Το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων, ένας αληθινός σύμμαχος των Κυκλάδων

Διάκριση της Σύρου στον διαγωνισμό “Islands Gamechanger Award”

  • Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου, 2022 - 06:17

Το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων – ΔΑΦΝΗ συμμετείχε στην ευρωπαϊκή εβδομάδα περιφερειών και πόλεων #EURegionsWeek, μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις που εδώ και σχεδόν 2 δεκαετίες συγκεντρώνει περιφέρειες και δήμους από όλη την Ευρώπη με περισσότερες από 300 εκδηλώσεις και 18.000 συμμετέχοντες κάθε χρόνο. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας τετραήμερης εκδήλωσης, οι δήμοι και οι περιφέρειες εκθέτουν τις ικανότητές τους να συνεισφέρουν στην επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, να εφαρμόζουν την πολιτική συνοχής της ΕΕ και να αποδεικνύουν τη σημασία του τοπικού και του περιφερειακού επιπέδου για την εύρυθμη διακυβέρνηση της ΕΕ.

Κύρια θέματα της φετινής #EURegionsWeek αποτέλεσαν η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, η τοπική συνοχή και η χειραφέτηση των νέων, με έμφαση στη σημασία της πολιτικής συνοχής για τη βιώσιμη ανάκαμψη της Ευρώπης, ως του πλέον αποτελεσματικού μέσου έκφρασης αλληλεγγύης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και στα επακόλουθα των κρίσεων. Το ΔΑΦΝΗ συμμετείχε σε δύο διαδικτυακές εκδηλώσεις, προβάλλοντας για ακόμη μία φορά τη δυναμική που διαθέτουν τα ελληνικά νησιά και την υποστήριξη που χρειάζονται για να αναδειχθούν σε τόπους ευημερίας, έξυπνης και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.

Τη Δευτέρα 10/11 διοργάνωσε και συντόνισε ένα εργαστήρι με θέμα “Εuropean island pioneering the green transition and the sustainable use of natural resources”, όπου ο γενικός διευθυντής του ΔΑΦΝΗ, Κώσταs Κομνηνός, παρουσίασε τις δράσεις του ΔΑΦΝΗ και τα δύο εμβληματικά έργα “Kythnos, Smart Island Project” και "Astypalea: smart & sustainable island", ενώ αναφέρθηκε και στα έργα καινοτομίας που υλοποιούνται στον ελληνικό νησιωτικό χώρο, όπως αυτά της Τήλου, της Ικαρίας, του Αγίου Ευστρατίου και της Χάλκης. Τέλος, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία GR-eco Islands, ως μια καλή πρακτική της Ελλάδας σε συνεργασία με τη γενική διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων των σχετικών ταμείων, με σκοπό την ανάδειξη των νησιών ως πρότυπους αειφόρους προορισμούς .

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του τμήματος “Καθαρής ενέργειας και βιώσιμων μεταφορών” του ΔΑΦΝΗ, Πέτρος Μαρκόπουλος, συμμετείχε στο εργαστήρι “ Powering green energy transition in rural communities through social and territorial innovation”όπου μίλησε για τη σημασία της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στην καθαρή ενεργειακή μετάβαση των νησιών και τη διευκόλυνση αυτής, μέσω της χρήσης σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, τα οποία το ΔΑΦΝΗ αναπτύσσει στο πλαίσιο του DIALOGUES Project.

Η διάκριση της Σύρου

Στο τέλος της #EURegionsWeek, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του βραβείου “Islands Gamechanger Awards” της Clean energy for EU islands, όπου διακρίθηκαν δύο έργα με τα οποία συνεργάζεται το ΔΑΦΝΗ, το "Smart ElectroMobility in Syros"του δήμου Σύρου – Ερμούπολης και το "JEDI-Just Clean Energy Transition of Diapontia Islands" του δήμου κεντρικής Κέρκυρας και διαποντίων νήσων. Η σημαντική αυτή διάκριση σημαίνει πρακτικά για τους συγκεκριμένους δήμους, τη λήψη επιπλέον τεχνικής υποστήριξης με σκοπό την περαιτέρω ωρίμανση των έργων.

Το ΔΑΦΝΗ επισκέπτεται την Πάρο

Ο Δήμος Πάρου, σε συνεργασία με το ΔΑΦΝΗ, καλεί τους επιχειρηματίες του τουρισμού, εστίασης και τροφοδοσίας αλλά και όσους ενδιαφέρονται για τη δράση της κυκλικής οικονομίας. την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στις 11:00, στο Δημαρχείο Πάρου σε μια συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων και τις δυνατότητες εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας από τον κλάδο του τουρισμού στο νησί της Πάρου. Στη συνάντηση αυτή, το κοινό θα ενημερωθεί για τις επικείμενες δράσεις του έργου και αντίστοιχα θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώσει την ομάδα του έργου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του τουρισμού και για τις υφιστάμενες πρακτικές που εφαρμόζονται σχετικά με την παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων, διατυπώνοντας προτάσεις σχετικές με τις δυνατότητες εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας στο νησί της Πάρου.

Ο Δήμος Πάρου, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο LIFE-IP CEI-Greece «Εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα» που συντονίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υλοποιείται σε συνεργασία με 18 στρατηγικούς εταίρους. Στο πλαίσιο του έργου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2027, η Πάρος έχει επιλεχθεί ως ένα από τα 5 πιλοτικά νησιά ( Πάρος, Αντίπαρος, Θήρα, Τήνος, Αλόννησος ) τα οποία θα αποτελέσουν πρότυπο για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, του εθνικού στρατηγικού σχεδίου πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων και της εθνικής στρατηγικής για την κυκλική οικονομία, υιοθετώντας πρακτικές και αλλαγή συμπεριφοράς για την αύξηση του κύκλου ζωής των προϊόντων, την μετατροπή των αποβλήτων σε πόρους και την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθετικής δέσμης μέτρων για τα απόβλητα.

Το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων

Το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) είναι μία αστική, μη-κερδοσκοπική εταιρεία των νησιωτικών ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. Συστάθηκε το 2006, με στόχο την ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών και την ενεργοποίηση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης στο νησιωτικό χώρο, το οποίο να βασίζεται στην αειφόρο και έξυπνη διαχείριση των φυσικών πόρων και υποδομών, στον βιώσιμο τουρισμό αξιοποιώντας τους φυσικούς και πολιτισμικούς πόρους των νησιών και στη λειτουργική διασύνδεση του πρωτογενούς με το δευτερογενή και τριτογενή τομέα.

Το ΔΑΦΝΗ μετρά σήμερα 56 μέλη, μεταξύ των οποίων είναι 52 νησιωτικοί δήμοι στο Αιγαίο και το Ιόνιο, οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, καθώς και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων. Συμμετέχει, ως εταίρος ή συνεργαζόμενος εταίρος, σε σημαντικό αριθμό εθνικών και ευρωπαϊκών έργων, εξασφαλίζοντας πόρους για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την υλοποίηση δράσεων και έργων προς όφελος των μελών του, λειτουργεί ως επίσημος φορέας προώθησης του “Συμφώνου των Δημάρχων” για το κλίμα και την ενέργεια και του “Συμφώνου των Νησιών”, έχοντας εκπονήσει περισσότερα από 30 σχέδια δράσης αειφόρου ενέργειας, ενώ από το 2016 συντονίζει επιπλέον την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Έξυπνα Νησιά», την οποία υποστηρίζουν πάνω από 200 νησιωτικές αρχές, δίκτυα νησιών και φορείς από όλη την Ευρώπη, αναδεικνύοντας τη δυναμική των νησιών να λειτουργήσουν ως προνομιακά πεδία υλοποίησης ολοκληρωμένων στρατηγικών ανάπτυξης.