Η θλιβερή επέτειος του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ

Μνημόσυνο για τα θύματα του ναυαγίου

Επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε, σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, το πρωί της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου, στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, για τα θύματα του ναυαγίου του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ, ενώ στη συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην τοποθεσία Κορακιές. Τη μνήμη των θυμάτων τίμησαν με την παρουσία τους συγγενείς, κάτοικοι του νησιού και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Λιμενάρχη της Πάρου, Δημήτρη Μάλαμα τελέστηκε επίσης χθες το πρωί, στην πλατεία του Αγίου Νικολάου όπου βρίσκεται η προτομή του Δημήτρη Μάλαμα, ο οποίος το βράδυ του ναυτικού δυστυχήματος “έφυγε” από τη ζωή, λόγω του άγχους και της πίεσης που βίωσε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης των ναυαγών.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Είκοσι δύο χρόνια πέρασαν κιόλας από τη νύχτα της δεύτερης μεγαλύτερης ναυτικής τραγωδίας στη σύγχρονη ιστορία της χώρας ( είχε προηγηθεί το ναυάγιο στη Φαλκονέρα το 1966). Το επιβατηγό – οχηματαγωγό κλειστού τύπου πλοίο εκτελούσε την ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιάς – Πάρος – Νάξος – Ικαρία – Σάμος – Πάτμος, με τελικό προορισμό τους Λειψούς, όταν έξω από την Πάρο και καθώς έπνεαν άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ, προσέκρουσε στις νησίδες Πόρτες. Το πλοίο, ηλικίας 35 ετών, υπέστη μεγάλο ρήγμα στα δεξιά ύφαλα, με αποτέλεσμα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να γεμίσει νερό το μηχανοστάσιο του πλοίου και να βυθιστεί μέσα σε 25 λεπτά. Στο πλοίο επέβαιναν 533 άνθρωποι (472 επιβάτες και 61 άτομα πλήρωμα) εκ των οποίων οι 81 έχασαν τη ζωή τους.

H ανέλκυση του ναυαγίου που δεν έγινε ποτέ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου με αφορμή τη θλιβερή επέτειο του ναυαγίου, έβγαλε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: “Δυο χρόνια πέρασαν από τότε που ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής Ι. Πλακιωτάκης δεσμεύτηκε για την ανέλκυση του ναυαγίου, που σύμφωνα με τη Δημόσια Αρχή Λιμένων «… το ναυάγιο φαίνεται να αποτελεί ενεργό εστία ρύπανσης, καθόσον καθημερινά απελευθερώνει ρύπους στο περιβάλλον και απειλείται μεγαλύτερη υποβάθμιση του θαλασσίου περιβάλλοντος στο μέλλον λόγω της προϊούσας διάβρωσης του, …».Από τότε καμιά σχετική ενημέρωση από τον Υπουργό, καμιά απάντηση και στις σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή. Από τότε καμιά ενημέρωση και από τον δήμαρχο Πάρου, ο οποίος επαίρεται για τις σχέσεις του με τον Υπουργό και παρά τις σχετικές κατά καιρούς ερωτήσεις μας”.

Υπενθυμίζεται, ότι το καλοκαίρι του 2020, είχε πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στην Πάρο υπό την προεδρία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, παρουσία του Δημάρχου Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίου και άλλων τοπικών παραγόντων, μετά το πέρας της οποίας, ο Υπουργός είχε δηλώσει: "Ήδη μετά από την άμεση κινητοποίηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Δήμου Πάρου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία απάντλησης των εναπομεινάντων πετρελαιοειδών στο ναυάγιο του "Εξπρές Σαμίνα". Ταυτόχρονα δρομολογούμε τις διαδικασίες που προβλέπει ο Ν.2881 για την ανέλκυση του ναυαγίου".