“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

«Συμμαχία» Εισαγγελίας – ΕΛΜΕΠΑ κατά της ενδοοικογενειακής βίας

Το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας διαθέτει την τεχνογνωσία και το μηχανισμό να υποστηρίξει το εγχείρημα
  • Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022 - 06:22

Η αντιμετώπιση και η διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας-μιλάμε ξεκάθαρα για «έκρηξη»-απασχολεί σοβαρά τόσο την τοπική ΕΛ.ΑΣ., όσο και την Εισαγγελία Ηρακλείου που προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό δεδομένης  της κατακόρυφης αύξησης των περιστατικών βίας σε βάρος συντρόφων, παιδιών, γονιών και άλλων προσώπων του οικείου περιβάλλοντος.

Πλέον έχει χαθεί η… μπάλα: ηλικιωμένος ανοίγει το κεφάλι της συζύγου του με κοντάρι, πατέρας δέρνει με ξύλινη κουτάλα την 14χρονη κόρη του επειδή καθυστέρησε να επιστρέψει στο σπίτι και εκείνη φεύγει μέσα στη νύχτα για να ζητήσει βοήθεια, ο σύζυγος δέρνει τη γυναίκα του  μπροστά στα μικρά παιδιά τους, επειδή μαγείρεψε ψαρόσουπα, αλλά εκείνος ήθελε τηγανητές πατάτες,  γιος «μαυρίζει» με μπουνιές τα μάτια της μητέρας του ενώ ένας άλλος επιχείρησε να πνίξει με μαξιλάρι την κατάκοιτη μάνα του, πρώην γαμπρός ξυλοκόπησε τα πεθερικά του, εγγονός τους παππούδες του, κόρες τον ανάπηρο πατέρα τους, αδελφές πιάστηκαν μαλλί με μαλλί στην ίδια αυλή…. Τόση βία δεν θα άντεχε ούτε ο Ταραντίνο. Σκέτη παράνοια!

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αποφάσεις των δικαστηρίων εφόσον οι υποθέσεις φθάσουν στο ακροατήριο είναι καταπέλτης.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι ποινές που επιβάλλονται ή μέρος αυτών, δεν αναστέλλονται και οι καταδικασθέντες οδηγούνται στη φυλακή, έστω και για λίγους μήνες.

Μέσα σε αυτή τη δίνη της βίας, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης και εξομάλυνσης της κατάστασης μέσω της διαδικασίας της ποινικής διαμεσολάβησης που όλο και περισσότερο «κερδίζει» έδαφος.

Σε αυτό τον τομέα έχει ενεργοποιηθεί σημαντικά και η τοπική ΕΛ.ΑΣ. Το Α΄ Αστυνομικό Τμήμα, για παράδειγμα, το οποίο έχει υπό την αρμοδιότητα του την ευθύνη αστυνόμευσης της πόλης  του Ηρακλείου και πολλών άλλων περιοχών, έχει μεγάλη εμπειρία σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

«Συμμαχία» Εισαγγελίας - ΕΛΜΕΠΑ κατά της ενδοοικογενειακής βίας  Οι περιπτώσεις ποινικής διαμεσολάβησης, τις οποίες έχουν χειριστεί μέχρι σήμερα αξιωματικοί  της υπηρεσίας, είναι δεκάδες.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται πανελλαδικά η διαδικασία για την ίδρυση Γραφείων Ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛ.ΑΣ. Ένα τέτοιο γραφείο πρόκειται-αυτές τις διαβεβαιώσεις έχουν λάβει οι συνδικαλιστές-να λειτουργήσει και στο Ηράκλειο, πιθανότατα το φθινόπωρο, καθώς καταγράφονται καθυστερήσεις στην εκπαίδευση των αστυνομικών που θα στελεχώσουν τα Γραφεία πανελλαδικά.

Ιδιαίτερη αναφορά, ωστόσο, πρέπει να γίνει στην συνεργασία που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες ανάμεσα στην Εισαγγελία Ηρακλείου και στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου με πεδίο δράσης τις ποινικές διαμεσολαβήσεις σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Πρόκειται για ένα άτυπο μνημόνιο βάσει του οποίου γίνεται, όπως αναφέρεται,  εξαιρετική δουλειά στο θέμα των ποινικών διαμεσολαβήσεων σε βάθος χρόνου, καθώς το συγκεκριμένο Τμήμα διαθέτει τον μηχανισμό και την τεχνογνωσία,  ώστε να στηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το επίμαχο εγχείρημα.

Οι ενδιαφερόμενοι δοκιμάζονται σε έναν χρονικό ορίζοντα τριετίας μέσα στον οποίο καλούνται να αποδείξουν εμπράκτως ότι πραγματικά έχουν αλλάξει στάση και θεώρηση.

Στο διάστημα αυτό πρέπει να παρακολουθούν με συνέπεια τις συνεδρίες που θα τους ορίζουν οι ειδικοί (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κλπ).

Εφόσον η διαδικασία εξελιχθεί ομαλά και η ποινική διαμεσολάβηση κριθεί ως επιτυχής, τότε η υπόθεση ως προς το ποινικό σκέλος της τίθεται στο αρχείο.