Οι Βρετανοί εξερευνούν τις Κυκλάδες εναλλακτικά
- Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου, 2022 - 06:17
Η Βιώσιμη Ελλάδα - “Sustainable Greece” είναι μια πλατφόρμα για την ανάδειξη και προώθηση των πολλών βιώσιμων πρωτοβουλιών σε όλη την Ελλάδα η οποία δημιουργήθηκε από τον ελληνικό Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου. Με στόχο την ενθάρρυνση των Βρετανών ταξιδιωτών ώστε να επισκεφθούν και να εξερευνήσουν την Ελλάδα με τρόπο που να ωφελεί και να ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες και τη φυσική ομορφιά, η πλατφόρμα φιλοξενεί μια ποικιλία εμπνευσμένων ιστοριών από όλη τη χώρα, για να αποδείξει πως η Ελλάδα θέλει να αγκαλιάσει τις προκλήσεις του μέλλοντος, μέσω ενός βιώσιμου μετασχηματισμού του τουριστικού τομέα της. Μέσω της πλατφόρμας , ο επισκέπτης, μπορεί να κάνει ένα διαδικτυακό ταξίδι σε μερικά από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας, επιλέγοντας μία από τις κατηγορίες : βέλτιστες βιώσιμες πρακτικές, μελλοντικά πράσινα έργα, βιώσιμες πρωτοβουλίες, βιώσιμες εμπειρίες και βιώσιμες διακοπές.
Βέλτιστες βιώσιμες πρακτικές
Στην κατηγορία “Βέλτιστες βιώσιμες πρακτικές” από τις Κυκλάδες, πρωταγωνιστούν η Αστυπάλαια, η Πάρος, η Άνδρος και η Φολέγανδρος.
Η Αστυπάλαια αναφέρεται ως το “έξυπνο νησί” το οποίο έχει αναγεννηθεί ως ένα από τα πιο βιώσιμα της Ελλάδας λόγω της στροφής του νησιού στα ηλεκτρικά οχήματα, η οποία όπως αναφέρεται στην πλατφόρμα μείωσε σημαντικά των αριθμό των οχημάτων αλλά και λόγω των σχεδίων για την ανάπτυξη υβριδικού σταθμού ΑΠΕ, διατηρώντας ταυτόχρονα τη φυσική ομορφιά και τον μαγευτικό χαρακτήρα του νησιού.
Η Πάρος παρουσιάζεται στην πλατφόρμα ως το νησί που είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου απαλλαγμένο από πλαστικά. “Η πολυπλοκότητα των προκλήσεων της Πάρου για τα απόβλητα είναι αυτή που την ώθησε να κάνει δραστικές αλλαγές και να θέσει ένα νέο πρότυπο για τα νησιά σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή είναι πρώτη στον αγώνα για να γίνει το πρώτο νησί χωρίς απορρίμματα στη Μεσόγειο, μέσω της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας Clean Blue Paros with Common Seas.
Το νησί της Άνδρου και ο πλούσιος βυθός της με τα λιβάδια ποσειδωνίας, προβάλλονται επίσης στην πλατφόρμα μέσω της εκστρατείας Cyclades Posidonia Alert για τον αντίκτυπο της αγκυροβόλησης, του Cyclades Preservation Fund.
Oι γυναίκες της Φολεγάνδρου και οι τοπικοί γυναικείοι σύλλογοι αναφέρονται στην πλατφόρμα λόγω της προσπάθειάς τους να προστατεύσουν το όμορφο νησί τους και να τα καταστήσουν ελεύθερο από πλαστικά, όπως ήταν στο παρελθόν.
Μελλοντικά πράσινα έργα
Στην κατηγορία “πράσινα έργα”, η Σύρος παρουσιάζεται σαν ένα μέρος όπου η ιστορία και ο πολιτισμός παντρεύονται με μια χαλαρή ατμόσφαιρα, ενώ η βόρεια πλευρά της χαρακτηρίζεται ως “υπέροχα άγρια”. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα παρομοιάζει την Απάνω Μεριά με “μια απόκρημνη ορεινή ουτοπία όπου οι αγροικίες σκαρφαλώνουν σε αρχαίες βεράντες στην πλαγιά του λόφου και οι μεθυστικές μυρωδιές του μάραθου, του θυμαριού και των αγριελιών γεμίζουν τον αέρα των ορεινών περιοχών”. Στη συνέχεια, αναφέρεται στη δημιουργία Γεωπάρκου Απάνω Μεριάς που σύντομα θα κάνει την περιοχή προσβάσιμη σε περισσότερο κόσμο και θα συμβάλλει στην ένταξη της περιοχής στα γεωπάρκα της UNESCO.
Η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες υιοθετούν μία πιο ολιστική προσέγγιση στην κλιματική αλλαγή κάνοντας τα κτίριά τους πιο αποδοτικά ενεργειακά, διαφημίζει η πλατφόρμα. Χρησιμοποιώντας τη δύναμη του ήλιου και του ανέμου, το νησί κάνει το άλμα προς την πράσινη ενέργεια μέσω της εφαρμογής της πρότυπης δράσης ETU, στοχεύοντας να διεξάγει δραστηριότητες όπως η εγκατάσταση συστήματος παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας (φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και μπαταρίες).
Βιώσιμες πρωτοβουλίες και εμπειρίες
Στην πρώτη κατηγορία, τις Κυκλάδες εκπροσωπεί μόνο η Σίφνος, με τη δράση Cinedoc Islands που αποτελεί μια έξυπνη προσέγγιση για την προστασία της πολύτιμης γης και της θάλασσας η οποία παρακινεί τους κατοίκους του να ασχοληθούν με περιβαλλοντικά ζητήματα, μέσω μιας σειράς προβολής ταινιών.
Οι “Βιώσιμες εμπειρίες”, μας παρουσιάζουν την Αμοργό και την πρωτοβουλία Fish Smarter , η οποία εκπαιδεύει τους ντόπιους επαγγελματίες ψαράδες για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η υπεραλίευση στο οικοσύστημα και επίσης τους εκπαιδεύει σε πρακτικές όπως ο αλιευτικός τουρισμός. Μέσω αυτής της εκπαίδευσης, οι επαγγελματίες ψαράδες έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν το εισόδημά τους διατηρώντας τα ιχθυαποθέματα σε υγιή επίπεδα.
Στην δεύτερη κατηγορία, μαζί με την Αμοργό, εμφανίζεται και η Σαντορίνη, μια από τις παλαιότερες οινοπαραγωγικές περιοχές στον κόσμο. Το ηφαιστειακό έδαφος της Σαντορίνης, ο καυτός ήλιος και ο ξηρός άνεμος την καθιστούν ιδανικό μέρος για να καλλιεργήσει κάποιος υγιή αμπέλια, υποστηρίζει η πλατφόρμα, εξηγώντας πως οι συγκεκριμένοι γεωγραφικοί παράγοντες σημαίνουν ότι οι αρχές της βιολογικής καλλιέργειας κρασιού συμβαίνουν εξ ορισμού, οπότε απαιτείται ελάχιστη ανθρώπινη δραστηριότητα για την παραγωγή φυσικών και βιώσιμων κρασιών.
Οι εποχές αλλάζουν και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος έναντι του κλασικού μαζικού τουρισμού, συμβάλλοντας στις προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος, του φυσικού τοπίου, των παραδόσεων και των τοπικών οικονομιών, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στον επισκέπτη να προσφέρει στην τοπική κοινωνία μέσα από την ουσιαστική γνωριμία του με τον τόπο και τους ανθρώπους του.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ιστορικό υψηλό για τον ελληνικό τουρισμό το 2024
12 Ιαν. 2025 - 8:46 - ΕΛΣΤΑΤ: Πάνω από 5 εκατ. αφίξεις σε τουριστικά καταλύματα τον Σεπτέμβριο
21 Νοε. 2024 - 12:56 - Τουρισμός: Αλλάζουν πλέον οι προτιμήσεις των ταξιδιωτών
9 Νοε. 2024 - 19:01 - Voucher τουρισμού: Ανοίγει σήμερα η διαδικασία των αιτήσεων
30 Οκτ. 2024 - 10:00 - Το ελληνικό νησί που βρίσκεται στην κορυφή των εναλλακτικών προορισμών
10 Αυγ. 2024 - 8:39