ευρώ για κάθε παραλία, πρόκειται να επιδοθούν στον Δήμο ο οποίος, αξίζει να σημειωθεί, πως μετά τη βεβαίωση των παραβάσεων έσπευσε να τοποθετήσει, έστω και καθυστερημένα, τους πλωτούς σημαντήρες σε Γαλησσά, Αγκαθωπές και Βάρη, όχι όμως στο Κόμητο, τουλάχιστον μέχρι χθες.

Υποχρεώσεις και προτεραιότητες

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Πιταούλης, μιλώντας στην Κοινή Γνώμη, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο Δήμος καθυστέρησε να αναλάβει τις υποχρεώσεις του, επικεντρώνοντας στην έλλειψη προσωπικού: “Το θέμα δεν αφορά μόνο στο οικονομικό αλλά και στην έλλειψη προσωπικού. Με υποστελεχωμένες υπηρεσίες, για να καλύψουμε μια υποχρέωση, συχνά αναγκαζόμαστε να αφήσουμε πίσω κάτι άλλο. Εμείς προσπαθούμε να είμαστε εντάξει και να αναλαμβάνουμε τις υποχρεώσεις μας βάζοντας τις σωστές προτεραιότητες” και συνέχισε “Καλώς ή κακώς, το κράτος θέτει αυτήν την υποχρέωση. Από εκεί και πέρα, όλοι οι δήμοι θα πρέπει να αντιδράσουν, κάτι που κάνουν, κι από την άλλη θα πρέπει να δουν το πως θα παράγουν αυτές τις υπηρεσίες. Ενδεχομένως, κάποια άλλα πράγματα θα πρέπει να μείνουν πίσω κι εφόσον υπάρχει πίεση από το κράτος, θα πρέπει κι εμείς αντίστοιχα να ανταποκριθούμε”.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, παραδέχτηκε το λάθος του Δήμου, σχολίασε όμως και τις ευθύνες του κράτους: “Ο Δήμος θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του ακόμα κι αν δεν έχει τους πόρους ή το προσωπικό. Η συνολική αντιμετώπιση του κράτους όμως απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα είναι προβληματική γιατί δεν γίνεται από τη μια πλευρά το ίδιο το κράτος να λέει ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο κόστος για τη ναυαγοσωστική κάλυψη και στη συνέχεια να μην έρχεται να επιχορηγήσει τους δήμους αντίστοιχα ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτήν την υποχρέωση. Είναι πολύ εύκολο λοιπόν να πετάμε το μπαλάκι στους δήμους αλλά το κράτος τι έκανε;”

Κλείνοντας, ο κ. Πιταούλης επιβεβαίωσε την ύπαρξη των παραβάσεων και δήλωσε πως θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην επαναληφθούν τέτοια γεγονότα “Έχουν έρθει στο Δήμο κάποιες εκθέσεις βεβαίωσης στις οποίες φροντίσαμε να απαντήσουμε και από εκεί και πέρα θα κάνουμε κάθε ενέργεια που πρέπει να γίνει έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί άλλο ο Δήμος”.