Αγιασμός και έναρξη εργασιών αποκατάστασης του φάρου Γαυρίου

Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022 , το απόγευμα, τελέστηκε αγιασμός για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του φάρου στο ακρωτήρι Καστρί Γαυρίου Άνδρου. Στον αγιασμό παραβρέθηκαν ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Φάρων Αρχιπλοιάρχου κ. Νικόλαος Ζαφειρίου ΠΝ, Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, ο Λιμενάρχης Άνδρου και αξιωματικοί του Λιμενικού σώματος, ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Δημήτρης Λοτσάρης, ο Πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Γαυρίου, τα μέλη της Ομάδας Μελέτης Αποκατάστασης του Φάρου,ο καπετάνιος κ. Γιαννούλης Καμπάνης και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων. Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' με τη συμμετοχή του Αρχιμανδρίτη Καλλινίκου Τσούση υπό τον ήχο των πανηγυρικών συριγμών των διερχόμενων πλοίων «SUPER STAR» και «ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π».

Στον χαιρετισμό του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β', αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τον κ. Γιαννούλη Καμπάνη για τη χορηγία του έργου, ευχήθηκε το φως του φάρου να φωτίζει την πορεία των πλοίων και να χαρίζει ελπίδα στους καταπλέοντες ναυτιλλομένους, αλλά και να φωτίζει τη ζωή των ανθρώπων, χαρίζοντάς τους την ελπίδα για καλύτερο αύριο.
Μετά τον κ. Δωρόθεο, το λόγο πήραν ο διοικητής της Υπηρεσίας Φάρων Π.Ν., ο χορηγός του έργου κ. Γιαννούλης Καμπάνης, ο Δήμαρχος Άνδρου, ο Λιμενάρχης Άνδρου, ο οποίος μετέφερε τις ευχαριστίες του Υπουργείου Ναυτιλίας, ο πρώην δήμαρχος κ. Θεοδόσης Σουσούδης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου κ. Γιάννης Καπάκης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Γαυρίου κ. Νίκος Χέλμης, οι οποίοι ευχαρίστησαν τον χορηγό και ευχήθηκαν σύντομα να τελέσουν και τα εγκαίνια του αποκατασταθέντος φάρου.

 

Η πρωτοβουλία διάσωσης και ανάδειξης του φάρου, ξεκίνησε εθελοντικά το 2012 από την ομάδα Φάρος 8022, η οποία συστάθηκε με σκοπό την αποκατάστασή του κι εκπόνησε το σύνολο των απαιτούμενων μελετών που έλαβαν την έγκριση της υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού το 2014. Η ομάδα εργασίας τους αποτελείται από έξι τελειόφοιτους φοιτητές ελληνικών πολυτεχνικών σχολών: Νίκος Δάβαρης (σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ), Φωτεινή Μιλτιάδου (σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ), Σοφία-Αθηνά Μπαρτζώκα (σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ), Ιωάννα Ντίνα (σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ), Δημήτρης Ρόιδος (σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, ΔΠΘ), Ελίνα Χριστοδουλάκη (σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ). Αξίζει να σημειωθεί πως το φθινόπωρο του 2021 είχε προηγηθεί αυτοψία και ξενάγηση στο φάρο ενώ τη Δευτέρα 18/07/2022 είχε υπογραφεί η σύμβαση αναδοχής για την συντήρηση και αποκατάσταση του φάρου στο ακρωτήρι Καστρί στο Γαύριο της Άνδρου. Η σύμβαση υπεγράφη μεταξύ της Υπηρεσίας Φάρων και του Ανδριώτη εφοπλιστή καπετάν Γιαννούλη Καμπάνη με την ιδιωτική χορηγία του οποίου θα γίνει η πλήρης αποκατάσταση του Φάρου του Γαυρίου.