Χωρίς τέλος η κακοποίηση των ιπποειδών στη Σαντορίνη

Καταγγελίες της PETA για παραβίαση των κανόνων ευζωίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, μετά από κάλεσμα που απηύθυνε ο διεθνής οργανισμός PETA, σε συνεργασία με την οργάνωση «Ιππόθεσις» και την οργάνωση “A promise to animals”. Δεκάδες άνθρωποι παραβρέθηκαν κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα κατά της εκμετάλλευσης και κακοποίησης των ιπποειδών, εστιάζοντας στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Σαντορίνη.

Υπενθυμίζεται πως μετά και το πρόσφατο περιστατικό με το άτυχο γαϊδουράκι στη Ζίτσα Ιωαννίνων, που τελικά κατέληξε, έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση για την κακοποίηση των ζώων και την τήρηση της νομοθεσίας που αφορά στην ευζωία τους.

Η ανακοίνωση της PETA

Από το 2018, η οργάνωση PETA (Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων) παρουσιάζει τακτικά εκθέσεις οπτικού υλικού και αναφορές αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι εφιστούν την προσοχή στη δεινή κατάσταση των γαϊδουριών και των μουλαριών στη Σαντορίνη και καλούν για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων. Στην τελευταία ανακοίνωση για την κατάσταση που επικρατεί στο δημοφιλές νησί, η οργάνωση αναφέρει: “Στο ελληνικό παραθεριστικό νησί της Σαντορίνης, οι τουρίστες που πληρώνουν, μπορούν να μεταφερθούν με γαϊδούρια και μουλάρια στην παλιά πόλη και ξανά πίσω στο λιμάνι. Αυτό που θεωρείται τουριστικό αξιοθέατο για τους παραθεριστές , σημαίνει μια ζωή γεμάτη βάσανα, καταναγκασμό, πόνο και στερήσεις για τα κακοποιημένα ζώα. Από το 2018, εμείς στην PETA Γερμανίας , δημοσιεύουμε τακτικά, συγκλονιστικά πλάνα και αναφορές αυτοπτών μαρτύρων, ώστε να στρέψουμε την προσοχή στα δεινά των γαϊδάρων και των μουλαριών στη Σαντορίνη και να αναλάβουν δράση τα ΜΜΕ. Η ταλαιπωρία καταγράφηκε ξανά το καλοκαίρι του 2022. Τα ζώα είναι σε κακή κατάσταση και οδηγούνται πάνω-κάτω τα σκαλιά με πόνο”.

Η PETA έστειλε το πρόσφατο οπτικοακουστικό υλικό στον κτηνίατρο και ειδικό στα ιπποειδή, Dr. Maximilian Pick. Στην έκθεσή του, επιβεβαιώνει τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης των ζώων και την κακοποίηση που υφίστανται. Σε αυτό το πλαίσιο, η οργάνωση σημειώνει πως θα υποβάλλει καταγγελία στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για τις κακοποιήσεις που παρατηρούνται εδώ και χρόνια.

Οι ευθύνες της πολιτείας

Τονίζοντας τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, η PETA, αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως ο πόνος και η δυστυχία που υφίστανται τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, είναι αντίθετα με τον ελληνικό νόμο για την καλή μεταχείριση των ζώων και υπενθυμίζει πως η χρήση των γαϊδουριών και των μουλαριών είναι περιττή εφόσον στην Σαντορίνη υπάρχει πλέον τελεφερίκ με το οποίο οι τουρίστες μπορούν να φτάσουν στην παλιά πόλη των Φηρών από το λιμάνι. “Τον Οκτώβριο του 2020, ψηφίστηκε νόμος για την προστασία των ζώων στην Ελλάδα, ο οποίος πλέον τιμωρεί την κακοποίηση των ζώων πιο αυστηρά από πριν και προβλέπει πρόστιμα έως 15.000 ευρώ ή ποινή φυλάκισης έως και δέκα χρόνια. Δεδομένου του γεγονότος ότι οι υφιστάμενοι νόμοι για την προστασία των ζώων δεν έχουν τηρηθεί στο παρελθόν, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ακόμα και αυστηρότεροι κανονισμοί και έλεγχοι, δεν θα βελτιώσουν την κατάσταση μακροπρόθεσμα, ούτε θα τερματίσουν οριστικά την ταλαιπωρία των γαϊδάρων και των μουλαριών” αναφέρει χαρακτηριστικά η οργάνωση και καταλήγει λέγοντας πως μόνο η απαγόρευση εξασφαλίζει μια ζωή χωρίς βασανιστήρια για τα ζώα.

Τέλος, ο Jens Vogt, συντονιστής δράσης της οργάνωσης, δήλωσε: «Ο πόνος των γαϊδουριών και των μουλαριών στη Σαντορίνη είναι χειρότερος από ποτέ, σύμφωνα με τις τελευταίες εικόνες. Οι υπεύθυνοι μένουν άπραγοι, ακόμη και όταν τους προσεγγίζουν για εμφανώς τραυματισμένα ζώα. Η Ελλάδα δεν θέλει σίγουρα να θεωρηθεί ως χώρα διακοπών που καταπατά την ευζωία των ζώων και επωφελείται οικονομικά από την κακοποίησή τους. Καλούμε την πολιτεία να ενεργήσει επιτέλους υπεύθυνα και να μεταφέρει τα εκατοντάδες γαϊδούρια και μουλάρια σε ασφαλείς χώρους, όπως είναι τα καταφύγια ζώων».

Συνάντηση Κεδίκογλου με την Πρόεδρο του Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, είχε χθες συνάντηση με την Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου προστασίας ιπποειδών «Ιππόθεσις», κα. Ρόζα Ρούσσου. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ο κ. Κεδίκογλου υπενθύμισε αρχικά ότι υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των κακοποιητικών συμπεριφορών και ζήτησε για το σκοπό αυτό, την αρωγή και τη συστηματική επικοινωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. «Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει αποτελεσματικότητα στην καταγραφή, καταπολέμηση και επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες», σημείωσε και τόνισε ότι «Καταφέραμε ως Υπουργείο, με προσωπική συστηματική προσπάθεια, να εκδοθεί επιτέλους υπουργική απόφαση για την υλοποίηση ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για την ταυτοποίηση και ιχνηλάτηση δεσποζόμενων ιπποειδών». Κατά τη συνάντηση, ο Υφυπουργός εισηγήθηκε επίσης την αποστολή οδηγίας όπου θα χρησιμοποιηθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για τη διευκόλυνση του έργου τους, με στόχο τη διασφάλιση της ευζωίας των ιπποειδών.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του σωματείου, δήλωσε ικανοποιημένη από την άμεση ανταπόκριση και ευαισθητοποίηση του κ. Κεδίκογλου για το συγκεκριμένο θέμα και επικεντρώθηκε στα προβλήματα της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής, της εγκατάλειψης και της κακοποίησης. Η κα. Ρούσου εκτίμησε ότι αυτό που επείγει είναι η χαρτογράφηση, η καταγραφή των ζώων και η επεξεργασία θεσμικού πλαισίου για την οργάνωση μίας στρατηγικής με στόχο την προστασία των ιπποειδών.