Η Παγκόσμια ημέρα των ζώων δεν είναι μέρα γιορτής

Κακοποιήσεις και καταπάτηση των κανόνων ευζωίας με επίκεντρο τις Κυκλάδες

Παγκόσμια ημέρα των ζώων η σημερινή και παρά τις προσπάθειες που γίνονται εδώ και χρόνια για τα δικαιώματα των ζώων και για την ενημέρωση των πολιτών, η χώρα μας βρίσκεται αρκετά πίσω σε ό,τι αφορά στην τήρηση των κανόνων ευζωίας και τον σεβασμό απέναντι στα ζώα, κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο σε κάθε πολιτισμένο κράτος. Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των αδέσποτων, η χωρίς κανόνες και όρια εκμετάλλευση των παραγωγικών ζώων και ζώων εργασίας και τα συχνά φαινόμενα κακοποίησης – είτε παθητικής , είτε ενεργητικής - των δεσποζόμενων, είναι μία πραγματικότητα που πρέπει όλοι να συμβάλλουμε ώστε να αλλάξει στο μέλλον.

Οι Κυκλάδες έρχονται συχνά στο προσκήνιο, σε θέματα κακοποίησης ζώων, με πρωταγωνίστρια στα ΜΜΕ τη Σαντορίνη και τα γαϊδουράκια της, ξεσηκώνοντας κάθε χρόνο κύματα διαμαρτυριών και βροχή καταγγελιών, χωρίς ωστόσο να αλλάζει ουσιαστικά η κατάσταση. Παρόλα αυτά, η Σαντορίνη δεν είναι φυσικά το μοναδικό νησί που καταπατά τα δικαιώματα των ζώων και παραβιάζει τους κανόνες ευζωίας τους. Άλλωστε, το πρόβλημα δεν είναι πάντα τόσο ορατό και ο κόσμος δεν είναι τόσο καλά ενημερωμένος στο τι συνιστά κακοποίηση ενός ζώου.

Κακοποίηση στα νησιά

H Σοφία Τζονίκη, πρόεδρος του stray.gr και γ.γ. του Zero Stray Pawject, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την κατάσταση που επικρατεί στα Κυκλαδονήσια. “Ένα μεγάλο πρόβλημα στις Κυκλάδες είναι ο ανεξέλεγκτος αριθμός γατών που δεν στειρώνονται και συνεχώς διογκώνεται. Τα σκυλιά είναι σε ένα πιο ελεγχόμενο στάδιο πλέον, χάρη στις πολλές στειρώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από τοπικές και ξένες εθελοντικές φιλοζωικές οργανώσεις. Δυστυχώς, το μεγάλο θέμα στις Κυκλάδες αφορά στα ιπποειδή και στα παραγωγικά ζώα με συχνότερο φαινόμενο το παστούρωμα. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος ότι αυτό απαγορεύεται όπως και το να αφήνουμε τα ζώα χωρίς νερό και σκίαση. Πρόκειται για μία καθαρή κακοποίηση ζώων κι έχουμε συνεχώς καταγγελίες, κυρίως από τουρίστες οι οποίοι δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν τέτοιες εικόνες”.

Για την απάνθρωπη τακτική του παστουρώματος, τοποθετήθηκε και ο κ. Αναστάσιος Αναστασόπουλος, από την Κτηνιατρική Διεύθυνση Κυκλάδων που είναι υπεύθυνη για τα παραγωγικά ζώα: “ Δυστυχώς, σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων συναντάμε καθημερινό αυτό το φαινόμενο το οποίο απαγορεύεται καθολικά και διά νόμου. Εμείς κάνουμε ελέγχους, όπου διαπιστώσουμε κάποια παρανομία κάνουμε συστάσεις και στη συνέχεια η Αστυνομία είναι υπεύθυνη να επιβάλλει τα πρόστιμα”.

Αναφορικά με τα σφαγεία και την κατάσταση που επικρατεί πίσω από τις κλειστές πόρτες, η κα. Τζονίκη καταγγέλει: “Όταν ο έλεγχος στα σφαγεία γίνεται από τους δημόσιους κτηνιάτρους, γίνεται αυτό που συμβαίνει στις κλειστές κοινωνίες. Σε μεγάλα νησιά που έχουν κτηνοτροφικές μονάδες ο φιλοζωικές κάνουν χρόνια καταγγελίες και δεν γίνεται τελικά τίποτα. Μπαίνουν σφραγίδες χωρίς να γίνονται έλεγχοι και χωρίς να διαπιστώνονται οι παρανομίες. Και ακόμα κ αν δεν ενδιαφέρεται κάποιος για τα ζώα, ας σκεφτεί ότι αυτό που προσφέρουν δεν είναι τελικά υγιεινό”. Στο ίδιο θέμα, ο κ. Αναστασόπουλος μάς είπε πως στις Κυκλάδες, οι περισσότερες εγκαταστάσεις είναι μεν απαρχαιωμένες αλλά μετά από τις συστάσεις που έχουν κάνει ως υπηρεσία, περιμένουν να διορθωθούν οι όποιες ελλείψεις και να συμμορφωθούν με τους κανόνες για την ορθή λειτουργία τους.

Στη Σύρο

Η κτηνίατρος του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Αρτεμισία Μονογιού, σε ό,τι αφορά σε θέματα ενεργητικής κακοποίησης δεσποζόμενων τουλάχιστον ζώων, δηλώνει πως δεν έχει συναντήσει ως τώρα αποδεδειγμένα περιστατικά “Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Σύρο είναι η έλλειψη γνώσης. Συναντάμε συχνά περιστατικά παθητικής κακοποίησης γιατί δεν γνωρίζουν τις διατάξεις του νόμου. Οι κηδεμόνες είτε δεν γνωρίζουν, είτε δεν θέλουν να γνωρίζουν. Η τακτική που εμείς ακολουθούμε είναι αρχικά να προειδοποιούμε τους ιδιοκτήτες, αν είναι φυσικά συνεννοήσιμοι. Η πλειοψηφία συνεργάζεται και συμβιβάζεται με τους κανόνες. Συναντάμε βέβαια και λίγα περιστατικά που δεν συμμορφώνονται με το γράμμα του νόμου όπου τότε, εφαρμόζουμε τα πρόστιμα και στη συνέχεια γίνεται αφαίρεση του ζώου. Συχνά έχουμε και εισαγγελική εντολή ώστε να μην επιτρέπεται ο συγκεκριμένος άνθρωπος να αποκτήσει ξανά άλλο ζώο. Οι περισσότεροι πάντως που συναντάμε, φέρονται έτσι από αμέλεια ή άγνοια”.

Η ομερτά των κλειστών κοινωνιών

Όπως μας λέει η κα. Τζονίκη, παρά τις καταγγελίες, συχνά δεν έχουμε ανταπόκριση από τα αστυνομικά τμήματα. Είτε επειδή αυτές γίνονται από τουρίστες όπου δεν δίνεται η ανάλογη βαρύτητα στην καταγγελία, είτε επειδή στα μικρά μέρη γνωρίζει ο ένας των άλλων και δεν προχωρούν καν στη διαδικασία της καταγγελίας ή ακόμα κι αν αυτή γίνει, οι αστυνομικοί δεν πράττουν τα δέοντα. “Έχει βγει ένας νόμος ο 4830/21 που είναι ένας πολύ δυνατός και ξεκάθαρος νόμος για την ευζωία των ζώων. Αν όμως, δεν συνεργάζονται οι αρμόδιες αρχές , που στην προκειμένη περίπτωση είναι η αστυνομία και ο δήμος , δεν πρόκειται να γίνει κάτι. Η Ελλάδα δεν πάσχει από νόμους αλλά από την εφαρμογή τους. Πλέον, έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική αστυνομία σαν οργανισμός και σύντομα ξεκινάει η εκπαίδευση της αστυνομίας για την εφαρμογή του νόμου”. 

Πάνω σε αυτό το θέμα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας στο Ν. Αιγαίο, Πέτρος Βασιλάκης, δήλωσε στην ¨Κοινή Γνώμη”: “Εμείς, ανταποκρινόμαστε σε κάθε καταγγελία, διερευνούμε το θέμα και αν προκύψει ευθύνη, ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες” και παροτρύνει τους πολίτες, όπου διαπιστώνουν κάποια παράβαση, να το καταγγέλλουν στην Αστυνομία.

Στείρωση, ηλεκτρονική ταυτοποίηση και ενημέρωση

Η ενημέρωση, κυρίως των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων που είναι μαθημένοι αλλιώς αλλά και των παιδιών μέσα από τα σχολεία, είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος ώστε κάποια στιγμή η κακοποίηση των ζώων να μειωθεί, αν όχι να εκλείψει ως φαινόμενο. Από εκεί κι έπειτα, ο κάθε κηδεμόνας έχει υποχρεώσεις απέναντι στο ζώο του αλλά και στην πολιτεία, δείχνοντας υπευθυνότητα στειρώνοντας το ζώο του και τηρώντας το νόμο που επιβάλλει την τοποθέτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας. “Συχνά έχουμε εγκατάλειψη ζώων, κυρίως κουταβιών. Γι αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντική η ηλεκτρονική ταυτότητα και κυρίως η στείρωση. Εμείς παροτρύνουμε τους κηδεμόνες να στειρώνουν τα ζώα τους και βοηθάμε όσους δεν έχουν την οικονομική άνεση, μοιράζοντας το κόστος”, λέει η κα. Μονογιού.

Η ευθύνη των δήμων

“Όλοι οι δήμοι παίρνουν χρήματα από το υπουργείο εδώ και χρόνια. Είναι υποχρέωση των δήμων λοιπόν, να στειρώνουν και να περιθάλπουν τα αδέσποτα σε συνεργασία με τις φιλοζωικές. Αυτό δεν γίνεται παντού. Είμαστε μια χώρα με υπερπληθυσμό ζώων και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει χωρίς στειρώσεις. Η Δονούσα είναι μια εξαιρετική περίπτωση νησιού όπου ο Δήμος και οι κάτοικοι συνεργάστηκαν με εθελοντές κτηνιάτρους και τα ζώα είναι πλέον σε άριστη κατάσταση με τον πληθυσμό να έχει ελεγχθεί. Θέληση χρειάζεται λοιπόν” επιμένει η κα. Τζονίκη η οποία με το Zero Stray Pawject λειτουργούν μία ακαδημία που εκπαιδεύει τους δήμους για την εφαρμογή των νόμων και για το τι χρειάζεται να κάνουν, στην οποία είναι καθηγητής και ο κτηνίατρος της Σύρου, Μάνος Βορρίσης. “Έχουμε στείλει επιστολή σε όλους τους δήμους . Υπάρχουν δήμοι που ενδιαφέρονται και άλλοι που αδιαφορούν. Προς το παρόν την εκπαίδευση έχουν περάσει μόνο η Άνδρος, η Νάξος και η Πάρος” λέει κλείνοντας και καλεί τους δήμους των Κυκλάδων να γίνουν επιτέλους μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.