Έρευνα: Είμαστε έτοιμοι για μεγάλο σεισμό;
- Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου, 2022 - 06:22
Ο σεισμός 5,1R, προ ημερών, στα παράλια του Κορινθιακού, όπως ήταν φυσικό, επανέφεραν στο προσκήνιο την ανησυχία επιστημόνων για μεγαλύτερα φαινόμενα αυτού, που όμως μέχρι σήμερα δεν ήρθαν, εντείνοντας τις φοβίες.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών, διαθέτοντας 6 Σταθμούς Παρακολούθησης στην ευαίσθητη περιοχή, δεν θεωρεί την σεισμική δόνηση τόσο σημαντική, ως προς το μέγεθος και το σημείο, αφού έχουν γίνει πολλές μελέτες σε στεριά και θάλασσα και πλέον είναι γνωστός ο κόλπος. «Έχει δυναμικό σεισμικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι φυσιολογική η μικρή μετασεισμικότητα και πως υποχρεωτικά έπρεπε να γίνουν μεγαλύτεροι μετασεισμοί. Όσο περνούν οι μέρες, είμαστε σίγουροι ότι αυτός ο σεισμός ήταν ο κύριος» εξηγεί στην «Πελοπόννησο της Κυριακής» ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος.
Καθησυχαστικός είναι και για την αλλαγή της στάθμης της θάλασσας, αφού όπως λέει «δεν είναι κάτι το καινούργιο στον Κορινθιακό, ο οποίος έχει απότομες υποθαλάσσιες πλαγιές και πιθανά να σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε πρανή, οπότε και τραβήχτηκαν τα νερά». Άλλωστε, υπάρχουν όργανα που παρακολουθούν τη θαλάσσια περιοχή για παρατηρήσεις και είναι γνωστό πως κάθε χρόνο οι ακτές της Πελοποννήσου και της Ρούμελης απομακρύνονται κατά 1,5 εκατοστό!
Ωστόσο μια ξεκάθαρη επιστημονική επισήμανση του κ.Σώκου, στην «ΠτΚ», βάζει τα πράγματα στην κανονική – ρεαλιστική τους βάση: «Σίγουρα, κάποιος μεγάλος σεισμός θα γίνει στην περιοχή. Αύριο, μεθαύριο, σε 3, σε 100 χρόνια. Μην ξεχνάμε που βρισκόμαστε» σημειώνει καθηγητής.
Δυστυχώς, όμως, απ’ ότι φαίνεται ως κοινωνία… ξεχνάμε το που ζούμε, αφού υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνουν πολιτεία και πολίτες, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους σεισμούς.
«Πρόληψη, προετοιμασία και κυρίως ψυχραιμία» είναι το τρίπτυχο κι εδώ ο Ευθύμιος Σώκος – ως επιστημών αλλά και ως πολίτης – θίγει το ζήτημα των ελέγχων.
«Το κράτος να προσέξει με τα κτίρια. Πέραν της εφαρμογής των αντισεισμικών κανονισμών, παλιά κτίρια πρέπει να ενισχυθούν ή να αντικατασταθούν. Να κάνουμε κάτι με τα παλιά, τα παρατημένα κτίρια. Όχι απλά μια απαγορευτική κορδέλα. Είναι σίγουρο ότι στην Πάτρα, κάποια στιγμή, θα δημιουργήσουν προβλήματα, από σεισμό ή ακόμα και καιρικό αίτιο. Πρέπει να βρει το κράτος κάποιες λύσεις. Είναι σημαντικό. Τόσα χρόνια λέγεται, αλλά δεν υπάρχει κάποια πρόοδος», υπογραμμίζει ο τοπικός πανεπιστημιακός παράγοντας.
Η «ΠτΚ» διερεύνησε το θέμα, παραθέτει το πώς ενεργούν οι τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές Πολιτικής Προστασίας, συμβάλλοντας σε έναν γενικότερο προβληματισμό, ο οποίος όμως άμεσα πρέπει να δώσει τη θέση του σε σωτήριες και αποτελεσματικές πράξεις.
«Υπάρχουν παλιά, που είναι φόβος και τρόμος»
Ο ρόλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην περίπτωση των σεισμών, χαρακτηρίζεται από τους υπεύθυνους ως «επιτελικός και συντονιστικός». Προσεισμικούς ελέγχους, σε δημόσια κτίρια και σχολεία (βάσει του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας), έχει διενεργήσει η ΠΔΕ μαζί με το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο) κι αυτό λόγω του άσχημου σεισμικού παρελθόντος της περιοχής, ενώ έχει ζητήσει από τους Δήμους να δουν στα σχολικά κτίρια. Παράλληλα, υπάρχει συνεργασία με τις «Κτιριακές Υποδομές» για ελέγχους σε νοσοκομεία, δικαστήρια ή και εκπαιδευτήρια.
Μέχρι εδώ καλά, αφού ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας – Πολιτικής Προστασίας Χαράλαμπος Μπονάνος, διαβεβαιώνει – μέσω της «ΠτΚ» – ότι,«στα δημόσια κτίρια δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα, δεν πονοκεφαλιάζουν αυτά και κοιμούνται ήρεμα». Πρόσφατα, μάλιστα, στην περίπτωση ακατάλληλου κτιρίου του Γραφείου Μεταφορών – Συγκοινωνιών Αιγίου, η στέγασή του μερίμνησε η Περιφέρεια να γίνει σε ασφαλή χώρο.
Σε γενικές γραμμές, η ΠΔΕ συμβουλεύεται από την Τεχνική της Υπηρεσία και ότι λέει, κατά προτεραιότητα φροντίζει να το υλοποιήσει.
Δεν είναι όμως η κατάσταση το ίδιο μη προβληματική και στα ιδιωτικά κτίρια. Ο κ. Μπονάνος δεν μασάει τα λόγια του και καταθέτει, ευθέως στην«ΠτΚ» την διαπίστωσή του: «Υπάρχουν κτίρια – κυρίως παλιά – που είναι φόβος και τρόμος. Για πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει και ενημέρωση των εισαγγελικών αρχών».
Πάτρα: Χωρίς χρήματα και ειδικούς για ελέγχους
✓ Στον Δήμο Πατρέων, προσυμβατικός έλεγχος δημοσίων κτιρίων έγινε τα έτη 2018 – 2019 κι έκτοτε το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, απλά επικαιροποιεί το πρωτόκολλο αντιμετώπισης των σεισμών, αλλά και τον συντονισμό σε τέτοιες περιπτώσεις. Όπως το πού θα γίνει – ακίνδυνα – η συγκέντρωση του κόσμου, με ενδεικτικά σημεία αναφοράς, τον ανοιχτό κεντρικό κοινόχρηστο χώρο της Πλατείας Γεωργίου και το Παμπελοποννησιακό Στάδιο (Κουκούλι).
«Ζητάμε χρήματα από την Πολιτεία, για να εκπονήσουμε Μελέτη Αντισεισμικής Θωράκισης σε δημόσια κτίρια, σχολεία. Δεν μπορείς με το μάτι να κάνεις πρόληψη. Για τα δεδομένα του Δήμου, κάτι τέτοιο είναι κοστοβόρο και δεν διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό» δηλώνει στην «ΠτΚ» ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Αναστασίου. Πάντως, συχνά ο δήμαρχος Κ. Πελετίδης και ο αντιδήμαρχος Χ. Κορδάς έχουν θέσει το ζήτημα σε διάφορους υπουργούς, χωρίς να υπάρξει κάποια ανταπόκριση, παρότι η περιοχή είναι σεισμογενής.
Αιγιάλεια: Με νέο αντισεισμικό σχέδιο
✓ Στον Δήμο Αιγιάλειας, οι απανωτές καταστροφικές έως και φονικές επισκέψεις του Εγκέλαδου (1995, 2008, 2014), οδήγησε – έστω και καθυστερημένα – τους υπεύθυνους της σημερινής δημοτικής αρχής Δ. Καλογερόπουλου, στο επόμενο βήμα. Όπως μετέφερε στην «ΠτΚ» ο αντιδήμαρχος Τεχνικού Τομέα Βασίλης Χριστόπουλος, ο δήμος έχει υποβάλει, στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, ολοκληρωμένη πρόταση, ύψους 52.000 ευρώ, για δράσεις σε κρίσιμες υποδομές, που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας, δηλαδή προσεισμικό έλεγχο (ταχύ οπτικό της δομικής και μη τρωτότητας), βάσει μελέτης.«Μιλάμε για μία πρώτη αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας του συνόλου των σχολικών κτιρίων (εντός κι εκτός Αιγίου), μέτρηση ιδιοσυχνότητας, άλλων θεμελιωδών φυσικών παραμέτρων και του εδάφους, από έμπειρους Πολιτικούς Μηχανικούς, για ανίχνευση τρωτών κατασκευαστικών δομών και αδύναμων σημείων και εκτεταμένες βλάβες. Θα καθοριστούν εκείνες που χρήζουν δεύτερο έλεγχο και στην συνέχεια μελέτη. Επιπλέον, θα γίνει εστρατεία ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς (ΤΕΕ, ΟΑΣΠ, Πολιτική Προστασία κλπ), στα social media, banner, Δελτία Τύπου κλπ σε ΜΜΕ, σεμινάρια και έντυπο υλικό» ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος.
Δυτική Αχαΐα: Βάσει μνημονίων
✓ Στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, μετά και τον μεγάλο σεισμό (2008), σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση κινείται βάσει μνημονίων. «Εμείς επιβλέπουμε. Η Τεχνική Υπηρεσία ελέγχει, κρίνει και βεβαίως επιλαμβάνεται», εξηγεί στην «ΠτΚ» ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κώστας Ταπεινός. Σε μια προσπάθεια – για παράδειγμα – η ΤΥ ενημερώθηκε για ακατάλληλο κτίριο, έτοιμο να καταρρεύσει στο δρόμο, στο χωριό Βελιτσές, και ενήργησε.
Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Νέες «Μανωλάδες» έρχονται στο φως
5 Δεκ. 2022 - 6:23 - Συγκλονιστικές ιστορίες παιδιών που εγκαταλείφθηκαν σε νοσοκομεία
28 Νοε. 2022 - 6:23 - Η πληγή της Πάτρας: Μικρά παιδιά βιώνουν κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση
19 Οκτ. 2022 - 6:23 - Κρουαζιέρα: Τα πλοία δεν χωρούν να περάσουν τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου
7 Σεπ. 2022 - 6:22 - Η μάχη της ξαπλώστρας- Τουριστικές εντυπώσεις από την Ελλάδα των διακοπών του 2022
30 Αυγ. 2022 - 6:24