Έναρξη μαθημάτων στο κέντρο χορού "Ακροποδητί"

  • Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου, 2022 - 13:17

Έναρξη μαθημάτων στις 15/09/2022 στο Akropoditi Dance Centre

ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Εβδομαδιαίος, Σταθερός Κύκλος Μαθημάτων

Μουσικοκινητική Αγωγή           νήπια 2,5-4,5 ετών
Η μουσική και ο χορός είναι δύο έννοιες αλληλένδετες που ξεκινούν να εναρμονίζονται στον άνθρωπο από πολύ μικρή ηλικία. Τα θεμέλια τους, η κίνηση, ο ρυθμός και η μελωδία, διδάσκονται παράλληλα στο μάθημα και τα παιδιά, που έχουν όλα έμφυτη τη σωματική εκφραστικότητα, ενθαρρύνονται να την αναπτύξουν σ' ένα πλαίσιο μουσικού παιχνιδιού, βασιζόμενο μεταξύ άλλων στη μουσικοκινητική θεωρία των E. J. Dalcroze και C. Orff. Τα στοιχεία που απαρτίζουν το μάθημα είναι η επαφή με τα κρουστά, η κίνηση και η ροή της, το Body percussion, το τραγούδι και κυρίως η αυτοέκφραση, που αποτελεί μέσο για την ολοκλήρωση του παιδιού σαν σωματικό, ψυχικό και πνευματικό σύνολο.

Κλασικός Χορός           παιδιά   έφηβοι / ενήλικοι
Ο κλασικός χορός αποτελεί τη βάση κάθε ουσιαστικής εκπαίδευσης στον χορό. Ως το πλέον δομημένο είδος χορού, στηρίζεται στην ανάπτυξη και καλλιέργεια στοιχείων όπως η αρμονία, η μουσικότητα, η πειθαρχία, η δύναμη, ο πλήρης έλεγχος των κινήσεων, η σωστή τοποθέτηση και η ευθυγράμμιση του σώματος. Το μάθημα συνδυάζει τεχνικές από τα δύο βασικά συστήματα κλασικού μπαλέτου, το Αγγλικό (RAD), και το Ρωσικό (Vaganova).

Σύγχρονος Χορός           παιδιά   έφηβοι / ενήλικοι 
Η προσέγγιση του χορού μέσα από μια βαθύτερη γνώση του σώματος και των ιδιαιτεροτήτων του, μέσα από τη διεύρυνση και εξέλιξη της αντίληψης και της προσωπικότητας, την αίσθηση του χώρου και του χρόνου, τη χρήση διαφορετικών δυναμικών και ποιοτήτων, τη μετατόπιση του βάρους μέσω της αναπνοής, την εκφραστικότητα και τη φαντασία. Με αφετηρία τις τεχνικές Release, αλλά και επιρροές από κάθε έκφανση της σύγχρονης κινητικής έκφρασης, η φυσική, καθημερινή κίνηση, η διαχείριση της ενέργειας και η ανεμπόδιστη ροή της, οργανώνονται σ' ένα είδος κίνησης και χορού που έφερε την επανάσταση σε όλα τα αυστηρά δομημένα συστήματα και απελευθέρωσε το σώμα και τη δημιουργικότητα των χορευτών σε όλο τον κόσμο. Το μάθημα εξελίσσεται συγχρόνως μέσα από την τεχνική του Contact Improvisation, που φέρνει το σώμα σε επαφή με τον χώρο και με τα άλλα σώματα, και μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε μορφής τέχνης και δημιουργίας, ανοίγοντας το πεδίο εξερεύνησης και καλλιέργειας όλων των εκφραστικών μέσων, με πρωταρχικό υλικό την ιδιαιτερότητα και τη διαφορετικότητα του καθένα.

Μοντέρνος χορός - Σύστημα Graham            έφηβοι / ενήλικοι  
ΝΕΟ ΜΑΘΗΜΑ
Αναγνωρίζεται ως η πρώτη κωδικοποιημένη τεχνική μοντέρνου χορού. Δημιουργήθηκε από τη Μάρθα Γκράχαμ στην Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα, με σκοπό να εκφράσει έντονες καταστάσεις και συναισθήματα συνυφασμένα με την ανθρώπινη φύση, όπως το πάθος, η οργή, η έκσταση, και ο πόνος. Βασίζεται σε φυσικές κινήσεις του ανθρώπινου σώματος και στη διαρκή εναλλαγή της σύσπασης (contraction) και της απελευθέρωσης (release), σε απόλυτο συνδυασμό με την εισπνοή και την εκπνοή. Το μάθημα περιλαμβάνει ασκήσεις πατώματος, κέντρου και κίνησης στον χώρο, μέσα από τις οποίες οι συμμετέχοντες/χουσες κινούνται δίνοντας οντότητα και στις τρεις διαστάσεις. Με κινήσεις έντονες και κοφτές, με βάθος και εσωτερικότητα, οι χορευτές/χορεύτριες καταφέρνουν να δυναμώσουν και να πειθαρχήσουν το σώμα τους και παράλληλα αποκτούν ελευθερία έκφρασης μέσα από τη φόρμα και τη δομή της κίνησης σε σχέση με τον χώρο και τη μουσική. Η αλτικότητα, η εκρηκτικότητα, η στροφικότητα καθώς επίσης η ροή της ενέργειας και η ελαστικότητα είναι μερικά από τα στοιχεία που αφομοιώνονται και εξελίσσονται στη διάρκεια των μαθημάτων.

Ρεπερτόριο κλασικού και νεοκλασικού χορού           έφηβοι / ενήλικοι
Το μάθημα εστιάζει στη χορευτικότητα και στην απελευθέρωση του σώματος και της έκφρασης του χορευτή και της χορεύτριας κλασικού χορού, εντάσσοντας χορογραφίες από το διεθνές ρεπερτόριο του κλασικού και του νεοκλασικού μπαλέτου.
Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες μεσαίου ή προχωρημένου επιπέδου.

Σύγχρονος Χορός με Παραδοσιακά Στοιχεία          ενήλικοι
ΝΕΟ ΜΑΘΗΜΑ
Πρόκειται για μια κινητική ιδέα βασισμένη στον συνδυασμό του σύγχρονου με τους παραδοσιακούς χορούς. Στο μάθημα δημιουργούνται καινούργιες φόρμες κίνησης πάνω σε ιδιαίτερες μουσικές επιλογές, βασισμένες σε παραδοσιακά ακούσματα. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τους παραδοσιακούς χορούς είναι οι βασικοί βηματισμοί τους, η κινησιολογική σχέση επικοινωνίας του ζευγαριού, η έννοια του κύκλου και της ευθείας σε διαφορετικές κατευθύνσεις στον χώρο και μέσα από τον πειραματισμό με την έννοια του ρυθμού, καθώς και η μουσική από παραδοσιακά όργανα όπως τύμπανο, κλαρίνο και λύρα. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την κίνηση του κόρμου μέσα από τον σύγχρονο χορό, αποτελούν τη βάση αυτής της κινητικής έρευνας.

Ακροβατικά (εναέρια/εδάφους)           παιδιά   έφηβοι/ ενήλικοι
Η γνωριμία με την ακροβατική κίνηση γίνεται μέσω της εκμάθησης βασικών τεχνικών ισορροπίας, στηρίξεων, αιωρήσεων και πτήσεων. Με όχημα ένα ειδικό training ενδυνάμωσης, διατάσεων και κινητικών συνδυασμών, επιτρέπουμε τη διερεύνηση των ορίων του σώματος και την επαφή με τις ποιότητες και τις δυναμικές της ακροβασίας. Η μορφή της κίνησης, τόσο στο έδαφος όσο και πάνω από αυτό, προκύπτει κυρίως ως λειτουργία πρόθεσης παρά ως επίδειξη τεχνικής, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο σώμα να ανακαλύψει και να αλληλοεπιδράσει με το έδαφος και τα όργανα (εναέριο σχοινί, κούνια, στεφάνι). Δημιουργώντας συνθήκες ασφάλειας, εμπιστοσύνης και συνεργασίας, είναι δυνατόν να ανατραπεί και να μετακινηθεί το κέντρο βάρους του σώματος, ενδυναμώνοντας την αίσθηση της αντίληψης σε πρωτόγνωρες και υπερβατικές θέσεις. Βασικός στόχος του μαθήματος είναι να ξεπεραστεί ο φόβος που μπορεί να προκαλεί η ανατροπή της βαρύτητας και να γεννηθεί ένας κοινός τόπος, όπου όλα μπορούν να συμβούν.

Εναέρια Ακροβατικά – Πανιά           έφηβοι/ ενήλικοι  
Ένα είδος σωματικής έκφρασης, με καταγωγή από το τσίρκο, μας καλεί να φύγουμε για λίγο από το έδαφος και να αφεθούμε στην αιώρηση των ακροβατικών πανιών. Ενεργοποιούμε και επαναπροσδιορίζουμε τα όρια του σώματος μέσα από συνδυασμούς ασκήσεων ενδυνάμωσης, ευλυγισίας και ισορροπίας. Έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια και δουλεύοντας με τις ικανότητες του κάθε σώματος μαθαίνουμε να ισορροπούμε και να υπάρχουμε σε ακραίες θέσεις. Μια διαρκής αναζήτηση εναέριας δημιουργικότητας, μέσα από την ανακάλυψη τρόπων μετάβασης από θέσεις σε περιστροφές και ελεγχόμενες πτώσεις.

Hip Hop           παιδιά, έφηβοι / ενήλικοι
Είδος τέχνης που γεννήθηκε στους δρόμους της Νέας Υόρκης στα τέλη της δεκαετίας του '70, από Αφροαμερικανούς έφηβους και εξελίχθηκε παράλληλα στον χώρο της μουσικής, του χορού και των γκράφιτι. Ο αυτοσχεδιασμός και το προσωπικό ύφος, αποτελούν τα κύρια συστατικά σε όλα τα χορευτικά είδη του Hip Hop που συναντάμε σ' αυτό το μάθημα, όπως είναι το Popping, το Locking και το House.

Body Percussion           ενήλικοι
Πρόκειται για μία ελεύθερη τεχνική δημιουργίας μουσικής μέσω της αποκλειστικής χρήσης του σώματος. Έχει τις ρίζες της σε αρχέγονες φυλές του κόσμου και η βάση της είναι η σύνδεση του ρυθμού και της κρούσης με τη σωματική κίνηση. Τα τέσσερα άκρα συντονίζονται και αναπαράγουν ήχο με ρυθμικά "χτυπήματα" στο σώμα και στο πάτωμα, που γίνονται τα κρουστά μας. Λειτουργεί ομαδικά και αλληλοσυμπληρωματικά, αφού κάθε σύνθεση βασίζεται στα μέλη της ομάδας και τα μοτίβα που αναπαράγει το κάθε ένα από αυτά.

Πολυφωνικό τραγούδι           ενήλικοι  
Η σωματική έκφραση μέσω της φωνής, του τραγουδιού, του μουρμουρητού,  του νανουρίσματος, των ιαχών. Το πολυφωνικό τραγούδι ικανοποιεί την ανάγκη του ανθρώπου να μοιραστεί, να επικοινωνήσει και να συνδεθεί. Ολόκληρο το σώμα συμμετέχει ενεργά και ενισχύει το εργαλείο της φωνής μέσα από την κίνηση. Το εργαστήρι αυτό, μελετά τις αρχές της Ωδικής και κάνει πρακτική σε πολυφωνικές συνθέσεις ταξιδεύοντας παντού, από τους Βεδουίνους της ερήμου έως τις γυναίκες της Ηπείρου. Κάθε παράδοση δίνει το δικό της χρώμα και την τεχνική ώστε να εξελίσσεται η ικανότητα μίμησης διαφορετικών φθόγγων και ήχων. Η φωνή συνειδητά συντονίζεται στη μελωδική γραμμή και κουρδίζεται σε ένα πολυφωνικό σύνολο. Πάντα με σεβασμό για το τραγούδισμα και τον πολυπολιτισμικό πλούτο. 

Yoga           ενήλικοι
Yoga σημαίνει ένωση. Αποτελεί ένα μονοπάτι δίχως τέλος που μέσα από τη σωματική και νοητική άσκηση, καταφέρνει να μας μεταφέρει στο παρόν.
YogaWorks: Η μέθοδος διδασκαλίας του YogaWorks περιλαμβάνει ροή Vinyasa και ευθυγραμμίσεις, σε συνδυασμό με προσεχτική αλληλουχία των Asanas, έτσι ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν τις θεμελιώδεις γνώσεις που χρειάζονται για να αφουγκραστούν το σώμα τους με επιδεξιότητα, ακεραιότητα και ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα τιμούν τη μοναδικότητά τους.
With props: Κατά τη διάρκεια της πρακτικής με props, μελετούμε τις Asanas παρατηρώντας με λεπτομέρεια το σώμα μας στο σύνολό του και επιδιώκοντας να κατακτήσουμε τη συνείδηση των δυναμικών που δημιουργούνται σε αυτό, ακόμα κι όταν μοιάζει ακίνητο.
Τα props θα μας (υπο)στηρίξουν όπου και όταν τα χρειαζόμαστε, ανάλογα με τις ανάγκες μας ως διαφορετικά και ξεχωριστά σώματα.

Ορθοσωμική Γυμναστική / Props           έφηβοι / ενήλικοι
Ένα πρόγραμμα σωματικής άσκησης με το οποίο, δίνοντας έμφαση στην αναπνοή και τη συνειδητή κίνηση, επιτυγχάνεται αύξηση της μυϊκής αντοχής και δύναμης, βελτίωση της ελαστικότητας των μυών και της ευκαμψίας των αρθρώσεων, χαλάρωση των μυϊκών εντάσεων, πιο λειτουργική και εργονομική κίνηση. Σαν συνέπεια, το σώμα απαλλάσσεται από τις περιττές εντάσεις και τους τυχόν πόνους που αυτές προκαλούν, αποκτά ορθότερη στάση και ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις καθημερινές απαιτήσεις. Στο μάθημα Props, οι στόχοι της ορθοσωμικής γυμναστικής επιτυγχάνονται με τη χρήση του foam roller ή της fitness ball. Η αστάθεια που προσφέρουν τα συγκεκριμένα όργανα είναι μια συνεχής πρόκληση για το σώμα, το οποίο κάθε στιγμή καλείται να ενεργοποιήσει και να ελέγξει πολλούς μυς ταυτόχρονα. Αναπτύσσεται έτσι η κινητικότητα, η ισορροπία, η δύναμη και η νευρομυϊκή συναρμογή. Η άσκηση πάνω στο foam roller, προσφέρει παράλληλα χαλάρωση των μυϊκών εντάσεων. Στο προχωρημένο επίπεδο, εντάσσεται επίσης ο ελαστικός ιμάντας (Thera band), η αντίσταση του οποίου αυξάνει την ένταση των ασκήσεων ενδυνάμωσης και προωθεί περαιτέρω ευλυγισία στις διατατικές ασκήσεις.

Ανεξάρτητοι κύκλοι μαθημάτων

Δίμηνοι Κύκλοι μαθημάτων Feldenkrais           ενήλικοι
Μάθημα σωματικής επανεκπαίδευσης με στόχο τη βελτίωση της κινητικότητας και της λειτουργικότητας του σώματος. Με τη μέθοδο Feldenkrais, επανεκπαιδεύουμε τη μυοσκελετική οργάνωση του σώματος που είναι απαραίτητη για μια λειτουργική κίνηση. Ωφελεί όσους πάσχουν από νευρομυοσκελετικούς και χρόνιους πόνους και όσους επιθυμούν να διευρύνουν τις κινητικές τους ικανότητες. Είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και δεν απαιτεί προηγούμενη εμπειρία στην κίνηση.
1ος κύκλος: 19/10/2022 - 07/12/2022 

Μηνιαίοι Κύκλοι μαθημάτων Capoeira           νήπια, παιδιά, έφηβοι, ενήλικοι
Η Capoeira είναι μια πολυσύνθετη τέχνη. Είναι μια πολεμική τέχνη που έχει ρυθμό, μουσική, ακροβατικά και ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της είναι η κοινωνική αλληλεπίδραση και η έννοια της ομάδας. Στην Capoeira δεν ανταγωνιζόμαστε, αλλά συναγωνιζόμαστε για να εξελιχθούμε ομαδικά. Με αυτόν τον τρόπο ο καθένας μπορεί να επιλέξει να εξελιχθεί σε εκείνο το κομμάτι που τον εμπνέει, στο κινησιολογικό, στο μουσικό ή στο πολιτισμικό.
Η Capoeira απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, σωματότυπου και δυνατοτήτων.
Έναρξη μαθημάτων: 01/10/2022

Ετήσιος κύκλος μαθημάτων με την Corine Matheron: 

Μοντέρνος χορός - Jazz           παιδιά, έφηβοι / ενήλικοι
Είδος χορού που ξεκίνησε μέσα από την αφροαμερικανική τζαζ μουσική όπως και από τον χορό με κλακέτες. Στο μάθημα ενσωματώνονται στοιχεία από τεχνικές του μοντέρνου χορού, με σκοπό την ενδυνάμωση του πυρήνα του σώματος, τη μελέτη του ρυθμού και της ακρίβειας, όπως και την απομόνωση της κίνησης. Επιπλέον, στόχος του μαθήματος είναι η απόλυτη αρμονία της κίνησης με τη μουσική, όπως και του χορού με τη θεατρικότητα, δίνοντας έμφαση στην εκφραστικότητα και το προσωπικό στυλ. Περιλαμβάνει ασκήσεις και χορογραφίες που συνδυάζουν στοιχεία από τον μοντέρνο χορό και το μιούζικαλ.

Εισαγωγή στον χορό          παιδιά  6 - 7 ετών
ΝΕΟ ΜΑΘΗΜΑ
Η ηλικία των 6-7 ετών αποτελεί την περίοδο όλων των ανακαλύψεων. Το μάθημα μυεί τα παιδιά στον χορό μέσα από το παιχνίδι και χτίζεται πάνω σε μια ιστορία μέσα από την οποία προσεγγίζονται οι βασικές αρχές του χορού. Τα παιδιά μαθαίνουν να σχετίζονται με τη μουσική και τον χώρο, να αναγνωρίζουν τα διάφορα μέρη του σώματος και να καλλιεργούν τη φαντασία τους, μέσα από τη χαρά και την ευχαρίστηση του χορού.

Zumba          ενήλικοι  (άνω των 50 ετών)
ΝΕΟ ΜΑΘΗΜΑ
Η Zumba είναι ένα αρκετά πρόσφατο είδος κίνησης που συνδυάζει τον χορό με τη γυμναστική. Οι ρυθμοί είναι συχνά λάτιν αλλά όχι μόνο. Στο μάθημα διδάσκονται μεταξύ άλλων τα βασικά βήματα των χορών merengue, salsa, reggaeton, cumbia, bachata, bhangra, cha cha αλλά και βήματα αφρικανικών χορών.
Το μάθημα απευθύνεται σε γυναίκες και άντρες άνω των 50 ετών που δεν έχουν παρακολουθήσει ποτέ μαθήματα χορού ή γυμναστικής και θέλουν να μυηθούν σταδιακά σε αυτούς τους ρυθμούς.

 

Παρακαλούμε θερμά τους μαθητές και τις μαθήτριές μας να επικοινωνούν με τη γραμματεία τηλεφωνικά στο 22810-80690 ή μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στο email akropoditidancecentre@gmail.com πριν έλθουν στα μαθήματα αν δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους κατά την περίοδο των εγγραφών.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση και τη συνεργασία 

- Έναρξη Μαθημάτων: 15/09/2022 
- Hip Hop: έναρξη μαθημάτων 1η Νοεμβρίου
 
Ώρες γραμματείας:
Δευτέρα-Παρασκευή: 16:00-21:00
Σάββατο: 10:00-13:00

Διδασκαλία: Μαίρη Βαρθαλίτου, Βάσω Γιαννακοπούλου, Κωνσταντίνα Θανασούλη, Αριάδνη Κίτσου, Άννα Μαυροπούλου, Μαρία Μεντή-Μερμίγκη, Δημήτρης Μπαλτάς, Ναμπίλ ελ Μπαράζ, Ευτυχία Πανοπούλου, Μάντη Παπανδρέου, Ανθούλα Χαιροπούλου, Corine Matheron, Simba Safari